Hogy miért imádjuk az ősz egyik ajándékát, a birsalmát? Mert szénhidráttartalma megegyezik az almáéval, C-vitamin-tartalma viszont magasabb. Emellett pedig köhögés, megfázás és gyomorfájás esetén is alkalmazzák, mert úgy tartják, hűsítő és nyugtató hatással bír. Nyersen nem nagyon fogyasztjuk, viszont szinte minden más formájában igen.
Birskocsonya
Mi kell hozzá?
Mossátok, majd hámozzátok meg a birsalmát, ezt követően pedig szeleteljétek fel. Tegyétek bele a fazékba, majd engedjetek rá annyi vizet, amennyi ellepi, és főzzétek puhára. Ha kész, szűrjétek át egy vászonruhán, és hagyjátok néhány óráig lecsepegni. Ezután adjátok hozzá a citromlevet vagy narancslevet, majd tegyétek fel főni, és ha forrni kezd, adjátok hozzá a cukrot (A birs mennyiségének 50–80%-a), majd újraforrás után még három percig főzzétek. Ha kész, tegyétek bele a befőttesüvegekbe.
Birsalmalekvár
Mi kell hozzá?
A birsalmát mossátok meg, majd daraboljátok fel. Az edénybe annyi vizet tegyetek, hogy éppen ellepje a gyümölcsöt, majd adjátok hozzá az 1 ek. citromlevet. Így főzzétek addig, míg az alma teljesen meg nem puhul, ezután turmixoljátok össze. Adjátok hozzá a cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, majd főzzétek addig, amíg be nem sűrűsödik. Végül tegyétek üvegbe, majd szárazdunsztba másnapig.
Birsalmakrémleves
Mi kell hozzá?
A birsalmát mossátok meg, vágjátok ki a csutkáját, majd szeleteljétek fel a húsát. A fazékba annyi vizet tegyetek, hogy ellepje a gyümölcsöt, ezután pedig adjátok hozzá a vaníliát, a szegfűszeget, a cukrot, a sót és a citromlevet. Ha felforrt, 15 percig még főzzétek. Mikor kész, sűrűsítsétek be a keményítővel, adjátok hozzá a tejszínt, és forraljátok fel még egyszer. Végül botmixerrel pépesítsétek össze, és langyosan vagy hidegen, tejszínhabbal a tetején fogyasszátok!