Egyéb kategória

Még idén! kampány – Fahéjjal védd magad!

Ünnepi hangulatot varázsol akkor is, ha a nyár közepén bolondítjuk meg vele ételeinket, italainkat, nemhogy ilyenkor, amikor ködös, nyirkos a kinti világ. Fűszeres íze és illata jellegzetes, étvágygerjesztő, és otthonos érzéseket kelt. Ráadásul az életmódváltás egyik segítője is lehet a fahéj.
vous - 2015.10.21.
Még idén! kampány – Fahéjjal védd magad!

Nálunk is használatos a fahéj, már elérhető áron, ugyanis az ókorban és a középkorban az értéke az arany árával vetekedett. Két típusát ismerték (és ismerjük), a fahéjfa Srí Lankán és a Szunda-szigeteken őshonos, a kasszia Kínában termett. A vadon is termő, de termesztésbe is vont trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérge a jellegzetes illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer, a fahéj, a Cinnamomi cortex. Cikkünket Henter Izabella dietetikus, a NEFI munkatársa segítette.

Nem csak fűszeres zamatáért kedvelték előszeretettel és került a jómódban élők asztalára, illetve nem csak illatszerek, testápoló olajok-kenőcsök alapanyagaként használták, ahogy régen, ma is tudjuk, hogy jelentős szerepe van az egészség megőrzésében is a fahéjnak.

A Még idén! kampány üzenete szerint már egészen kicsi lépésekkel sokat tehetsz egészséged érdekében, és éppen a gasztronómia az, amely kézzelfogható módon bizonyítja ennek az elgondolásnak az eredményességét. Kerülhet fahéj akár a ti asztalotokra is, a megszokottnál egy picivel nagyobb mennyiségben. Fontos azonban tudni, hogy nagy mennyiségben való fogyasztása allergiás tüneteket okozhat, valamint a fahéj olajának külső alkalmazása is allergizálhat.

Egészen pontosan az őrölt fahéjban található olajok (eugenol, kumarin aldehid) irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját, illetve vérzékenységet okozhatnak. Vagyis fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a fahéj alkalmazása során is.

Nem javasolt a fahéj aldehid várandósság, ismeretlen eredetű lázas állapotokban vagy akkor ha valaki peru balzsam allergiában szenved.

Miért jó az életmódváltásban?

Forrás:
iStock

Egészségre gyakorolt hatása természetesen régóta közismert:

  • A népi gyógyászatban emésztésserkentő, étvágygerjesztő, gyomorerősítő hatása miatt használták.
  • Emésztésre gyakorolt hatása a fogyni vágyók számára is segítség, mert amíg egyfelől étvágyat gerjeszt, úgy az emésztést fel is gyorsítja, valamint az anyagcsere folyamatokra is jótékony hatással van. Fogyasztása esetén nem pang a béltartalom. Megszűnnek a görcsök, nem alakul ki kínzó teltségérzés.
  • Megfigyelések alapján alkalmazzák impotencia, szemgyulladás, fogfájás és reuma ellen de ezek hatásait kísérletekkel nem igazolták.
  • – Az 1-es 2-es cukorbetegeknél vizsgálták vércukorszint csökkentő hatását, terápiás alkalmazása azonban e pillanatban még nem kellően alátámasztott. Ugyan az biztos, hogy a nagy dózisú fahéj jelentősen csökkentheti a vércukorszintet, ugyanakkor figyelmbe kell venni azt is, hogy lehetnek mellékhatásai a fahéj-terápiának.
  • A ceyloni fahéjfa fahéj aldehidek fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatását is igazolták.

Szokásos adagja: 2-4 g szárított fahéj kéreg. 0,05.0,2 g illóolaj illetve ezekkel egyenértékű tinktúra.

(Forrás: Csupor D., Szendrei K.: Gógynövénytár Útmutató Medicína 2012.)

A Még idén! kampányról tájékozódhattok a kampány startvideójából, illetve Facebook-oldalán is találhattok további információkat vagy csemegézhettek életmódváltással kapcsolatos írásainkból, videóinkból.

Ha pedig arra vagytok kíváncsiak, mennyit fogyott az ország a Még idén! kampány kezdete óta, kattintsatok a KILÓ-MÉTER appra. És írjátok be ti is, mennyit dobtatok le egy hét alatt.

A cikk megjelenését a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából a Széchenyi 2020 program támogatta.

Ajánlott cikkek