Amire szükségetek lesz:
- kapor
- fokhagyma, hagyma
- uborka (kovászolni való zöldség)
- kenyér
- só
- forró víz
Az üveg aljára kerüljön a kapor, csak úgy érzéssel, meg amennyire kaprosra szeretnétek. Jöhet rá a hagyma meg a fokhagyma vagy akár mindkettő, ezt is ahogyan érzitek, az ízléseteken múlik. Pakoljátok bele a bevágdosott ubikat, vagy amit éppen kovászolni szeretnétek, körülbelül az üveg háromnegyedéig. Azért csak eddig, hogy maradjon hely a kenyérnek, hiszen ez a titka a kovásznak. Egy jó nagy szelet kenyér mehet rá. Majd forraljatok fel sós vizet és öntsétek nyakon, úgy, hogy a kenyeret is ellepje a víz. Már csak annyi dolgotok van, hogy kitegyétek a napra. Ha kellően meleg az idő, akkor 2-3 nap alatt készen van a kovász!
Küldjetek képet a ti kovászotokról is!