Lappföld Finnország tartománya, fővárosa Rovaniemi. Lappföld lapp nyelven Sápmi, az ott élőket lappoknak vagy számiknak hívják, ők Európa utolsó nomadizáló népe. Leginkább földműveléssel, halászattal és réntenyésztéssel foglalkoznak. Mára a számiknak mindössze 10%-a folytat úgynevezett félnomád életmódot. A finn nemzeti ételek közé tartozik a karjalai pörkölt, a medvesült, a graavilohi (sós lazac), és a lényeg, amiről most itt valójában szó is lesz, a rénszarvassült.
Lappföld 2.0
A Lappföld nevet viseli egy nagyobb földrajzi terület is, amely négy országba is benyúlik. Finnországon kívül Norvégia, Svédország és Oroszország egy-egy területe is ide tartozik.
Magyarként, átlagos csirke- és marhafogyasztóként, különösen nehezemre esik elhinni, hogy vannak országok, ahol a cuki rénszarvasokat, Rudolfot és társait nemzeti ételként, hagyományos ételként fogyasztják ebédre vagy vacsorára.
Ugye előttetek is megjelent az agancsos nagy orrú, akin inkább lovagolnátok (szarvasolnátok), mintsem megennétek?!
Ahogy már írtam, a rénszarvasokat nagy számban tenyésztik Finnországban, a húsuk az „átlagos” szarvaséhoz képest viszont jóval drágább. Az állatok belföldi tenyésztése egy gazdag, szűk réteg kezében van, mindenről ők döntenek. A finn nemzeti, rénszarvasból készült ételek közé tartozik a souvas, a rénszarvasleves, a rénszarvaspástétom és a -pecsenye, valamint a sült rénszarvas is.
Hagyományos étel a souvas, amit maguk a pásztorok készítenek rénszarvasaikból. A hús száraz, kicsit sózott, és nyolc órán keresztül füstölik. A finnek a vadhúst többnyire áfonyaszósszal eszik, bár ehelyett gyakran hagymás krumplipüré is kerül a tányérra.
A souvas tehát füstölt, nagyon ízes rénszarvasmenü. Vékonyra szeletelik a húst, forrón tálalják, a legkiválóbb áfonyaszószokkal körítve. A finnek amúgy imádják a krumplit, ebben talán hasonlítunk is rájuk. Ízvilágban teljesen a svéd vonalat követik, szeretik a bogyós gyümölcsöket és szószokat, desszertet nem igazán esznek.
Életemben nem ettem még szarvast, inkább maradok is a csirkénél. Ha lehetőségem lenne megkóstolni az igazi lappföldi rénszarvast, egy igazi rénmenüről, akkor sem biztos, hogy megtenném. Elvégre az én szemeim előtt még mindig Mikulás Birodalom legnemesebb állataiként jelennek meg, akik húzzák a Télapó szánját, akik Rudolfok. A rénszarvasokat meg inkább etetném, mintsem megenném.
Bár szerettem volna lappföldi kajabloggerekkel interjúzni, úgy néz ki, az e-mailjeim tényleg Mikulásföldre érkeztek, ugyanis senki nem válaszolt. Talán majd jövőre célba érnek a leveleim. Addig is bemutatom néhányukat, akiket érdemes követnetek.
Scandi Foodie
A Scandi Foodie blog szerzője, Maria Sydney-ben él, de blogjában finn és angol nyelven is olvashatjátok a recepteket. Megtudhatjátok, a finneknek is hiányzik a túró, ha külföldre költöznek, a top 5 finn étel között szerepel a túrós lepény.
Azt már megmutattuk egy cuki infografikán, milyen kenyeret esznek Finnországban, de a kenyérnek létezik karácsonyi változata is.
Ha pedig finn menüt szeretnétek karácsonyra, de rénszarvas nélkül úsznátok meg a dolgot, válogassatok a zöldségek közül! Ez a saláta nem maradhat le a karácsonyi asztalról!
Real Food Suomi
A Real Food Suomi blog szerzőjétől is sokat tanulhattok az északi konyhakultúráról. A käristys például több finn étel alapja. Olyan tipikus lappföldi húsfeldolgozási módszer, melynek során a félig még fagyos húst vékony szeletekre vágják, majd gyorsan megsütik, végül vajban vagy sörben konfitálják (nagyon lassan, órákon keresztül főzik). Aztán ilyen finom étel készül belőle.
Cake Crumbs & Beachsand
A blog szerzője, Peggy többször nyaralt Finnországban a nagyszüleinél, így a gyermekkora ízeit hozza vissza angol nyelvű gasztroblogjában is, ahol külön gyűjteménye van a finn ételeknek. Ismerjétek meg a finn húsos kiflit vagy a négy hozzávalóból készülő burgonyatortát.
De karácsonyra érdemes kipróbálnotok a répatortát, amely finnül így hangzik: porkkanalaatikko. Már a neve is izgalmas!