Egyéb kategória

Mi nem hiányozhat egy kerékpáros ruhatárából?

A kerékpározás az egyik legnépszerűbb sporttevékenység! Kellemes környezetben órákat is eltölthetünk, miközben egyik szép helyről a másikra tekerünk. Bármilyen életkorban javasolt, hiszen nem terheli meg az ízületeket, és nem igényel nagy fizikai erőnlétet. Jó levegőn van az ember, és a változó táj szépségében gyönyörködhet.
vous - 2022.12.08.
Mi nem hiányozhat egy kerékpáros ruhatárából?

Az időjárás néha beárnyékolja kedvelt tevékenységünket, de az év nagy része kedvez e sport szerelmeseinek. Ha az útviszonyok megfelelőek, a Merino gyapjúból készült sportruházat megvédi testünket. Tulajdonságait tekintve prémium minőségű, vékony, rugalmas, puha és könnyű. Megjelenése elegáns, fontos jellemzője még az antibakteriális hatás, a tartósság és a funkcionalitás.

Fontos a kényelem és a láthatóság!

Eszközzel való sportolásról, szabadidő eltöltésről van szó, ezért nagyon fontos a kényelem, a megfelelő ülés elengedhetetlen! Mint minden sportnak, a kerékpározásnak is van speciális ruhatára. A kényelem sokat ér, ezért kerül a nadrágba puha zselé vagy szilikonbélés. Felsőrészként sem mindegy, mit visel az ember, mert nem jó dolog, ha a dereka fedetlen. Ezért ajánlott a hátul hosszított póló, ami óv a megfázástól. Az elmozdulásától egy csúszásmentes gumiszalag véd.

A láthatóság érdekében a ruházatok legtöbbször élénk színűek és fényvisszaverőek, mely utóbbi funkcióval ellátva viselhetünk akár kiegészítőket (mellény, dzseki vagy csősál). Érdekesség, hogy a zsebek hátul találhatók, amibe a kerékpáros bármit tehet, attól függ, milyen hosszan teker. Az anyag legyen légáteresztő, mely az izzadtságot elvezeti a testtől.

Kesztyű feltétlen szükséges!

Két típus közül lehet választani. El kell dönteni, hogy az ujja rövid legyen vagy hosszú. Védelmi funkciót tölt be, hiszen télen szigetel, ezáltal véd a hidegtől. A nyári kesztyűk pedig légáteresztőek, melyek egész évben garantálják a csúszásmentességet.

Forrás: Canva

Hátizsák vagy övtáska is jó szolgálatot tehet…

Egy hosszabb út során elkél a hátizsák. Főleg, ha a változó időjárásból adódóan rétegesen szeretnénk felöltözni, ezért az útra még pár ruhát magunkkal kell vinni. Menet közben az ember szomjas lesz, hiszen párologtat. Azt is meg kell oldani, megállás nélkül hogyan ihat! Ha nincs szükség a hátizsákra, akkor megfelel helyette egy övtáska.

Egy jó cipőre is szükségünk lehet…

Jó választás egy nem túl széles talpú, masszív túracipő, speciális pedálok esetén pedig a kerékpáros cipő. Mivel hosszú időn át viseljük, ezért hasznos lehet, a megfelelő anyagból készült zokni, ami az izzadságot elvezeti, valamint enyhe szorítást (kompressziót) biztosít. Fajtájuk alapján kínálnak nyárit és télit, hosszút és rövidet, de az anyaguk alapján is többféle lehet.

Összegezve

A kerékpározás remek dolog! Olyan sport, ami nem igényel nagy fizikai erőnlétet, és kerékpárból is elég csak egyet venned! A kiegészítőkre érdemes költeni, a láthatósági mellényt vagy dzsekit pedig biztonsági szempontból indokolt viselni! Megfelelő zokni és cipő, kényelmes, bélelt nadrág és hátul hosszított felső, egy kesztyű, esetleg egy kis hátizsák… Ez az, amire szükségünk lehet, ha úgy döntünk, tekerünk egyet.

Ajánlott cikkek