Egyéb kategória

Induljon ma a nagy gasztronómiai magánnyomozás! – Még idén! kampány

Az egészséges életmód felé való elmozdulás első lépése az okok kiderítése. Ahhoz, hogy változtatni tudjunk esetleges rossz szokásainkon, tudnunk kell, mit is teszünk (eszünk) rosszul, valamint hogy bizonyos táplálkozásbeli szokásokra miért reagál úgy a szervezetünk, ahogy reagál.

vous - 2015.09.13.
Induljon ma a nagy gasztronómiai magánnyomozás! – Még idén! kampány

Vagyis nem érdemes úgy belecsapni egy nagyszabású diétába, vagy nem érdemes megreformálni mozgáshoz fűződő kapcsolatunkat anélkül, hogy tudatában ne lennék a pontos háttérnek.

Szakemberek szerint négy fő oka lehet a túlsúlynak, ezek között érdemes tehát keresni neked, nektek is az okot, ha elhízással küzdesz.

Genetika

Az elhízásnál tetten érhető a hízásra való hajlam, amelyet azért érdemes komolyan venni, mert a család legapróbb tagjai is érintettek a problémában, vagyis már egészen kicsi korban figyelni kell a helyes táplálkozási szokások kialakítására, valamint a megfelelő mozgáskultúra megszerzésére, így lehet csak kicselezni a genetikát.

Szociális tényezők

A család alapvetően meghatározza táplálkozási szokásaink, nincs mese, gyerekkorban azt esszük, amit az édesanya (vagy apa vagy nagyszülő) készít, de később, felnőttkorban hatással lehet táplálkozási szokásainkra a tágabb környezet is. A kollégiumban a szobatársak, a munkahelyen a kollégák. Óhatatlanul is próbálunk alkalmazkodni környezetünk szokásaihoz, integrálódunk a gasztronómia területén is, pedig meglehet, nekünk megterhelőbb ugyanaz a fogás, mint egy másik embernek. Lehet, éppen a genetika miatt, vagy azért, mert kevesebbet mozgunk, de előfordulhat, hogy más táplálkozási formák lennének optimálisak.

Pszichés tényezők

Forrás:
iStock

Nem kerülhető meg: bizony pszichés tényezők is hatással lehetnek arra, hogy mit és mennyit eszünk. Ismerősek, ugye, a stresszevés, a boldogsághormon meg a bánatában eszik fogalmak. Nézzünk utána, nálunk mi lehet a háttérben. Esetleg fékezhetetlen falással űzzük el a bánatot? Vagy minden este csokival dobjuk fel a hangulatunkat? Ha fejmosást kell elviselnünk a munkahelyen, esetleg mi is krémessel nyomjuk le dühünket, mint oly sokan?

Betegségek kísérő tünete lehet

A túlsúlyt fizikai problémák, betegségek is okozhatják. E cikkben nem áll módunkban az összes betegséget felsorolni, de íme néhány jellemző probléma, amelynek kísérő tünete lehet az elhízás: metabolikus X szindróma, policisztás ovárium szindróma, Cushing-szindróma, inzulint termelő daganat (inzulinóma), pajzsmirigy-elégtelenség, valamint a Prader–Willi-szindróma is.

A Még idén! kampányról tájékozódhattok a kampány startvideójából, illetve Facebook-oldalán is találhattok további információkat. Továbbá csemegézhettek életmódváltással kapcsolatos írásainkból, videóinkból ide kattintva.

A cikk megjelenését a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából a Széchenyi 2020 program támogatta.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.