Test

Legfontosabb vizsgálatok a várandósság alatt – A harmadik trimeszter

A Femcare Miniklinika szakmai támogatásával született cikksorozatunkkal azoknak a leendő anyukáknak szeretnénk segíteni, akik most teszik meg az első lépéseket a szülővé válás útján, és tudni szeretnék, milyen orvosi vizsgálatok várnak rájuk a várandósság alatt.
vous - 2022.11.29.
Legfontosabb vizsgálatok a várandósság alatt – A harmadik trimeszter

Az első és második trimeszterről szóló cikkünkben a pozitív terhességi teszttől eljutottunk egészen a cukorterheléses vizsgálatig. 

Cikksorozatunk utolsó részében megnézzük, mi vár a kismamára a harmadik trimeszterben, a szülés előtti hetekben, hónapokban.

Válaszd a Femcare Miniklinikát, hogy a terhesség minden pillanata biztonságos és örömteli lehessen!

28. héttől

A harmadik trimeszterrel megkezdődik a felkészülés a szülésre. A kismama egyre több kellemetlen tünettel szembesülhet, mint például a vizesedés, visszerek megjelenése, hát -, illetve medencefájdalmak, vizelettartási problémák. Gyakori ebben az időszakban az álmatlanság, a légzés nehezebbé válhat, gyomor- és bélrendszeri problémák is felerősödhetnek. De minden kellemetlenséget felülír az a boldog várakozás, amellyel a hamarosan megszülető gyermeküket várják a leendő szülők!

A 28. héttől már kéthetente kell találkozni a védőnővel. A gyakoribb látogatások hivatottak azt a mentális és szakmai segítséget megadni a kismamának és a leendő édesapának, ami a megfelelő felkészüléshez szükséges a gyermek világra hozatalához.

Emellett különböző szülésfelkészítő tanfolyamokon, képzéseken, tanácsadáson lehet részt venni. A Femcare Miniklinika 2023 januárjától indít szülésfelkészítő tanfolyamot, ahol Vágó Dalma szülésznő és Lengyel-Máró Magdolna védőnő hétről hétre 1-1 fontos témakört járnak körbe a résztvevőkkel. A tanfolyamról ide kattintva olvashatsz bővebben!

A figyelmesen végzett kismamatorna ebben az időszakban kiemelten hasznos lehet a baba mérete miatti nehezebb mozgás jelentette kihívások csökkentésére. A jóleső mozgás az izmoknak, ízületeknek is jót tesz és a méhlepény egészségére is jó hatással lehet.

A 28-30. hét között ismét itt a genetikai szűrővizsgálat ideje. Ez nem kötelező vizsgálat, a szülők dönthetnek úgy, hogy nem végeztetik el.

30-32. hét

Ezekben a hetekben a várandósgondozást végző orvos ellenőrzi a kisbaba méretét, a magzatvíz mennyiségét és annak áramlását, a méhlepény állapotát, továbbá a méhet és köldökzsinórt átfonó artériák véráramlását. Ismerteti a szülésig fennmaradó teendőket, szükséges vizsgálatokat.

36. héttől a szülésig

Vérkép és vizeletvizsgálat illetve vércsoport meghatározás és ellenanyag szűrés következik, amelyben többek között ellenőrzik a vörösvértest-ellenanyagokat, hogy kiszűrhető legyen az anyai- magzati vércsoport-összeférhetetlenség, amire szükséges felkészülni még a szülés előtt.

Emellett Hepatitis, szifilisz vizsgálat, vizeletvizsgálat és Streptococcus B vizsgálat is készül, amelynek segítségével további rizikófaktorok szűrhetők ki. A Femcare Miniklinikán a prémium harmadik trimeszteri csomagban minden szükséges vizsgálat megtalálható. Egyetlen alkalommal megtörténik az összes vizsgálat, így kényelmes alternatívát jelenthet a különböző rendelések felkeresése helyett. A kismama kérésére, amennyiben a vizsgálatok egy részét állami finanszírozottan szeretné végeztetni, a háziorvos által kiadott beutaló alapján szakrendelőben végzik el a vizsgálatokat.

A 36. héttől már a baba szívhangjának vizsgálatára, a méh összehúzódásainak (CTG vizsgálat), a méhszáj állapotának ellenőrzésére hetente kerül sor. A 38. héttől a szívhang és méhszáj vizsgálatok már a kórházban zajlanak. 

A kötelező és választható vizsgálatok tetszőleges kombinálásával részletes képet kaphatunk kisbabánk és saját magunk egészségéről. Ha a Femcare Miniklinika várandósgondozási csomagját választjuk, minden kötelező vizsgálatot egyszerűen és kényelmesen végeztethetünk el, saját várandósgondozó orvosunk szakmai felügyeletével.

Válaszd a Femcare Miniklinikát, hogy a terhesség minden pillanata biztonságos és örömteli lehessen!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.