Egyéb kategória

Az esőfóbia létezik – és vannak ennél furcsábbak is

A fővárosban szinte megállás nélkül három napja esik az eső. Nem csoda, ha menten ombrofóbiám lesz.
vous - 2015.08.20.
Az esőfóbia létezik – és vannak ennél furcsábbak is

Három nap eső, hideg és „nincs kedvem semmihez” idő után már unalmas ez az állandó szürkeség. Nem is csoda, ha olyanokon gondolkozom, vajon létezik-e esőbetegség vagy valamilyen fóbia az esőtől. Képzeljétek, létezik! Amíg az esőpara után kutakodtam, beleakadtam pár furcsa, nekünk lehet, vicces fóbiába is. Nem szeretném elviccelni, hiszen egyes embereknél ezek komoly problémát okoznak, ettől függetlenül némelyik kicsit abszurdnak tűnik.

Ombrofóbia – az esőtől való félelem

Az ombrofóbia egy valós betegség: az esőtől való félelmet jelenti. Egyes embereknél komoly rohamot, pánikot okozhat az eső, vagy annak lehetősége, hogy megáznak. Kiskorukban a kelleténél durvábban pirítottak rájuk, hogy nem szabad az esőre kimenni, vagy sokat töltöttek a szabadban esőzéskor. Az elmúlt napokban én is túl sokat töltöttem az esőben, nem meglepő, ha az ombrofóbia tüneteit produkálom.

.

Papafóbia – a pápától való félelem

Nem a leggyakoribb fóbia a világon, mégis jegyeztek már fel ilyet. A szent tárgyaktól és személyektől való rettegést jelenti. Leginkább a pápával kapcsolatos trauma a kiváltó ok. Az, hogy ez mi lehet, elképzelni sem tudom.

Omphalofóbia – a köldököktől való félelem

Kényes és intim terület. Ki szereti, ha fogdossák a köldökét? Miért is tennék? Az omphalofóbiás beteg viszont retteg, ha megérintik eme helyen, de akkor is sikítva menekül, ha esetleg neki kellene (?) megérinteni más köldökét. Azt hiszem, kicsit mindannyian, omphalofóbiások vagyunk.

Hexakosioihexekontahexafóbia – a 666-os számtól való félelem

Ne várjátok el, hogy leírjam még egyszer. Ez a gonosz szám néhány ember életét igencsak megkeseríti. Azért, valljuk be, nekünk is felállna a szőr a hátunkon, ha a postán ezt a sorszámot kapnánk. Nancy és Ronald Reagant is hasonló érzés foghatta el, ők ugyanis a leghíresebb elszenvedői ennek a fóbiának. Az egyik költözéskor az új otthonuk a 666-os szám alatt volt, de Nancy megváltoztatta a házszámot 668-ra. Olvasni olyanról is, hogy néhány nő elnapoltatta a szülést vagy hamarabb hozta világra gyermekét, nehogy a kicsi 2006. június 6-án szülessen meg.

Caliginofóbia vagy venustrafóbia – félelem a szép nőktől

Férfiak, férfiak. Egyes pasik annyira szégyenlősek és bátortalanok, ha egy csinos nő van a közelükben, hogy pánikrohamot kapnak. Irracionális félelmük van az elutasítástól. Meglepődtök, de ez igen gyakori fóbia.

Ajánlott cikkek