Otthon

Túró Rudi-papír, tejeskarton: biztosan jó helyre dobjátok? A szelektív szemétgyűjtés legnehezebb esetei

Sárga, kék vagy zöld? Nem, ez nem egy játék szabályainak leírása, ez a szelektív kukák színei, amiket olykor még magam sem értek, pedig már évek óta így gyűjtöm a szemetet.  Sokszor még nekem sem egyértelmű, hogy műanyagról, papírról, esetleg fémről van szó. Tudtátok például, hogy a Túró Rudi papírja nem papír, hanem műanyag? Kezdődhet a játék a szeméttel!

vous - 2021.01.08.
Túró Rudi-papír, tejeskarton: biztosan jó helyre dobjátok? A szelektív szemétgyűjtés legnehezebb esetei

A TÚRÓ RUDI papírja valójában műanyag?

A nevével ellentétben nem papírról van szó, hanem műanyagról. De a dolog nem ilyen egyszerű, ugyanis sokszor szennyezett csokival vagy túróval, ezért inkább a kommunális szemétbe érdemes dobni. Tudtátok, hogy a Túró Rudi papírját mindig újrahasznosított műanyagból készítik?

Mi lesz a MARGARINOS DOBOZZAL?

Egyértelmű, műanyag. Viszont mielőtt ezt kidobom, mindig elmosom. Nem lehet rajta vajmaradék. Egy kis melegvíz, papírtörlő és már mehet is a szelektívbe. És hogy mit tegyetek a fóliával felbontás után? Alufóliamaradéknak számít, nem dobható a szelektív szemétbe, megy a kommunálisba!

Hová kerüljön a tejszínhabos FLAKON?

A tejszínhabos spray veszélyes hulladéknak számít, úgy, mint minden, ami hajtógázzal működik. Nem dobhatjátok a fém szelektívbe, a kupakja viszont bátran mehet a műanyagba. Ugyanígy kell tennetek, ha elfogy a spray-tek is!

Forrás:
iStock

Miért érdekes a MEDVESAJT CSOMAGOLÁSA?

A külső csomagolás természetesen papír. Nyugodt szívvel dobhatjátok a kék kukába. De mi a helyzet a kis sajtok csomagolóanyagával? Ugyanaz vonatkozik rá, mint amit a vajas doboznál említettem: alufóliamaradéknak számít, ezért nem kerülhet a szelektív szemetesbe.

A ZACSKÓS TEJRŐL is tudjuk, hova dobjuk

A zacskós tej csomagolása műanyagból készül, ezért gyűjthetitek szelektíven. De csakis miután elöblítettétek. Higgyétek el, ti sem akarjátok azt a bűzt érezni, amit pár csepp tej tud okozni. De nem csak a bűz miatt kell kimosni, ez is csak tisztán dobható a műanyagba.

Hova kerüljön az ITALOS KARTON?

Ez a fajta doboz háromféle anyagból készül: papír, műanyag, alumínium. Mindnek fontos szerepe van a doboz tartóssága érdekében. Természetesen gyűjthető szelektíven, és ez nem tartozik a bonyolultak közé: Budapesten mehet a papír kukába, de néhány vidéki nagyvárosban a műanyag szemét mellé kell dobni. Sőt, van olyan hely is, ahol külön gyűjtőkonténere van.

További hasznos tippek

Szelektíven gyűjteni a szemetet nem kerül sokkal több időbe és energiába, mégis rengeteget tehettek a környezet védelméért. A bemutatott példákon kívül szelektíven gyűjthetitek még a reklámtáskákat, a kiöblített samponos és tisztítószeres flakonokat vagy a konzervdobozokat. Biztos, hogy még sok minden van otthon, amiről nehéz eldönteni, hogy vajon mehet-e valamelyik szelektív szemetesbe. Ezek közé tartozik a gyerekjáték, zsíros papír, papír zsebkendő, szalvéta, matrica és még a villanykörte is. Amikor ilyet szeretnétek kidobni, akkor figyeljetek oda, hogy ezeket másképp kezelik.

És persze nem maradhat el a szemetesek színének pontosítása: sárga a műanyag, kék a papír, zöld a színes üveg, fehér a színtelen üveg, szürke a fém, és néhány helyen van külön kuka az üdítős dobozoknak is.

Még egy kis segítség

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.