Egyéb kategória

Négy alkoholos ital, mely jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre

Több évszázados megfigyelésnek nevezhetjük, hogy az alkohol kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben viszont negatív hatást gyakorolhat az emberi szervezetre. Vannak azonban olyan szeszes italok, melyek megfelelő mennyiségben hosszabb távon is képesek jótékony hatást kiváltani a fogyasztókból. Hogy mégis milyen szeszes italokra érvényes ez az állítás? Az alábbiakban négy konkrét példát is bemutatunk, méghozzá leginkább a tudomány által bizonyított tények társaságában.

vous - 2021.12.01.
Négy alkoholos ital, mely jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre
A borban megtalálható polifenolok annyira erős antioxidánsok, hogy képesek hozzájárulni az immunrendszer megtámogatásához.

A borban megtalálható polifenolok annyira erős antioxidánsok, hogy képesek hozzájárulni az immunrendszer megtámogatásához.
Forrás:
canva.com

Bor

A bor az egyik legkézenfekvőbb szereplő a listán, hiszen nagyon gyakran hallhatjuk orvosoktól is, hogy napi egy-két pohár minőségi bor olyan, mint az életelixír. Nem véletlenül, hiszen a szőlőnek köszönhetően rengeteg vitamin, ásványi anyag és antioxidáns kerül a végtermékbe még a különféle elkészítési folyamatok dacára is, ezek pedig hosszabb távon is pozitív hatást gyakorolnak egészségünkre. A benne megtalálható polifenolok ugyanis annyira erős antioxidánsok, hogy képesek hozzájárulni az immunrendszer megtámogatásához, ezáltal könnyebben elkerülik majd a betegségek a fogyasztókat, de ezek az összetevők stimulálják a stiruin fehérje aktivitását is, melyek köztudottan öregedésgátló hatással rendelkeznek.

Ezen túlmenően a bor nagyon jótékony hatást gyakorol a szív- és érrendszerre is, ezáltal csökkenthető vele a szívinfarktus kockázata, a benne található flavonoidok pedig segítik az erek tisztítását, a vér könnyebb áramlását, de csökkentheti a szervezetünkben megtalálható rossz koleszterin mennyiségét is. A borban több olyan összetevő van, melyek segítik a vérből az oxigén felszívódását, ezáltal hozzájárulnak az Alzheimer-kór megelőzéséhez, miközben sokkal egészségesebb lesz tőle a bőr, hiszen a jobb véráramlás gátolja a ráncosodást, a bőr öregedését, miközben a kellemetlen akné kialakulását is akadályozhatjuk vele. Ezen felül csökkenti a depresszióra való hajlamot, erősíti a csontokat, javítja a látásunkat, természetes védelmet ad a fogszuvasodással szemben, de még az elhízással szemben is hatékony fegyver.

Kutatások igazolják, hogy a rendszeres sörfogyasztóknál közel felére csökken a szívinfarktus kockázata.

Kutatások igazolják, hogy a rendszeres sörfogyasztóknál közel felére csökken a szívinfarktus kockázata.
Forrás:
canva.com

Sör

Míg a bor jótékony hatásairól már sokszor és sokat hallhattunk, addig a sör kapcsán nagyon ritkán beszélnek a szervezetünkre gyakorolt előnyökről, márpedig ez az ital sem ok nélkül kíséri évszázadok óta az emberiséget. Kutatások igazolják például, hogy a rendszeres sörfogyasztóknál közel felére csökken a szívinfarktus kockázata, mint azoknál, akik egyáltalán nem isznak ilyen alkoholos italt, de hasonló a helyzet a 2-es típusú cukorbetegség kapcsán is, melynek kialakulását szintén megelőzhetjük a rendszeres sörfogyasztással.

Kevesen tudják, de a sörben rengeteg a vitamin!

Különösen gazdag a különféle B-vitaminokban, így a B1, B2, B6 és B12 vitaminokól mutatható ki nagyon sok benne, melyek a szív- és idegrendszer működését, sőt az immunrendszer munkáját egyaránt megtámogatják.

Kifejezetten előnyös a rendszeres, ámde kisebb mennyiségű sör elfogyasztása abban az esetben, ha vérnyomásproblémáktól szenvedünk, de egy tudományos kutatás megállapította, hogy a sörrel lényegesen erősebbé tehető a csontozatunk, ezáltal ellenállóbbá válhatunk a csontritkulással szemben is. Magas E-vitamintartalma hozzájárul a bőr öregedésének akadályozásához, valamint rugalmasságának és regenerációjának fenntartásához, de csökkenti a vérben a rossz koleszterin mértékét, mely a szív- és érrendszeri panaszok egyik legnagyobb ellensége. A sörfogyasztás ráadásul az agyműködésnek is nagyon jót tesz, a megfigyelések alapján például azok, akik rendszeresen isznak – legfeljebb napi egy üveggel –, azoknál sokkal kisebb valószínűséggel fordulhat elő Alzheimer-kór vagy demencia.

A gint évszázadok óta használják főként az angolszász területeken a különféle ízületi gyulladások csökkentésére.

A gint évszázadok óta használják főként az angolszász területeken a különféle ízületi gyulladások csökkentésére.
Forrás:
canva.com

Gin

Talán meglepő lehet, de a gin egyike a legegészségesebb alkoholos italoknak. Természetesen nem üvegszám, de tudományos kutatások bizonyítják, hogy megfelelő mennyiségben a jó minőségű gin számos pozitív hatást gyakorol szervezetünkre. Minderre pedig az alapváltozatok is alkalmasak, nem kell feltétlenül a különféle gyógynövényekkel feldobott típusokat választani hozzá. Példának okáért a gint évszázadok óta használják főként az angolszász területeken a különféle ízületi gyulladások csökkentésére, miközben a benne található nagy mennyiségű borókabogyónak köszönhetően vízhajtó hatással rendelkezik, ami kitűnő ellenszere a vesekőnek, a puffadásnak és a különféle húgyúti fertőzéseknek egyaránt.

Az elhangzottak mellett a ginben rengeteg a vitamin és ásványi anyag, hiszen alapfőzetében is megannyi gyógynövény található.

Főként a boróka miatt így megannyi C-vitamin és antioxidáns van benne, melyek megtámogatják az immunrendszerünket, ezáltal könnyebben felvesszük majd a harcot a különféle nyavalyákkal szemben. A gin is segít továbbá ápolni a bőr egészségét, lévén bár az alkohol többnyire dehidratál, azonban ebben az italban a vitaminok mellett nagyon sok flavonoid található, melyek hozzájárulnak bőrünk rugalmasságának fenntartásához. Összetevőinek hála ráadásul a gyomor- és bélműködésnek is jót tesz, hiszen az emésztőenzimek stimulálásával felgyorsítják az étel lebontását, miközben a gyomorégésre egyaránt jótékony hatást gyakorol.

A jagermeisterben bizonyítottan 56 különböző gyógynövény található meg, emiatt pedig gyógyhatása már közel egy teljes évszázada ismert.

A jagermeisterben bizonyítottan 56 különböző gyógynövény található meg, emiatt pedig gyógyhatása már közel egy teljes évszázada ismert.
Forrás:
canva.com

Jägermeister

A német Jägermeister az egyik legismertebb gyomorkeserű a világon, nem mellesleg pedig az egyik legnépszerűbb is a sorban. Számos változatban elérhető, kimagasló népszerűségét leginkább annak köszönheti, hogy bár receptje titkos, azonban bizonyítottan 56 különböző gyógynövény található meg benne, emiatt pedig gyógyhatása már közel egy teljes évszázada ismert. Nem véletlen, hogy az 1900-as évek elején leginkább ezért fogyasztották az emberek, hiszen inkább tekintettek rá gyógyhatású készítményként, mint alkoholos italként, noha ez természetesen a legtöbb gyomorkeserű születéséről elmondható.

A Jägermeister fogyasztása gyomorpanaszok ellen különösen kiváló, ezáltal segíti az emésztést, csökkenti a savképződést, miközben hozzájárul az anyagcsere felgyorsításához is. Ezen felül a benne található rengeteg gyógynövény miatt az immunrendszer megtámogatásában sem utolsó, így sokan előszeretettel fogyasztják megfázás idején is – például meleg gyümölcsteába keverve –, hogy mielőbb kilábaljanak a betegségből.

Ajánlott cikkek