Otthon

Kovászoljunk!

Zöldbab, sárgarépa, cukkini, karfiol. Tudtátok, hogy ezek mind kovászolható zöldségek? Én nem, eddig csak koviubiban gondolkoztam. Most megmutatom nektek, hogy lehettek kovász-tündérek, és hogyan kápráztathatjátok el a pasitokat, anyukátokat, nagyitokat. De jól figyeljetek, mert ez igazi "anyóst a lábáról levevős" kovász lesz!
vous - 2015.07.12.
Kovászoljunk!

Nincs nyár koviubi nélkül. Nincs. Számomra a kovászos uborka olyan, akár a drog. Abbahagyhatatlan, és mindenhez ezt eszem, szó szerint mindenhez. Így, amikor anyukám nekiáll, alig bírom kivárni azt a pár napot, míg beérik, vagyis felforr. A munkafolyamatot eddig nem ismertem, a kis trükköket meg pláne, de most kiképeztek mindenre, úgyhogy meg is osztom veletek.
Mindegy, hogy mit kovászoltok (a lényeg, hogy legyen benne cukor), sárgarépát, karfiolt vagy a már jól bevált uborkát, egyetlen titka van: a kiválóan elkészített kovászlé. A legjobb, ha egy nagy (attól függ persze, mennyit szeretnétek készíteni, nálunk ipari mennyiségben készül) befőttes üvegben készítitek. 
Amire szükségetek lesz:

  • kapor
  •  fokhagyma, hagyma
  •  uborka (kovászolni való zöldség)
  •  kenyér
  •  
  •  forró víz

Az üveg aljára kerüljön a kapor, csak úgy érzéssel, meg amennyire kaprosra szeretnétek. Jöhet rá a hagyma meg a fokhagyma vagy akár mindkettő, ezt is ahogyan érzitek, az ízléseteken múlik. Pakoljátok bele a bevágdosott ubikat, vagy amit éppen kovászolni szeretnétek, körülbelül az üveg háromnegyedéig. Azért csak eddig, hogy maradjon hely a kenyérnek, hiszen ez a titka a kovásznak. Egy jó nagy szelet kenyér mehet rá. Majd forraljatok fel sós vizet és öntsétek nyakon, úgy, hogy a kenyeret is ellepje a víz. Már csak annyi dolgotok van, hogy kitegyétek a napra. Ha kellően meleg az idő, akkor 2-3 nap alatt készen van a kovász! 

Küldjetek képet a ti kovászotokról is! 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Közösen kutatja a Velencei-tó helyzetét és lehetőségeit a Kodolányi Egyetem és a HÖOK
Világ
Közösen kutatja a Velencei-tó helyzetét és lehetőségeit a Kodolányi Egyetem és a HÖOK
vous - 2025.06.12.
Tudományos együttműködést indított a Velencei-tóért a Kodolányi János Egyetem és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). A több kutatást és tudományos vizsgálatot is magába foglaló kezdeményezés célja, hogy átfogó turisztikai, szociológiai és demográfiai képet adjon a Velencei-tó térségének helyzetéről. A részleteket sajtótájékoztató keretében ismertette Domokos Tamás, a Kodolányi Egyetem elnöke és Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke Székesfehérváron, az felsőoktatási intézmény székhelyén.

Otthon

Az új generációs villanykapcsolók: stílus és funkcionalitás találkozása
Otthon
Az új generációs villanykapcsolók: stílus és funkcionalitás találkozása
vous - 2025.06.21.
Gondolkodtál már azon, mennyire befolyásolhatja otthonod hangulatát egy olyan egyszerű részlet, mint egy villanykapcsoló? Noha apró részletként tűnhet fel, a dizájn és a minőség jelentős hatással lehet a mindennapjaidra.