Egyéb kategória

Ne dobjátok ki a maradékot ezekből a zöldségekből!

Nem is gondolnátok, hogy mennyi mindent lehet kihozni a megmaradt növényi hulladékokból. Például új növényeket!
vous - 2015.08.16.
Ne dobjátok ki a maradékot ezekből a zöldségekből!

Ha ültettetek már ti is otthon valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt, akkor tudjátok, hogy sokkal finomabb, mint az, amit a boltban kaptok. Nyilván azért is, mert a ti nevelésetek, és mindig az a legkedvesebb számunkra, ami a sajátunk. Vannak viszont, akik úgy gondolják, hogy drága mulatság az ültetés, pedig ez nem így van. Mindössze annyi a teendő, hogy ne dobjátok ki a növényi hulladékokat! Ezzel nemcsak csökkentitek az élelmiszer-hulladékot, hanem újjá is varázsoljátok a növényeket. Jöjjön is néhány!

Gyömbér

Lapul a hűtő mélyén egy kis gyömbér? Nincs más dolgod, mint egy éjszakán át vízben áztatni, majd nedves talajba ültetni és folyamatosan öntözni. Bár egy évedbe kerül majd, de a gyömbér újra fog nőni. Annyiszor ismételhetitek meg a folyamatot, ahányszor csak akarjátok.

Hagyma

Ha kidobjátok a hagyma végét, akkor hatalmas pazarlást csináltok! Inkább ültessétek őket nedves talajba, és győződjetek meg róla, hogy nem száradnak ki. Hajtásokat fogtok látni, amiket szét kell választani, és ha van egy kis gyökerük, máris újra el lehet ültetni őket. 

Forrás:
Pixabay

Fokhagyma

Imádjátok a fokhagymát? Még a boltig sem kell elmenni, ha saját magatok ültetitek. Nem kell mást tennetek, mint kiválasztani egy szép nagy gerezdet, majd elültetni. Ideális hely neki az ablakpárkány, és az is fontos, hogy gyakran öntözzétek. Mikor az alsó levelek sárgává válnak, akkor tudni fogjátok, hogy kész a termés.

Gomba

Bár én nem vagyok oda a gombáért, de attól még nagyon sokan szeretik. A gomba sokszor végzi a kukában, pedig még több gombát lehetne belőle termeszteni. Ültessétek el komposzt és föld keverékében, de hagyjátok, hogy legfelül kicsit kilógjon a szára, és tádám, a gomba nagyon gyorsan visszanöveszti magát.

Forrás:
Pixabay

Zeller

Mit tudunk csinálni a zeller végével? Kidobni nem fogjuk, az biztos! Ahogy más zöldségeknél is, a zeller gyökerét is vízbe kell rakni addig, amíg nem nőnek levelei. Cseréljétek ki alatta a vizet mindennap, és fröcsköljétek is le a gyökeret kicsit a vízzel. Ahogy az első levél megjelenik, ültessétek el úgy, hogy a levelek fedetlenek maradjanak. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.