Otthon

Túró Rudi-papír, tejeskarton: biztosan jó helyre dobjátok? A szelektív szemétgyűjtés legnehezebb esetei

Sárga, kék vagy zöld? Nem, ez nem egy játék szabályainak leírása, ez a szelektív kukák színei, amiket olykor még magam sem értek, pedig már évek óta így gyűjtöm a szemetet.  Sokszor még nekem sem egyértelmű, hogy műanyagról, papírról, esetleg fémről van szó. Tudtátok például, hogy a Túró Rudi papírja nem papír, hanem műanyag? Kezdődhet a játék a szeméttel!

vous - 2021.01.08.
Túró Rudi-papír, tejeskarton: biztosan jó helyre dobjátok? A szelektív szemétgyűjtés legnehezebb esetei

A TÚRÓ RUDI papírja valójában műanyag?

A nevével ellentétben nem papírról van szó, hanem műanyagról. De a dolog nem ilyen egyszerű, ugyanis sokszor szennyezett csokival vagy túróval, ezért inkább a kommunális szemétbe érdemes dobni. Tudtátok, hogy a Túró Rudi papírját mindig újrahasznosított műanyagból készítik?

Mi lesz a MARGARINOS DOBOZZAL?

Egyértelmű, műanyag. Viszont mielőtt ezt kidobom, mindig elmosom. Nem lehet rajta vajmaradék. Egy kis melegvíz, papírtörlő és már mehet is a szelektívbe. És hogy mit tegyetek a fóliával felbontás után? Alufóliamaradéknak számít, nem dobható a szelektív szemétbe, megy a kommunálisba!

Hová kerüljön a tejszínhabos FLAKON?

A tejszínhabos spray veszélyes hulladéknak számít, úgy, mint minden, ami hajtógázzal működik. Nem dobhatjátok a fém szelektívbe, a kupakja viszont bátran mehet a műanyagba. Ugyanígy kell tennetek, ha elfogy a spray-tek is!

Forrás:
iStock

Miért érdekes a MEDVESAJT CSOMAGOLÁSA?

A külső csomagolás természetesen papír. Nyugodt szívvel dobhatjátok a kék kukába. De mi a helyzet a kis sajtok csomagolóanyagával? Ugyanaz vonatkozik rá, mint amit a vajas doboznál említettem: alufóliamaradéknak számít, ezért nem kerülhet a szelektív szemetesbe.

A ZACSKÓS TEJRŐL is tudjuk, hova dobjuk

A zacskós tej csomagolása műanyagból készül, ezért gyűjthetitek szelektíven. De csakis miután elöblítettétek. Higgyétek el, ti sem akarjátok azt a bűzt érezni, amit pár csepp tej tud okozni. De nem csak a bűz miatt kell kimosni, ez is csak tisztán dobható a műanyagba.

Hova kerüljön az ITALOS KARTON?

Ez a fajta doboz háromféle anyagból készül: papír, műanyag, alumínium. Mindnek fontos szerepe van a doboz tartóssága érdekében. Természetesen gyűjthető szelektíven, és ez nem tartozik a bonyolultak közé: Budapesten mehet a papír kukába, de néhány vidéki nagyvárosban a műanyag szemét mellé kell dobni. Sőt, van olyan hely is, ahol külön gyűjtőkonténere van.

További hasznos tippek

Szelektíven gyűjteni a szemetet nem kerül sokkal több időbe és energiába, mégis rengeteget tehettek a környezet védelméért. A bemutatott példákon kívül szelektíven gyűjthetitek még a reklámtáskákat, a kiöblített samponos és tisztítószeres flakonokat vagy a konzervdobozokat. Biztos, hogy még sok minden van otthon, amiről nehéz eldönteni, hogy vajon mehet-e valamelyik szelektív szemetesbe. Ezek közé tartozik a gyerekjáték, zsíros papír, papír zsebkendő, szalvéta, matrica és még a villanykörte is. Amikor ilyet szeretnétek kidobni, akkor figyeljetek oda, hogy ezeket másképp kezelik.

És persze nem maradhat el a szemetesek színének pontosítása: sárga a műanyag, kék a papír, zöld a színes üveg, fehér a színtelen üveg, szürke a fém, és néhány helyen van külön kuka az üdítős dobozoknak is.

Még egy kis segítség

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.