Test

Tippek a zsírpárnák ellen

A zsírpárnák elleni harc nem lehetetlen küldetés, és nem kell önsanyargató módszerekre adnunk a fejünket. Néhány egyszerű elv betartása, némi fegyelmezettség és néhány hasznos információ sokat segíthet a fogyásban és az alakformálásban.
vous - 2022.12.19.
Tippek a zsírpárnák ellen

A zsír nem ellenség

A bőröd alatt lévő párnácskáktól nem kell sikítófrászt kapnod, az étrendednek viszont mindenképpen tartalmaznia kell ezt a létfontosságú tápanyagot. Az utolsó öt kiló elvesztésére és a jojó-effektus megelőzésére a legjobb a megfelelő zsírsavak egészséges arányú bevitele. Csempészd be a mindennapjaidba a magvakat és a vörös húsokat! Tested kétféle zsírszövetet tartalmaz: fehéret és barnát. Előbbi „gonosz”, utóbbi viszont ezerrel égeti a kalóriát.

A D-vitamin segít

A Minnesotai Egyetem kutatásai szerint a D-vitamin hiánya a fogyási folyamat lelassulásához vagy megállásához vezethet: ez a vegyület segíti a leptin nevű hormon termelődését, amely telítettségérzés esetén üzen az agynak.

A tejtermékekben és a tengeri halakban bőségesen megtalálod, de ha úgy gondolod, hogy a táplálkozásod nem elég sokszínű, beszélj háziorvosoddal az étrendkiegészítők nyújtotta lehetőségekről!

Légy motivált!

A fogyás elhatározásához és véghezviteléhez megfelelő motiváció és kitartás szükséges. Ez nehezen megy, ha te magad negatívan állsz hozzá, esetleg a környezeted hátráltatni próbál benne. Amennyiben a családod vagy a barátaid nem támogatnak eléggé a túlsúly leadásában, ne velük vitasd meg a tapasztalataidat és a diétás tippeket! Keress inkább olyan diétázó vagy sportoló társaságot, amely vevő a témára! Az interneten is könnyen találhatsz ilyet.

Ne jutalmazd magad kompenzációval!

Megérdemelsz egy kis süteményt az edzés után? Tévedés! Persze, nem mindegy, milyen édességről van szó, hiszen léteznek egészségesen elkészített desszertek is. A cukrászdákban kapható finomságokat azonban felejtsd el a futásból hazafelé jövet, hiszen, ha ilyesmivel tömöd magad, kárba veszhet az igyekezet, és eredmény hiányában még a mozgástól is elmehet a kedved.

Rágd meg alaposan az ételt!

Azok, akik legalább negyvenszer átrágnak egy falatot, 12%-kal kevesebbet esznek, mint a tizenötször rágó társaik. Ennek oka, hogy maga az őrlési folyamat csillapítja az éhséget. A tanulság tehát: ne habzsolj, add meg a módját az evésnek! Ne a televízió előtt töltsd el a vacsorád, hanem ülj asztalhoz!

Válaszd az alacsony zsírtartalmú sütőket!

Nem kell mindenáron lemondanod a sült ételekről, de az olajban tocsogó sülteket kerülni szükséges. Szerezz be egy forrólevegős sütőt, ha teheted. A segítségükkel gyorsan és könnyen elkészítheted el az egészséges ételeid!

Cselezd ki a sóvárgást!

Nem véletlen, hogy a vágyakozás leggyakoribb célpontjai éppen a diétagyilkos fogások: a csokoládé, a sütemény, a pizza és a sült krumpli. Ha naponta négy-öt alkalommal étkezel, és a „bűnözést” egészséges keretek közé szorítod – például beéred egy sor csokoládéval egy egész tábla helyett ebéd utáni desszertnek – nem lesz gondod a fogyással és a súlytartással. Amennyiben viszont teljesen megvonod magadtól a kívánt falatokat, könnyen előfordulhat, hogy farkaséhséggel kell számolnod.

Ajánlott cikkek