Otthon

Megvan, mikor dobhatjátok ki a csekkeket, blokkokat, számlákat

A mai világban már mindenről van papírunk. Blokkot kapunk a boltban, bizonylatot pénzfelvétel után, garanciáról, ha új készüléket veszünk, szerződést, ha szolgáltatót váltunk és így tovább. De ez így van rendjén. Viszont mely fecniktől mikor szabadulhatunk meg? Most elmondjuk!
vous - 2016.04.07.
Megvan, mikor dobhatjátok ki a csekkeket, blokkokat, számlákat

Szerintem nem én vagyok az egyetlen, akinek tele van a pénztárcája blokkokkal, bizonylatokkal és régi bérletekkel. Egyszerűen nem lustaságból – na jó, lehet, kicsit mégis –, hanem óvatosságból tartok meg mindent. Viszont itt az ideje pontot tenni az ügy végére és rendet tenni nemcsak a tárcánkban, de a szekrényben található mappáink között is. Most elárulom nektek, mennyi ideig szükséges megőrizni a szóban forgó dokumentumokat.

Pénzfelvételről bizonylatok, blokkok

Egy hónap után már nyugodt szívvel megszabadulhattok tőlük. Egyébként én még hamarabb ki szoktam őket dobni, hiszen olyan opciót is választhatnánk az ATM-nél, hogy nem kérünk bizonylatot. Ha bármi gond adódna, még mindig támaszkodhatunk a bank által küldött SMS-re. Szinte ugyanez a helyzet a blokkokkal: csak addig őrizzétek meg azokat, amíg hazamentek, hiszen utána már úgysem mentek be a megvásárolt termékkel egy másik boltba.

Tévé- és internet-előfizetések

Annyi évre minimum érdemes megőrizni ezeket a papírokat, ahány évre kötöttük őket. Ha szolgáltatót váltunk, csak akkor dobjuk ki ezeket, amikor már új szerződést kötöttünk egy másik szolgáltatóval.

Hasznos számlák

Szerintem egy évet azért várjatok ezeknek a megszabadulásával. Attól is függ, hogy milyen számlák ezek: ha egy elektronikai eszközt, vagyis valami drágább és nagyobb dolgot vásároltatok, akkor érdemes megőrizni ennek a papírjait a garanciával együtt, de ha lejár a garancia, akkor már kár őrizgetni a papírt, hiszen kifutottatok az időből, mikor ezt még lóbálni lehet.

Régi hivatalos dokumentumok

Gondolok itt az útlevelekre, személyi igazolványokra, diákigazolványokra és lakcímkártyákra. Számomra és szerintem számotokra is ezeknek a dokumentumoknak érzelmi értékük van. Nem tudunk csak úgy egyszerűen megválni az előző személyinktől – főleg ha az új borzasztóan sikerült, ugye –, de felesleges tovább tartogatnunk, csak a helyet foglalja a tárcánkban, vagy pedig porosodik. Amint megkaptuk az újat, el lehet tőlük búcsúzni.

Régi bérletek

Egyértelmű, hogy az új használatának kezdetekor máris a szemetesbe dobhatjátok a régit.

Díjvisszatérítésről papírok

A biztonság kedvéért éveket szoktunk várni ezek kidobásával. Ezek azok a papírok, amik aztán tényleg nyugodtan pihenhetnek a szekrény mélyén egy mappában. Majd amikor úgy érzitek, hogy tényleg semmi szükség nincs már az adott dokumentumra és semmit sem kell már bizonyítanotok senkinek, akkor megszabadulhattok tőlük.

Ti is igazi dokumentum-gyűjtögetők vagytok? 🙂

Ajánlott cikkek