Egyéb kategória

Ezek a nagy különbségek női és férfibarátságok között

Olvastátok már az Asszonyok városa című könyvet? A történet szerint 1943-ban, a második világháború tetőpontján járunk, amikor Berlin szinte kizárólagosan a nők városa lett. Nem véletlenül ihletett meg bennünket, ezért lett ez a nap témája a VOUS-n. Nem is kellett más, felkaptuk a fejünket: csak nők? Micsoda világ lenne ott! Na, de kivételesen nem a pozitív értelemben. Hiszen a nők néha még barátokként is kiakasztják egymást, hát még ismeretlenként! Ennek kapcsán Michaletzky Luca viselkedéselemzővel a férfi-női barátságok közötti különbségekről beszélgettünk.

vous - 2015.08.28.
Ezek a nagy különbségek női és férfibarátságok között

A legtöbb ember és nő egyetért abban, hogy a női barátságok törékenyebbek, mint a férfiaké. Hiszen ha két férfi egyszer összehaverkodik, akkor azt ritkán választja szét valami, ezzel szemben ha két nő összekerül, akkor ott sokszor féltékenység, ármánykodás és hangos lezárás lesz a vége. De miért?

Miért nem tudunk mi, nők csak csendben meglenni egymás mellett?

Ne értsetek félre, nekem is vannak legjobb barátnőim, akiknek itt is üzenem: imádlak titeket és semmi gond veletek! Azonban ezzel együtt rossz élményeim is vannak, volt ugyanis jó pár "leg" az életemben. Tudom, fiatal vagyok, és mindenki életében így megy ez, engem sem kerültek el a féltékenységek, az összeveszések, a hátam mögött pletykálások és mindez a legjobbnak hitt embertől. De persze ne általánosítsunk, voltak, akikkel sajnos külön utakra sodort minket az élet. A fiúbarátaimnál azonban azt látom, hogy az egykori óvodástársak vannak még mindig mellettük.

Luca szerint két dolgot érdemes megemlíteni: a férfi-női barátságok természete és a férfi-női agresszió különbsége.

A barátságok természetét illetően a legnagyobb különbség a közös nevező, amire a barátság épül. A férfiak barátsága legtöbbször egy közös tevékenységre épül, együtt horgásznak, együtt edzenek, együtt söröznek. Ha ez a dolog megtörténik, a két fél boldog, habár nyálasan is hangzik, de az együtt töltött idő teszi őket boldoggá.

Ezzel szemben a nők úgy is együtt tudnak lenni, hogy nem köti össze őket közös tevékenység. Nem kell konkrét terv ahhoz, hogy két nő eltöltsön egy délutánt, ugyanis nem a tevékenység a fontos, hanem hogy érzelmeket tudunk megosztani a másikkal, így mi a kapcsolattartásba fektetünk többet. Azáltal, hogy megnyílunk a másik előtt, szívünk ügyes-bajos dolgait megosztjuk a barátnőnkkel sokkal intimebb kapcsolat jön létre, ami nagyobb függőséget is okoz. Ha pedig függünk valamitől, máris sérülékenyebbé válunk, könnyebben törik össze az, amit szilárdnak hittünk.

A férfi-női agresszió merőben eltér egymástól, hiszen a férfiaknak ha bajuk van, ők bizony keményen odaállnak egymás elé, és megmondják azt. Direkt módon kezelik a bennük felgyülemlett feszültséget, agressziót. Nem ritka, hogy veszekednek, verekednek egyet, a gond pedig huss, el is szállt. Ezzel szemben mi nők – bármennyire is fáj elismerni – indirekt módon cselekedünk. Nem szemtől szembe mondjuk meg a problémáinkat. Emiatt pedig mi magunk árulásnak érezzük, ha esetleg visszajut a fülünkbe egy fájó dolog, vagy a barátnőnk a hátunk mögött ármánykodott. Ha pedig meg lettünk sértve, ugye, ti is tudjátok, mi a következő lépés? Természetesen soha többet nem szólunk egymáshoz!

Sokszor hallani, hogy ezek az ármánykodások, gyenge barátságok a munkahelyen is megmutatkoznak. Hiszen mi látszólag könnyen kötünk barátságokat, azonban ezeket a munkahelyi gondok könnyen eltörölhetik. Természetesen ezek a gondok sem azonnali "szakításhoz" vezetnek, hanem legtöbbször pletykálkodással, intrikával indulnak.  Ezzel szemben a férfiak ki mernek állni magukért, ami ahhoz vezethet, hogy könnyebben kezelik a problémákat. Csajok, ne tartsátok hát magatokban a problémát! Beszéljetek egymással!

Megkérdeztem a VOUS-lányokat, mi a véleményük a női barátságokról. Reméltem, hogy nem leszek egyedül a véleményemmel és így is lett!

Forrás:
iStock

Niki olyan történetről számolt be, amit a legtöbbünk csak remélni tud, hogy sosem történik meg!

"A főiskolán az újonnan szerzett legjobb barátnőmmel nagyon hasonló volt az ízlésünk, főleg pasik terén. Egy közös ismerősünkért mindketten odavoltunk. Ő jobban. A fiú mégis nekem csapta a szelet, én lettem a barátnője. Persze az igazi BFF-ekhez híven a barátnőmmel megbeszéltem előtte, hogy egy fiú miatt aztán tényleg nem éri meg összeveszni vagy nem beszélni. Ahogy telt az idő, úgy jöttem rá, hogy a barátom személyisége borzalmas, elviselhetetlen, nem nekem való. Szakítottunk, de beszéltünk, találkozgattunk. Együtt voltunk éjjel-nappal, mozi, vacsi, buli, minden. Olyan igazi barátság extrákkal. Pár nappal később épp a Facebookot bújtam, mikor a legjobb barátnőm képe alatt észrevettem egy, a fiútól származó kommentet. Egy szívecskét. Teljes sokk. Valahogy éreztem, hogy ez lesz. Rákérdeztem mindkettőjüknél."

A barátnőm a pofámba hazudott, a fiú elmondta az igazat: lefeküdtek. Nem egyszer, hanem többször. Undorító. Szánalmasnak éreztem a helyzetet, de magamat meg aztán végképp.

"Az első megérzés mindig bejön. Nem hiába villantak fel a fejemben a képek, a gondolatok, hogy ők valamit csinálnak a hátam mögött. Ja, szexelnek a hátam mögött. Ennek már több mint fél éve. Egyikőjükkel sem beszélek. Gáz vagy nem gáz, de tiltás-törlés Facebookon, Instagramon, mindenhol, ahol láthatom azt, amit csinálnak. A mai napig nem értem. A történetnek pedig ott van vége, hogy a fiú azóta is ki akar velem békülni és a bocsánatomért könyörög. Megbocsájtottam. De ezt elfelejteni soha nem fogom. Egyikőjüknek sem."

Andi is panaszkodott egy kicsit a lányokra

Én gimiben kiborultam attól, hogy a csajok egyik nap öribarik voltak, másik nap utálták egymást. Meg se próbáltam megérteni, inkább hagytam az egészet, megkerestem a normálisabbját. Fiúbarátokkal nekem is jó tapasztalatom van, bár ők talán zárkózottabbak, az furcsa nekem kicsit, bár lehet, én vagyok túl egyenes.

Zsófi egyetértett Andival

Nekem is több a fiúbarátom. A lányok körmönfontak, nem mondják ki nyíltan, amit akarnak. Se a csávójuknak, se a barátnőiknek. Célozgatnak. Az agyamra megy.

Nóri pedig kimondta a lényeget: a lányok gonoszak

A lányok gonoszak. Igaz, nem úgy gondolom, hogy megátkoznak, vagy valami más fura, mágikus dolgot művelnek egymással, hanem szavakkal gonoszkodnak. Nagyon könnyen mondanak olyan dolgokat, amik esetleg jobban fájnak, mint azt az illető gondolná. Barátnőnek mondják és mutatják magukat, miközben ez csak álca és versengés. Versengés, hogy kinek van szebb haja, ruhája, pasija, karkötője, mobilja, laptopja. Álca, hiszen a barátság mögött nem áll sokszor más, csak irigység. A lányok gonoszak.

Michaletzky Luca

Michaletzky Luca, viselkedéselemző

Viselkedéselemző, vitorlázó, örökmozgó és titokban sellő vagyok. Szeretem az emberi lélek rejtelmeit fürkészni, felfedezni ezt a számtalan belső világot: mind valahogy nagyon hasonlók és teljesen különbözők. Ápolom a test-elme-lélek egyensúlyát, és igyekszem a határaimat feszegetni, folyamatosan fejlődni. Vallom, hogy nincsenek problémák, csak lehetőségek a megoldásra. Imádom a forró, fülledt nyarakat, amiket a vízparton, de inkább a vízben tölthetek, katamaránon vitorlázva, szörfdeszkán evezve, vagy egy pár uszonnyal a hullámokba merülve.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
Otthon
Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
vous - 2024.07.25.
A Portfolio Property Awardson korábban „Az Év Koncepciója” díjat elnyerő Dürer Park projekt keretében elindult a lakóépületek értékesítése. A 207 lakás a Városliget közvetlen közelében kap helyet. A tervezés során a magas minőség és a jövőre is gondoló, energiahatékony épületek létrehozása volt a cél.