Egyéb kategória

Maradandó károsodást okozhat a túlzott energiaital-fogyasztás

Szerintem nincs olyan ember, aki legalább egyszer életében ne fogyasztott volna energiaitalt. Mert úgy hisszük, ettől felpörgünk, könnyebben megy majd a munka vagy a tanulás, sőt, a bulikhoz már elengedhetetlen kellékké vált. A jó öreg vodka-bomba mix még mindig verhetetlen. Viszont van egy nagy DE, amiért nem kéne túlzásba vinni az energiaitalozást.

vous - 2015.09.18.
Maradandó károsodást okozhat a túlzott energiaital-fogyasztás

Az energiaital nem közvetlenül az agyadnak tesz rosszat. Viszont! Egy kanadai tanulmány alapján megállapították, hogy azoknál a tizenéveseknél, akik energiaitalokkal tartják magukat ébren, sokkal nagyobb a valószínősége a TBI-nek (traumatic brain injury), magyarul a traumás agysérülésnek.

Forrás:
iStock

A traumás agysérülés következtében akár öt percig eszméletlenné válhatsz, sőt az is lehet, hogy az aznap estét kórházban fogod tölteni. Ez akár maradandó károsodást is okozhat a szervezetetekben! A vizsgálat során a kutatók több mint 10 ezer általános és középiskolás diákot kérdeztek meg, a 11 és 20 éves korosztály között. Kiderült, hogy 22%-uk már tapasztalt TBI-t, ami az energiaital-fogyasztásra vezethető vissza.

Azt is megállapították, hogy azoknál a tizenéveseknél, akik energiaitalt ittak, ötször nagyobb volt az esélye a TBI kialakulásánák, mint azoknál, akik nem.

Ez azért elég megtévesztő lehet. Attól, mert energiaitalt iszol, még nem nagyobb az esélye annak, hogy elájulsz. Viszont ha a szervezeted kicsit gyengébb, vagy nincs meg az egyensúly bizonyos tényezők között, akkor nagyobb a valószínűsége a traumás agysérülésnek. Michael Cusimano idegsebész így magyarázta a helyzetet:

Az energiaitalok nagy mennyiségben tartalmaznak koffeint, ami megváltoztathatja a szervezeted kémiai állapotát. Az agysérülések a kamaszokat érintik különösebben, hiszen az agyuk még fejlődésben van.

Ha tudjátok, inkább hanyagoljátok az életetekből. Rengeteg igaz vagy épp hamis pletykát hallani róluk, de jobb félni, mint megijedni. Rengeteg más finom energiabombát kínálnak a boltok, sőt el is készíthetitek magatoknak!

Címkék: #egészség #energia
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
Otthon
Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
vous - 2024.07.25.
A Portfolio Property Awardson korábban „Az Év Koncepciója” díjat elnyerő Dürer Park projekt keretében elindult a lakóépületek értékesítése. A 207 lakás a Városliget közvetlen közelében kap helyet. A tervezés során a magas minőség és a jövőre is gondoló, energiahatékony épületek létrehozása volt a cél.