Ősszel, még az igazán nagy hidegek előtt érdemes felturbózni a szervezetünket, immunrendszerünket vitaminokkal, ásványi anyagokkal. De mi segíthet igazán?
Adja magát a kézzelfogható és legegyszerűbb megoldás: a nagy mennyiségben „alkalmazott” zöldség és gyümölcs.
Hatékonyak és finomak akkor is, ha a piacon vásároljuk be a szükséges mennyiséget és a maga természetes formájában visszük be a szervezetünkbe (például elrágcsálunk néhány almát, körtét, sárgarépát naponta), vagy gyümölcssalátát készítünk belőle.
Egy biztos, akkor igazán egészséges a zöldség és a gyümölcs, ha a legtermészetesebb módon – például párolás, sütés, hőkezelés nélkül – fogyasztjuk azokat.
Akad azonban egy szuperhatékony módja a zöldségek-gyümölcsök bevitelének, ez pedig a belőlük préselt levek fogyasztása. Nemcsak azért, mert préselt lé formájában jóval nagyobb mennyiségben lehet bevinni a kívánt vitaminokat és ásványi anyagokat (ki tud fél kiló nyers céklát vagy zellert egy ültő helyében megenni?), de a vitaminok kombinálására is nagyobb lehetőség nyílik a levek alkalmazása során.
Történjen akár így, akár úgy, a természetes vitaminforrások elengedhetetlenek az ősz végi-tél eleji felkészülés során. Ha nincs időtök, akkor rendelhettek is gyorsan, egyszerűen a Rivan-Nova webshopjából!
Nézzünk néhány igazi nagyágyút!
Cékla
A céklát a hagyományos, népi gyógyászat is fantasztikus vérképzőnek ismeri. Ma már tudjuk, hogy vastartalma nem magasabb ugyan, mint más növényeké, ám rengeteg káliumot tartalmaz, ez pedig hozzájárul a szervezet táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez. A cékla ezen felül rendkívül gazdag kalciumban, foszforban, nátriumban, valamint kénben is. Antioxidáns összetevői védik az erek falát, a szöveteket. Rostjai előnyösen hatnak a vérzsírszintre. A vérre gyakorolt jó hatásait egyébként úgy éri el, hogy a szervezet hatékonyabban tudja a céklában található nyomelemeket hasznosítani, mint más növényeknél.
A cékla folsavtartalma is említésre méltó, ez a várandósok számára nagyon fontos, hiszen a folsav kiemelkedő szerepet játszik az egészséges szövetépítésben valamint a magzati gerincvelőcső-záródásban.
Zeller
A zeller remek vesetisztító hatásáról ismert, de emellett a szervezet egyéb területein felhalmozódó méreganyagok eltávolításában is hatékony. Ízületi, reumatikus panaszok esetén is kitűnő, mert eltávolítja a gyulladt ízületekben felhalmozódott káros savakat. A zeller természetes fájdalomcsillapítóként és idegnyugtatóként régóta szerepet játszik a gyógyításban. 14-féle fájdalomcsillapító komponens található benne.
A szív- és érrendszeri problémák esetén is segíthet, szabályozza a vérnyomást, a koleszterinszintet, de kutatások alapján ma már azt is tudjuk, hogy a rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is fontos szerephez juthat.
Sárgarépa
Immunrendszerünk erősítésében szinte elengedhetetlen a répa, de a szív- és keringési megbetegedések megelőzésében és kezelésében is fontos szerepe van. A répa béta-karotinban gazdag, így fantasztikus A-vitamin-forrás. A benne található A-vitamin javítja a látást, valamint elősegíti a belső szervek egészségét, növeli ellenálló képességüket és távol tartja a fertőző organizmusokat.
Búzafű – búzafűlé
A búzafű leghatékonyabb hatóanyaga a klorofill – amit a növények vérének is nevezünk. A növényvilágban a klorofill a felelős a fotoszintézis során a szerves vegyületek előállításáért. A klorofillnak azonban az emberi szervezetre gyakorolt hatása is rendkívül fontos: segítségével jelentős mértékben javul a vér és a sejtek oxigénellátottsága, ez pedig megakadályozhatja a gyulladások kialakulását.
A búzafűlé rendkívül magas mennyiségben tartalmaz vasat, ez a vérszegénység leküzdésében jelent segítséget. A búzafűlében található magnéziumnak és nátriumnak pedig az izmok, csontok egészséges működésében, valamint az emésztésben és a kiválasztásban van szerepe.