Otthon

Kovászoljunk!

Zöldbab, sárgarépa, cukkini, karfiol. Tudtátok, hogy ezek mind kovászolható zöldségek? Én nem, eddig csak koviubiban gondolkoztam. Most megmutatom nektek, hogy lehettek kovász-tündérek, és hogyan kápráztathatjátok el a pasitokat, anyukátokat, nagyitokat. De jól figyeljetek, mert ez igazi "anyóst a lábáról levevős" kovász lesz!
vous - 2015.07.12.
Kovászoljunk!

Nincs nyár koviubi nélkül. Nincs. Számomra a kovászos uborka olyan, akár a drog. Abbahagyhatatlan, és mindenhez ezt eszem, szó szerint mindenhez. Így, amikor anyukám nekiáll, alig bírom kivárni azt a pár napot, míg beérik, vagyis felforr. A munkafolyamatot eddig nem ismertem, a kis trükköket meg pláne, de most kiképeztek mindenre, úgyhogy meg is osztom veletek.
Mindegy, hogy mit kovászoltok (a lényeg, hogy legyen benne cukor), sárgarépát, karfiolt vagy a már jól bevált uborkát, egyetlen titka van: a kiválóan elkészített kovászlé. A legjobb, ha egy nagy (attól függ persze, mennyit szeretnétek készíteni, nálunk ipari mennyiségben készül) befőttes üvegben készítitek. 
Amire szükségetek lesz:

  • kapor
  •  fokhagyma, hagyma
  •  uborka (kovászolni való zöldség)
  •  kenyér
  •  
  •  forró víz

Az üveg aljára kerüljön a kapor, csak úgy érzéssel, meg amennyire kaprosra szeretnétek. Jöhet rá a hagyma meg a fokhagyma vagy akár mindkettő, ezt is ahogyan érzitek, az ízléseteken múlik. Pakoljátok bele a bevágdosott ubikat, vagy amit éppen kovászolni szeretnétek, körülbelül az üveg háromnegyedéig. Azért csak eddig, hogy maradjon hely a kenyérnek, hiszen ez a titka a kovásznak. Egy jó nagy szelet kenyér mehet rá. Majd forraljatok fel sós vizet és öntsétek nyakon, úgy, hogy a kenyeret is ellepje a víz. Már csak annyi dolgotok van, hogy kitegyétek a napra. Ha kellően meleg az idő, akkor 2-3 nap alatt készen van a kovász! 

Küldjetek képet a ti kovászotokról is! 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.