Egyéb kategória

A csilipaprika lehet a hosszú élet titka?

Ti szeretitek a csilipaprikát? Ha igen, akkor jó hírünk van: hosszabb ideig fogtok élni! A csípős ételek – egy új tanulmány szerint – ugyanis csökkenthetik a korai halál kockázatát.
vous - 2015.08.07.
A csilipaprika lehet a hosszú élet titka?

A tanulmány során Kínában közel félmillió embert kérdeztek meg arról, hogy milyen gyakran esznek fűszeres, csípős ételeket. A résztvevők 30–79 év között voltak, mikor elkezdték a kísérletet, a kutatók pedig 7 évig nyomon követték az életüket. Ennyi idő alatt körülbelül 20 000 ember halt meg közülük.

A kutatók arra jöttek rá, hogy akik egy héten legalább egyszer csípős ételt fogyasztottak, azok 10%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg, mint akik kevesebb mint heti egy alkalommal ettek ilyen fogásokat.

Forrás:
mashable.com

Sőt, azok az emberek, akik egy héten minimum háromszor fogyasztottak csípős ételt, 14%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg a vizsgálat során, szemben azokkal, akik kevesebbszer ettek, mint heti egy alkalom – állítja a mashable.com

Ugyanakkor a tanulmány csak megfigyelés volt, még túl korai lenne kijelenteni, hogy van ok-okozati összefüggés a csípős ételek fogyasztása és az alacsonyabb halálozási arányok között, viszont korábbi, állatokon végzett kutatásokból kiderül, hogy ezek az ételek csökkentik a gyulladást, javítják a zsír lebontását a szervezetben, és megváltoztathatják a baktériumok összetételét is.
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.