Otthon

Sokoldalú konyhai textíliák, amelyek egyetlen lakásból sem hiányozhatnak

Habár a konyha elsősorban az ételkészítés (és sokszor az étkezés) helyszíne, ám ha alaposan körülnézünk, észrevehetjük, hogy bizony is itt többféle textíliát használunk nap mint nap. Ezek egy része csupán dekorációként szolgál, másoknak azonban konkrét funkciója van.
vous - 2022.11.11.
Sokoldalú konyhai textíliák, amelyek egyetlen lakásból sem hiányozhatnak

Nézzük is meg, melyek a legalapvetőbb darabok!

Edényfogók, szalvéták, konyharuhák

Ezek azok a textilek, melyek nem csak “úgy vannak”, mint díszítőelem, hanem használjuk is őket a főzés vagy az étkezés során. Ebből kifolyólag strapabírónak is kell lenniük, így érdemes nemcsak stílusos, hanem jó minőségű termékeket is választani, például a Home&Style konyhai kiegészítőinek kínálatából.

Az edényfogó jó barátunk lesz minden olyan esetben, amikor átforrósodott edényt vagy tepsit kell mozgatni. A nem műanyagbevonatú füllel rendelkező lábasoknak és serpenyőknek például a fogója is igencsak át tud melegedni, így az égési sérülések elkerülése érdekében nem célszerű őket puszta kézzel megfogni.

Forrás: Unsplash

Az pedig minden háziasszony számára alapvető, hogy a forró sütőbe sem nyúlkálunk kesztyű nélkül, mert elég egy rossz mozdulat, és súlyos sérülést is szenvedhetünk.

A konyharuhák talán a legsokoldalúbb konyhai textíliák: letakarhatjuk vele a kelésben lévő tésztát vagy a sütőből kivett süteményt, feltörölhetjük a pultról a kifröccsent vizet, mosogatás után beletörölhetjük a kezünket, sőt, valaki még a forró edényt is ezzel fogja meg.

Viszont mivel ilyen sokrétűen felhasználhatóak, ezért egyszerre többet is kell tartani belőlük a konyhában, és természetesen gyakran cserélgetni, kimosni őket. A pamutszalvétáknak pedig az étkezéseknél vehetjük hasznát.

Asztalterítő

Az abrosz egyrészt megvédi az asztal felületét a szennyeződésektől, másrészt dekorációs célokat is szolgál. Ma már annyiféle anyagú, mintájú és színű kapható, hogy bárki megtalálhatja az ízléséhez és a konyhájához leginkább passzoló darabot. Vagyis darabokat, merthogy terítőből sem lesz elég csupán egyetlen egy.

A hétköznapokon használt abroszként célszerű viaszosvásznat vagy más, könnyen tisztítható anyagot választani, ami nem szívja magába a nedvességet és az ételfoltokat, és jól bírja a gyakori mosást. A saját dolgunkat könnyítjük meg, ha olyat használunk, amit nedves szivaccsal néhány mozdulattal tisztává varázsolhatunk.

A jeles alkalmakra viszont legyen egy ünnepi terítőnk is, ami illik a díszes terítékhez. Ez lehet például bársony, pamut vagy pamut és poliészter keveréke. Ezek viszont jóval kényesebb anyagok, így tényleg csak ünnepekkor kerüljenek az asztalra, különben hamar tönkremennek.

Asztali futó

Ha az ünnepi abroszt szeretnénk még feldobni valami plusszal, akkor keresve sem találunk jobb alternatívát az asztali futóknál. Ezek a stílusos kiegészítők hozzájárulnak a szépen megterített asztal összképéhez, emelve ezzel az ünnep fényét.

Ajánlott cikkek