Egyéb kategória

Az élet olyan, mint egy nagy tál leves – rajtatok múlik, hogyan fűszerezitek!

Fájdalom, öröm, boldog pillanatok, siker, kudarc. Érzelmek, pillanatnyi impressziók, élmények: ez az élet sava-borsa. S hogy az élet sója mi? Mindenkinek más.
vous - 2015.08.22.
Az élet olyan, mint egy nagy tál leves – rajtatok múlik, hogyan fűszerezitek!

Emlékszem, körülbelül 13 évesen az első nyertes prózámban a fájdalomról írtam. Arról, hogy szeretem az életemben azokat a pillanatokat, melyek szétszaggattak, mert általuk lettem az, aki: erősebb, okosabb, felnőttebb. Igaz, míg ettem, a könnyem is kicsordult. Olyan kicsit ízre, mint a csilipaprika.

A fájdalom egy nagyon intenzív fűszere az életnek. Nem sokan szeretik, de aki megkedveli, az csak nyerhet belőle.

A boldogság meg olyan, mint egy leheletnyi felhő. Ha fűszer lenne, sárga lenne, mint a napsugár. Az állaga pedig apró és gyorsan oldódó. Ízre, mint a menta és a citromfű, frissít és kivilágosít mindent. Csak kár, hogy az emberek folyton szemmagasságban keresik a polcokon, mert az alsó polcokon heverő boldog pillanatok is vannak olyan erősek. Kicsit olyan ez, mint a vásárlás: az ismertet megveszitek, esélyt sem adtok a no name márkáknak.

A kudarc alattomos. Mint a bors, amire hirtelen rábukkantok a levesben, rácsodálkoztok, azt hittétek, nincsen benne. Pedig gyakran ti teszitek bele, csak nem szívesen ismeritek be magatoknak. Senki nem szereti beismerni, hogy a kudarcában vastagon benne volt. Ha túl borsos a levesetek, akkor színtelen, kissé pikáns utóízű őszinteséget kellene szórni bele. Mint amikor a sót próbálod kiűzni néhány hozzáadott krumplival a levesből.

De őszintének lenni nehéz. Ritka fűszer ez a piacon.

A küzdelem a legrágósabb. Csikorog a fog alatt, bár azt mondják, mire a gyomrotokba ér, nagyon finom lesz. De addig rágni kell, törni kell, míg porrá nem őrlődik. Van, aki soha nem vesz le ilyet a fűszeres polcról, mások már úgy őrlik meg, hogy észre sem veszik, és már meg is van.

És hogy melyik a só? Az élet sója? Arra a zacskóra az nincsen ráírva.

Az eladó erre nem tud válaszolni, az élet sóját nektek kell megtalálni. Lehet az is, hogy az egy fűszerkeverék, lehet, magatoknak kell összekeverni saját kezűleg. Valószínűleg sokáig kell keresnetek majd, de ha megtaláljátok, akkor nem eresztitek ki a kezetekből többé. Az is lehet, a keveréketek összetétele is változni fog időnként. Miért is ne? Az ember is változik.

De egyvalami biztos: 

Olyan, hogy sótlan élet, nincsen. Csak olyan ember, aki nem használja a fűszereket.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.