Egyéb kategória

Felejtsétek el a paleo diétát, itt a legújabb őrület

Szinte már csontig rágtuk a paleo és a vegán étrend szabályait, hatásait, meg úgy körülbelül mindent, ami ezekkel a diétás módszerekkel kapcsolatos. Viszont ebből a két fogyókúrás étrendből, vagy már inkább életvitelből, lett egy harmadik, “varázserővel” bíró módszer. Ez pedig nem más, mint a pegán étrend.
vous - 2015.08.06.
Felejtsétek el a paleo diétát, itt a legújabb őrület

Valószínűleg ez lesz a következő legnagyobb diétaőrület, hiszen majdnem minden ember étkezési igényeit kielégíti. Zöldséget hússal, húst zöldséggel – bármi jöhet. Szinte mindent szabad, persze csak mértékkel. A pegán étrend az Egyesült Államokból indult és a magevős-ősemberes paleo diéta alapjaira, valamint a vegán étrendre épül. Az elnevezés a Cleveland Medical Centre orvosához, Mark Hyman nevéhez fűződik. A vegánok csak növényi eredetű táplálékot vesznek magukhoz, a paleolitok pedig sok húst, halat, tojást és legfőképp magvakat fogyasztanak. A pegán a paleo és a vegán legjobbnak tartott élelmiszereit válogatja össze.

A pegán diéta rostban és fehérjékben sokkal gazdagabb, de a tejtermékek, a cukor és a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztása tilos.  A pegán étrend amellett, hogy fogyást eredményez, csökkenti a koleszterinszintet és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. Susie Burrel ausztrál dietetikus viszont arra is felhívja a figyelmet, ahogy mindennek, ennek a diétának is van hátulütője. A csontok egészségére káros hatással lehet a pegán táplálkozás, ugyanis a szükségesnél kevesebb kalcium szívódhat fel a szervezetben.

Forrás:
Pixabay

Milyen egy pegán átlagos napi étrendje?

Reggelire zöldséges omlett, ebédre csirke és saláta, uzsonnára gyümölcs és olajos magvak, vacsorára pedig kis adag hús, barna rizs és zöldség a menü. Burrel szerint a súlyfelszedést az akadályozza meg, hogy húsfogyasztás szempontjából kevésbé “engedékeny”, mint a paleo.

A paleo diéta attól függetlenül, hogy megosztja az embereket, szerintem nem egy rossz választás. A vegán étrenddel egyértelműen bajban lennék. A pegán módszer pedig kifejezetten tetszik.

Ti hogy vagytok vele?

Képek forrása: Pixabay

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.