Egyéb kategória

A karácsonyi fűszerek királynője: a gyömbér

A gyömbér nem túl régen lett az életem része. Apu nyomott a kezembe először leforrázott, frissen reszelt gyömbért, hogy igyam meg. Szkeptikusan kortyoltam bele. Csípős, édeskés, frissítő íze meglepett.

vous - 2020.12.21.
A karácsonyi fűszerek királynője: a gyömbér

Hogyan tud egy ekkora gyökér ennyiféle ízt magában tartani? Bódít és felébreszt egyszerre. Egy falat karácsonyt lop a szátokba. És még egészséges is. Tényleg.

A gyömbér, a karácsonyi fűszerek királynője gyakorlatilag minden formában fogyasztható: szárítva, frissen reszelve, leforrázva, lé formában vagy ételbe szórva, mézeskalácsba sütve. Jótékonyan jobbá tesz, gyógyít, erősít. Nem is gondolnátok, mi mindenre jó.

  • Vágyfokozó. Az idős emberek boldogságőrzője, mert ébren tartja a vágyat. Ezért sütöttek régen a lányok gyömbéres szívecskés süteményt a vőlegényüknek.
  • A tengerészek gyömbérgyökeret rágtak a tengeribetegség ellen, az ugyanis nyugtatja a háborgó gyomrot, tisztítja és egyensúlyban tartja a beleket. Jól megfogja a hasat is, ha nagyon menne, elűzi a hányingert, puffadást.
  • Erősíti az immunrendszert, meghűlésre, torokfájásra, köhögésre gyógyír, ha leforrázva isszuk, még a lázat is csillapítja, és a vírusokat is pusztítja.
  • Nagyon jó segítség magas vérnyomásra, koleszterinre, vérrögképződés ellen, gyulladáscsökkentő hatása miatt reumás panaszokra is kiváló.
  • Aromája élénkít, memóriát erősít, élesíti az érzékeket.

Forrás:
pixabay

A konyhában csínján bánjatok vele erős aromája miatt, de a keleti ételek elhagyhatatlan alapanyaga, és a sushi-maki mellé nagy szeletekre szeletelve adják. Bevallom, én így találkoztam vele először, és nem tudtam, mi lehet az. Gyakorlatlan gyömbérismerőként pedig egyből nagyot haraptam bele. Nem kellett volna.

A gyömbér apró mennyiségben varázsol: a mézeskalácsban, mézes, ünnepi süteményekben, levesben, savanyúságok eltevésekor, húsok ízesítésekor.

Süssetek belőle hát nagy-nagy szíveket, mert a szíveteket is erősíti, nem csak a vágyakozásotokat. 🙂

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.