Test

Mi hiányzik a szervezetből, amikor kihullik a haj?

Az egészséges és erős haj nemcsak a külső megjelenéshez járul hozzá, hanem a test általános állapotának egyfajta mutatója is. A hajhullás elsősorban az öregedéssel függ össze, de számos más esetben is előfordulhat, hogy a fej hajának sűrűsége csökken.
vous - 2022.11.15.
Mi hiányzik a szervezetből, amikor kihullik a haj?

Sűrűség mind a hajszálak felületenkénti száma, mind az egyes hajszálakban lévő építőanyagok sűrűsége szempontjából. Bár a hajhullásnak számos oka van, egyes esetekben a táplálkozási hiányosságok is szerepet játszhatnak.

Alopecia areata és D-vitamin

Az egyik hajhulláshoz vezető betegség az autoimmun betegség, az alopecia areata. A szőrtüszők működési zavara okozza az immunsejtek rendellenes aktiválódása miatt. Az emberek 0,1-0,2 százalékát érinti, és más autoimmun betegségekkel, például reumás ízületi gyulladással, pikkelysömörrel vagy I. típusú cukorbetegséggel együtt jelentkezhet.

A tudományos tanulmányok egyik áttekintése szerint az alopecia areatában szenvedő betegek nagyobb valószínűséggel szenvednek D-vitaminhiányban, mint az egészséges egyének. Továbbá, mind e vegyület hiánya, mind a D-vitamin receptorainak működésével kapcsolatos genetikai problémák nemcsak az areata alopeciához, hanem más autoimmun betegségekhez is vezethetnek. D-vitaminhiány figyelhető meg alacsony halfogyasztás és a nyári hónapokban a napfénynek való alacsony bőrkitettség esetén.

Forrás: allnutrition.hu

Pajzsmirigy alulműködés és jód

A hajhullás másik jól ismert oka a pajzsmirigy alulműködés, a pajzsmirigy szekréciós aktivitásának csökkenése. Az ott termelődő hormonok befolyásolják a szőrtüszőkben lévő biokémiai jeleket, amelyek fenntartják a hajtermelés és -hullás ciklusát, és lehetővé teszik a hám regenerálódását.

A pajzsmirigy megfelelő működéséhez elengedhetetlen tápanyag a jód. A jódhiány idővel a pajzsmirigy gyulladásához és csökkent szekréciós aktivitáshoz vezet, ami krónikus fáradtságérzetben, hidegségben és motiválatlanságban nyilvánul meg. Az alacsony jódbevitel különösen a vegán étrenden élőket és azokat érinti, akik kerülik a sót az étrendjükben.

Szisztémás alultápláltság

Eltekintve azoktól a különleges esetektől, amikor a kiválasztott tápanyagok hiánya bizonyos immunsejteket vagy hormonokat érint, érdemes megjegyezni, hogy a hajhullás kísérheti a szisztémás alultápláltságot. Az új haj kialakulásának vagy más szövetek fejlődésének, védelmének és regenerálódásának alapját a fehérjék, peptidek, aminosavak és aminosav eredetű vegyületek képezik.

Ajánlott cikkek