Egyéb kategória

Még idén! kampány – Tengerész-diéta, azaz tengernyi spenót a tányéron

A Még idén! kampány jelmondata szerint elég a kisujjatokat megmozdítani ahhoz, hogy egészségesebbek, üdébbek, szebbek és energikusabbak legyetek. Különösen igaz ez a táplálkozásban, ahol tényleg elég egy apró változtatás ahhoz, hogy közelebb kerüljetek álmaitok megvalósulásához.
vous - 2015.09.20.
Még idén! kampány – Tengerész-diéta, azaz tengernyi spenót a tányéron

Mit javasolunk? Például, hogy vitorlázzatok más vizekre, mint eddig és emeljetek be olyan alapanyagokat is az étkezésbe, amit eddig esetleg méltatlanul elhanyagoltatok. Ilyen lehet a spenót, ami sok embernél gyerekkori rémálom, holott hasznos összetevői révén van létjogosultsága a mindennapi táplálkozásban.

Nevezhetjük akár tengerész-diétának (csak nem szeretjük a diéta kifejezést), így legyen tengerészfalat a táplálék, ha bevállaljátok a spenótot valamilyen igazán üdítő formában, például salátaként vagy köretként. Tengerész pedig azért, mert a tengerészek a hosszú hajóutak alatt különböző ásványianyag- és vitaminhiányban szenvedtek. Ezek közül pedig az egyik legfélelmetesebb a skorbut volt – ezt a C-vitamin hiánya okozta. A spenót pedig éppen ebben a vitaminban a leggazdagabb.

A spenótnak tehát rendkívül magas a C-vitamin-tartalma, ám a C-vitamin az erős hőkezelés során elbomlik, így még véletlenül se gondolkodjatok spenótfőzelékben. Felesleges energiapocsékolás, a főzés során alig marad valami a vitaminból.

Helyette a frissen mosott, megtörölgetett vagy lecsöpögtetett spenótot blansírozzátok két-három percig (gőz fölötti párolás), majd kevés citromlével, mediterrán fűszerkeverékkel bolondítsátok meg. Kitűnő körete lehet halnak, grillezett csirkemellnek egyaránt.

Miért jó a spenót életmódváltásnál?

Forrás:
StockSnap/Helena Martinez

Szakértőnk, Barcza Zsuzsa dietetikus véleménye szerint azért, mert magas antioxidáns-tartalma segít megvédeni a sejteket a szabadgyökök kialakulásától, szeléntartalma pedig rásegít ennek hatására. Oxáltartalma segíti az emésztést, de figyelem, a túl sok oxálsav okozhat problémákat, például nehezíti a jód felszívódását a szervezetben, ez pedig nem tesz jót a pajzsmirigy működésének – vagyis egyetek spenótot, de ne vigyétek túlzásba.

Ugyanakkor rengeteg B-vitamint tartalmaz, a B-vitamin pedig fokozza a zsírok és szénhidrátok feldolgozását. A spenótban található természetes anyagok szabályozzák a vércukorszintet is. A spenót kifejezetten hasznos a cukorbetegek számára, vagy a cukorbetegség megelőzésében is. Mellette segíti a hasnyálmirigy munkáját is, így fontos szerepe van az inzulintermelésben. Szabályozza a vérnyomást, valamint fogyasztása igen hasznos lehet vérzékenység illetve erős menstruáció esetén is.

A Még idén! kampányról tájékozódhatsz a kampány startvideójából, illetve Facebookoldalán is találhatsz további információkat vagy csemegézhetsz életmódváltással kapcsolatos írásainkból, videóinkból.

A cikk megjelenését a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából a Széchenyi 2020 program támogatta.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Minőségi és dizájnos bútorok az otthonokba, bel- és kültérre
Otthon
Minőségi és dizájnos bútorok az otthonokba, bel- és kültérre
vous - 2024.03.28.
Otthonaink berendezése mindig egy izgalmas, ugyanakkor embert próbáló, jelentős költséggel járó feladat, amely meghatározó a stílus és a kényelem szempontjából, így körültekintést, megfontolást igényel.