Egyéb kategória

Piál a Föld, avagy hogyan isznak mások

Elgondolkoztatok már rajta, mégis honnan ered, hogy poharainkat összeKOCCantjuk, mielőtt legördülnének a torkunkon az alkohol mámoros cseppjei? Biztosan nem. És tudtátok, hogy a spanyolok egész furcsa összefüggést találtak a koccintás és a szex között? Hú, mennyi mindennel készültem nektek! 
vous - 2015.08.13.
Piál a Föld, avagy hogyan isznak mások

Bizonyára flúgosak lennétek, ha egy-egy koccintás alkalmával azon gondolkoznátok, hogy „hű, vajon a németek is így csinálják, és a spanyolok vajon mennyit isznak?”. Sztereotípiák élnek bennünk arról, hogy a németek fejvesztve töltik magukba a sört, az olaszok és a franciák víz helyett isszák a bort, az oroszok pedig vizespohárból tolják a vodkát. Ha belegondolunk, mi magunk is „ivós” nép vagyunk. A napi egy két-doboz „sörike”, nagypapa-féle, „hungarikum” házi pálinka.

Koccintunk? 

Egy szokás viszont minden ivászat alkalmával jelen van, akárhol is legyünk a világban: a koccintás. De miért is koccintunk? Pontosan nem tudni, találgatások vannak:

Csak azért, hogy halljuk is!

A jó ital minden érzékszervünkre hat. Mielőtt meginnánk a kitöltött mennyiséget, általában szemrevételezzük (főleg a bort), beleszagolunk, lötybölgetjük, viszont nem halljuk. Nos, innen a koccintás, hogy halljuk is az ital „hangját”.

Az a sötét, sötét középkor

A következő sztori igazán hű lesz a sötét jelzőhöz. Mivel akkoriban szó szerint egymás egészségére ittak a felek, ezt komolyan is gondolták. Tudjátok, ebben az időben a nem szimpatikus embereket egyszerűen csak megmérgezték. Éppen ezért, a bizalom jeléül a házigazda először töltött egy keveset a saját poharába, majd meghúzta az italt. Ha épségben maradt, mehetett tovább a buli. Voltak azonban olyanok is, akik nem kérték ezt a „szolgáltatást”, megbíztak a vendéglátójukban. Ezt úgy jelezték, hogy a poharukat hozzáütötték a házigazda kelyhéhez. Ezért szokás mondani, hogy a koccintás a bizalom jele. 

Középkor, de nem sötét

Az utolsó koccintás sztori is a középkorból származik, ez azonban már annyira nem sötét. Mivel az emberek javarészt írástudatlanok voltak, nem igen hittek a papírra vetett szóban. Ezért amikor megegyeztek valamiben, vettek vagy eladtak valamit „áldomást” ittak rá, ergo a szerződés megköttetett. 
 
A történelemóra után most jöjjenek a nemzetek és az italozási szokásaik.

Németország

Köztudott, hogy a németek sörben utaznak, sörrel is koccintanak. Ellenben velünk. Egy legenda szerint az aradi vértanúk kivégzését az osztrákok sörrel koccintva ünnepelték, ezért Magyarországon ez tilos volt.

Olaszország

Az olaszok számára kétféle innivaló létezik: víz vagy bor. Narancslé? Kóla? Kizárt.

Spanyolország

A spanyolok szerint, ha valaki vízzel koccint, az olyannyira vétek, hogy 7 évnyi rossz szex sújtja majd a bűnöst. Esténként az utolsó elfogyasztott italt utolsó előttinek hívják. Az utolsó ital pedig az életük utolsó pohárkája.

Anglia

Az angoloknak köszönhetjük a „tósztmondás” hagyományát, ugyanis fűszeres pirítóst ettek a borhoz, hogy fokozzák az ital ízét.

Hollandia

A hollandok kéz nélkül isszák a whiskyt és sörrel öblítik. Hátratett kézzel lehajolnak a pohárhoz, a szájukba veszik, fejüket hátracsapják, és már folyik is lefelé az ital. Kísérőnek meg jöhet a sör.

Izland

Izland hivatalosan is kiérdemelte a legiszákosabb nemzet címét. A sör napja és a legrészegebb hétvége mind hivatalos ünnepnek számít náluk.

Japán

Nagy udvariatlanságot követnétek el, ha Japánban saját magatoknak töltenétek. Az asztalnál ülőknek az a feladatuk, hogy mindig szinten tartsák a szomszédjuk poharát. 

Kína

Kínában az idősebb fél a fiatalabb pohara fölé tartja a sajátját, így koccintanak. Az első italt egyben le is húzzák, majd a poharakat felfordítva teszik az asztalra, “ami marad, az harag” alapon. 

Egészségetekre! 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.