Otthon

Utáltok vasalni? Pedig három megdönthetetlen érv szól mellette

Több mint két és félezer éve használja az emberiség a vasalót, de vajon miért? Miért olyan fontos a ruhák tűzzel, vassal, gőzzel való kisimítása?

vous - 2015.06.06.
Utáltok vasalni? Pedig három megdönthetetlen érv szól mellette

A kérdés több okból is időszerű: egyrészt, mert a nők jelentős része szívből utálja az egyik legunalmasabb házimunkát és ezt nem is titkolja tovább, másrészt környezetvédelmi szempontok, például az energiatakarékosság igénye is megkérdőjelezi a vasalás szükségességét.  Vasalni ugyanis nem kötelező, és ha parázs ellenszegülés ébredt bennetek, ha csak időpocsékolásnak érzitek ezt a munkát, mondjatok nyugodtan nemet a dologra.

De mégis, van valami, ami a vasalás mellett szól? Én három plusz egy okot találtam, ám szabad továbbgondolni és bővíteni a listát, ha éppen vasaláspártiak vagytok, esetleg ki is lőhetitek a feleslegesnek ítélt érveket.

Az első: fertőtlenít

Ez a legkézzelfoghatóbb ok, amiért vasalunk. A fertőtlenítés persze elsősorban a pici babák bőrének fontos, vagy azoknak, akiknek gyenge az immunrendszerük. Megnyugtató érzés a vasalás ténye olyan textíliákkal való érintkezés során is, amelyek adott esetben közösségi használatban vannak, például a szállodai vagy kórházi ágyneműk, törölközők. A magas hőmérséklet ugyanis elpusztítja a legtöbb fertőzést előidéző kórokozót.

A második: esztétikusabb a vasalt ruha

Tiszta sor: a legtöbb ruha gyűrötten rút. Ha csak nem éppen ilyenre álmodta a tervező, igénytelenségről árulkodik. Most őszintén, hogy néz ki egy ing vasalás nélkül?

A harmadik: lágyítás

A mosószer és a mosáshoz használt víz a legtöbb esetben merevvé teszi a textilszálakat. Ezen egy kicsit segít ugyan az öblítő használata, de egyre többen csökkentik a felhasznált vegyszerek mennyiségét és hagyják el az öblítőszereket. Marad a forró gőz, mint a legtermészetesebb lágyító a háztartásban.

Forrás:
Depositphotos

És egy plusz érv régről: gondoskodás

Na jó, tudom, hogy a most következő érv messzemenően régimódi okosodás – de hajdanán a szépen vasalt ruha az igényes, tiszta, a párja és a családja igényeire figyelő nő szimbóluma volt. Magyarul a szépen vasalt ruha egyenlő volt a jó feleséggel. Ha ez a jelkép most is fontos számotokra, akkor hagyománytisztelőként a vasalás továbbra is a ti terepetek marad.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.