Egyéb kategória

Az ősz zamatos gyümölcse: a birsalma – Így fogyasszátok!

Nektek is összefut a nyál a szátokban, ha a birsalmára gondoltok? Nem csoda, egy finom birsalmasajtnál vagy a gyümölcsből készült zamatos kompótnál nincs is jobb. Azonban ez még semmi, rengeteg más módon is fogyaszthatjátok ezt az ínycsiklandó gyümölcsöt.
vous - 2015.11.23.
Az ősz zamatos gyümölcse: a birsalma – Így fogyasszátok!

Hogy miért imádjuk az ősz egyik ajándékát, a birsalmát? Mert szénhidráttartalma megegyezik az almáéval, C-vitamin-tartalma viszont magasabb. Emellett pedig köhögés, megfázás és gyomorfájás esetén is alkalmazzák, mert úgy tartják, hűsítő és nyugtató hatással bír. Nyersen nem nagyon fogyasztjuk, viszont szinte minden más formájában igen.

Birskocsonya

Mi kell hozzá?

  • birsalma
  • befőzési cukor
  • citromlé/narancslé

Mossátok, majd hámozzátok meg a birsalmát, ezt követően pedig szeleteljétek fel. Tegyétek bele a fazékba, majd engedjetek rá annyi vizet, amennyi ellepi, és főzzétek puhára. Ha kész, szűrjétek át egy vászonruhán, és hagyjátok néhány óráig lecsepegni. Ezután adjátok hozzá a citromlevet vagy narancslevet, majd tegyétek fel főni, és ha forrni kezd, adjátok hozzá a cukrot (A birs mennyiségének 50–80%-a), majd újraforrás után még három percig főzzétek. Ha kész, tegyétek bele a befőttesüvegekbe.

Forrás:
pixabay.com

Birsalmalekvár

Mi kell hozzá?

  • 2 kg birsalma
  • 1/2 kg cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 2 darab szegfűszeg
  • 1 ek. citromlé

A birsalmát mossátok meg, majd daraboljátok fel. Az edénybe annyi vizet tegyetek, hogy éppen ellepje a gyümölcsöt, majd adjátok hozzá az 1 ek. citromlevet. Így főzzétek addig, míg az alma teljesen meg nem puhul, ezután turmixoljátok össze. Adjátok hozzá a cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, majd főzzétek addig, amíg be nem sűrűsödik. Végül tegyétek üvegbe, majd szárazdunsztba másnapig.

Birsalmakrémleves

Mi kell hozzá?

  • 3-4 db közepes birsalma
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 1/2 vaníliarúd
  • 1 nagyobb fahéjrúd
  • 7 db szegfűszeg
  • 1 fél citromból nyert citromlé
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 1 csipet só

A birsalmát mossátok meg, vágjátok ki a csutkáját, majd szeleteljétek fel a húsát. A fazékba annyi vizet tegyetek, hogy ellepje a gyümölcsöt, ezután pedig adjátok hozzá a vaníliát, a szegfűszeget, a cukrot, a sót és a citromlevet. Ha felforrt, 15 percig még főzzétek. Mikor kész, sűrűsítsétek be a keményítővel, adjátok hozzá a tejszínt, és forraljátok fel még egyszer. Végül botmixerrel pépesítsétek össze, és langyosan vagy hidegen, tejszínhabbal a tetején fogyasszátok!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.