Egyéb kategória

Ez történik a testünkkel, ha felhagyunk az edzéssel

Legyünk reálisak. Elérkeztünk az évnek ahhoz a szakaszához, amikor a téli hidegben inkább a bevásárlóközpontokban ütjük el az időt ajándékkereséssel, mintsem a kondiban edzünk. Kihagyunk egy edzést vagy kettőt, vagy harminckettőt. Ám ennek milyen hatása van a szervezetünkre?
vous - 2015.12.16.
Ez történik a testünkkel, ha felhagyunk az edzéssel

Ősszel hajlamosak vagyunk megszakítani az addig bevált edzéstervet, amit már hónapok óta becsületesen követünk. Kihagyunk napokat vagy heteket, halogatjuk a sportolást, és csak fekszünk az ágyban, azon gondolkozva, vajon hogyan lehetne edzés nélkül is jó formában maradni.

Az a helyzet, csajok, ha a testetek már megszokta az edzést, és elkezditek abbahagyni a sportolást, annak következményei is vannak. Íme, ez történik, ha különböző időközökre felhagytok a testmozgással.

Forrás:
Pixabay

Ha kihagytok pár napot…

Néhány nap kihagyás még nem nagy ügy. A rendszeres edzések után a szervezetetek örülni fog, hogy kicsit regenerálódhat. Ezt az időt arra fogja használni, hogy javítsa az izmokat. Ez viszont nem jelenti azt, hogy az egészségtelen ételek és az alkohol a napi betevőitek közé kell hogy tartozzanak.


Ha kihagytok egy hetet…

Elképzelhető, hogy kicsit puffadtabbnak fogjátok érezni magatokat. Ez pedig annak köszönhető, hogy az izomrostok sorvadni kezdenek, és a szervezetetek megtartja majd a folyadékot. Ettől függetlenül nem fogjátok magatokat rosszul érezni. Ha még most visszatértek az edzéshez, akkor semmilyen jelentős változást nem fogtok érezni. Ugyanúgy terhelhetitek magatokat, mint eddig.

Ha kihagytok több hetet…

A fittségetek innentől indul meg a lejtőn. Mivel a mitokondriumok száma, amik „üzemanyaggal” táplálják az izomsejteket, csökkenni kezd, a kardiótok fog jelentősen megváltozni. Ezt már akkor is észrevehetitek, amikor egyszerűen csak lépcsőztök.

Ha kihagytok egy hónapot…

A kardiószintetek, az erősségetek, amiért az elmúlt hónapokban dolgoztatok, teljesen lecsökken. Több zsír, kevesebb izom. Plusz a stressz is hatalmat nyer felettetek. Az edzés támogatja a cirkadián ritmust (más néven élettani napszaki ritmust), ami nélkül egy jó alvás is nagy kihívást jelent majd.

Ha kihagytok egy évet…

Eltekintve attól, hogy a testzsírotok megnövekszik, a gondosan felépített izmaitok elvesznek majd, az anyagcserétek lelassul, és megnő a kockázata komolyabb egészségügyi problémáknak. Ilyen például a magas vérnyomás és koleszterinszint, a 2. típusú cukorbetegség, az álmatlanság és a depresszió.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.