Egyéb kategória

Mindenórás terhesen 40 órát töltöttem áram nélkül a belvárosban

Az egész valahol ott kezdődött, hogy vasárnap éjjel/hétfő hajnalban esett egy kis eső. Talán az eső miatt, de ki tudja, hétfő reggel arra keltünk, nincs internet.
vous - 2015.08.19.
Mindenórás terhesen 40 órát töltöttem áram nélkül a belvárosban

Egész nap hívogattuk a szolgáltatót, és összesen több mint 60 percig hallgattuk a férjemmel felváltva az ennyi idő után roppant idegesítővé váló dallamot, de hiába, egy ügyfélszolgálatissal sem tudtunk beszélni. Nekem kellett volna internet a munkámhoz, de ezt az egy napot még meg tudtam tölteni sok egyéb más, internetet nem igénylő teendővel. Estére pedig feladtuk, a gyerek beletörődött, hogy TV és net nélkül nincs mese, lefeküdtünk aludni.

A pokol hétfő este kezdődött, amikor a viharban olyan este 8 körül elment az áram. Volt már ilyen, de azért kicsit aggódtunk. 37 hetes terhes vagyok, bármikor beindulhat a szülés, a telefonjaink a lemerülés szélén voltak. Mi lesz, ha éjjel beindul a szülés? Hogy fogunk bárkit is riasztani, hogy vigyázzon a nagyobbik gyerekre (a nagyszülők több száz kilométerre)? Elővettük hát a laptopokat, és jobb híján azoknak az akksijairól töltöttük éjjel a telefonokat. A nagy hőség miatt három másfél literes fagyott ásványvíz volt a mélyhűtőben, azt még gyorsan hétfő este áttettem a hűtő sima részébe, hogy legalább az is hűtse, amíg vissza nem jön az áram.

Gondoltuk, így megoldottunk mindent, egy estét kibírunk, és reggelre úgyis lesz áram, mégiscsak Budapest belvárosáról van szó. Tévedtünk, kedd reggelre nem lett, na majd estére – bizakodtunk tovább. A férjem munkahelyén van áram, én pedig szerencsére a keddi napot a fogorvosnál és fodrásznál töltöttem, mindenhol tudtam áramot koldulni a telefonomnak (a férjem nonstop azon parázik, hogy lemerülök, beindul a szülés, és nem tudom értesíteni). 

A történet elég monotonul folytatódott: kedd estére sem lett áram, és szerda reggelre sem. Az ELMŰ nem tudott semmivel biztatni, fogalmuk sincs, mikor lesz újra áram. 

Szerda délelőtt ott tartottunk, hogy a gyerek már két napja a reggeli és esti kakaóját hidegen issza. Kezdi megszokni. Lassan a hűtő is teljesen szobahőmérsékletű lesz, így a szerda esti kakaóhoz már tartós tejet kell vennem. A fagyóban lapuló tanyasi csirke, nagypapám fagyasztott, bio málnája is mind-mind a szemétben végzi – ennyi kaját lehetetlen megenni. És megfőzni sem tudom az elektromos tűzhelyen!

Apropó tűzhely, a szülésznőm javaslatára innom kellene napi két bögre málnalevélteát, ami elvileg megkönnyíti a vajúdást. De hogy? A vízforraló árammal megy, a tűzhelyünk szintén. Még jó, hogy a férjemnek eszébe jutott, hogy van egy kempinges gázfőzőnk itthon a tavalyi nyaralásból, melegítsek azon vizet, persze kint a gangon, mert beltérben nem lehet használni… Elég röhejes itt a belvárosban, a körúton kempingfőzőn vizet melegíteni. De sajnos a kombi gázkazánunk sem működik, hiszen annak is kell áram – így szerda este már rokonokhoz mentünk át fürdeni. Elővettem már a napelemes telefontöltőt is, de nem túl jó a hatásfoka, kizárólag vésztartaléknak alkalmas.

Az alattunk található étterem kedd este feladta, hogy az ELMŰ-től várja a megoldást, szereztek hát egy hatalmas aggregátort, ami ellátja árammal a helyet. A délelőttöt ott töltöttem, ezt a cikket is ott pötyögtem, minden készülékemet feltöltöttem, ittam végre kávét és reggeliztem tükörtojást. Abban a pillanatban pedig, hogy végre elkészültem a kálváriánk megírásával, 40 óra elteltével visszajött az áram a házba. Megyek is fel ünnepelni a gangra a többiekkel. 

A hétfő esti vihar következtében 45 ezer fogyasztónál szűnt meg az áramszolgáltatás a fővárosban. Ugyan az elektromos hálózat kevéssé károsodott, a lezúduló eső és a talajvíz nyomán vízzel telítődtek azok a pincék és alagsori helyiségek, ahol a társasházak transzformátor-állomásai működnek. Az ELMŰ tájékoztatása szerint elsősorban a Nagykörút mentén, VII. és VIII. kerületi társasházakban nincs áram – adta hírül szerda reggel az MTI.

A VOUS fotóit az esőről itt megnézhetitek!

Címkék: #budapest #eső #terhes
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.