Egyéb kategória

A rénszarvasokat megeszik, ugye? Nem is akárhogy!

A Mikuláson és a virgácson túl nektek mi jut eszetekbe december hatodikáról? Mert nekem egyértelműen Rudolfék, a rénszarvasok, akik Télapó szánját húzzák. Bármennyire is ellene vagyok a cuki állatok megölésének, a rénszarvasok Lappföldön igazi ínyencségnek számítanak, a finn konyhakultúra alapjaként pedig kötelező megkóstolnia mindenkinek, aki arra téved.
vous - 2015.12.06.
A rénszarvasokat megeszik, ugye? Nem is akárhogy!

Lappföld Finnország tartománya, fővárosa Rovaniemi. Lappföld lapp nyelven Sápmi, az ott élőket lappoknak vagy számiknak hívják, ők Európa utolsó nomadizáló népe. Leginkább földműveléssel, halászattal és réntenyésztéssel foglalkoznak. Mára a számiknak mindössze 10%-a folytat úgynevezett félnomád életmódot. A finn nemzeti ételek közé tartozik a karjalai pörkölt, a medvesült, a graavilohi (sós lazac), és a lényeg, amiről most itt valójában szó is lesz, a rénszarvassült.

Lappföld 2.0

A Lappföld nevet viseli egy nagyobb földrajzi terület is, amely négy országba is benyúlik. Finnországon kívül Norvégia, Svédország és Oroszország egy-egy területe is ide tartozik.

Magyarként, átlagos csirke- és marhafogyasztóként, különösen nehezemre esik elhinni, hogy vannak országok, ahol a cuki rénszarvasokat, Rudolfot és társait nemzeti ételként, hagyományos ételként fogyasztják ebédre vagy vacsorára.

Ugye előttetek is megjelent az agancsos nagy orrú, akin inkább lovagolnátok (szarvasolnátok), mintsem megennétek?!

Ahogy már írtam, a rénszarvasokat nagy számban tenyésztik Finnországban, a húsuk az „átlagos” szarvaséhoz képest viszont jóval drágább. Az állatok belföldi tenyésztése egy gazdag, szűk réteg kezében van, mindenről ők döntenek. A finn nemzeti, rénszarvasból készült ételek közé tartozik a souvas, a rénszarvasleves, a rénszarvaspástétom és a -pecsenye, valamint a sült rénszarvas is.

Forrás:
iStock

Hagyományos étel a souvas, amit maguk a pásztorok készítenek rénszarvasaikból. A hús száraz, kicsit sózott, és nyolc órán keresztül füstölik. A finnek a vadhúst többnyire áfonyaszósszal eszik, bár ehelyett gyakran hagymás krumplipüré is kerül a tányérra.

A souvas tehát füstölt, nagyon ízes rénszarvasmenü. Vékonyra szeletelik a húst, forrón tálalják, a legkiválóbb áfonyaszószokkal körítve. A finnek amúgy imádják a krumplit, ebben talán hasonlítunk is rájuk. Ízvilágban teljesen a svéd vonalat követik, szeretik a bogyós gyümölcsöket és szószokat, desszertet nem igazán esznek.

Életemben nem ettem még szarvast, inkább maradok is a csirkénél. Ha lehetőségem lenne megkóstolni az igazi lappföldi rénszarvast, egy igazi rénmenüről, akkor sem biztos, hogy megtenném. Elvégre az én szemeim előtt még mindig Mikulás Birodalom legnemesebb állataiként jelennek meg, akik húzzák a Télapó szánját, akik Rudolfok. A rénszarvasokat meg inkább etetném, mintsem megenném.

Bár szerettem volna lappföldi kajabloggerekkel interjúzni, úgy néz ki, az e-mailjeim tényleg Mikulásföldre érkeztek, ugyanis senki nem válaszolt. Talán majd jövőre célba érnek a leveleim. Addig is bemutatom néhányukat, akiket érdemes követnetek.

Scandi Foodie

A Scandi Foodie blog szerzője, Maria Sydney-ben él, de blogjában finn és angol nyelven is olvashatjátok a recepteket. Megtudhatjátok, a finneknek is hiányzik a túró, ha külföldre költöznek, a top 5 finn étel között szerepel a túrós lepény.

Forrás:
scandifoodie.blogspot.com

Azt már megmutattuk egy cuki infografikán, milyen kenyeret esznek Finnországban, de a kenyérnek létezik karácsonyi változata is.

Forrás:
scandifoodie.blogspot.hu

Ha pedig finn menüt szeretnétek karácsonyra, de rénszarvas nélkül úsznátok meg a dolgot, válogassatok a zöldségek közül! Ez a saláta nem maradhat le a karácsonyi asztalról!

Real Food Suomi

Forrás:
scandifoodie.blogspot.hu

A Real Food Suomi blog szerzőjétől is sokat tanulhattok az északi konyhakultúráról. A käristys például több finn étel alapja. Olyan tipikus lappföldi húsfeldolgozási módszer, melynek során a félig még fagyos húst vékony szeletekre vágják, majd gyorsan megsütik, végül vajban vagy sörben konfitálják (nagyon lassan, órákon keresztül főzik). Aztán ilyen finom étel készül belőle.

Cake Crumbs & Beachsand

Forrás:
realfoodsuomi.com

A blog szerzője, Peggy többször nyaralt Finnországban a nagyszüleinél, így a gyermekkora ízeit hozza vissza angol nyelvű gasztroblogjában is, ahol külön gyűjteménye van a finn ételeknek. Ismerjétek meg a finn húsos kiflit vagy a négy hozzávalóból készülő burgonyatortát.

Forrás:
cakecrumbsbeachsand.com

De karácsonyra érdemes kipróbálnotok a répatortát, amely finnül így hangzik: porkkanalaatikko. Már a neve is izgalmas!

Forrás:
cakecrumbsbeachsand.com
Ajánlott cikkek