Test

Legfontosabb vizsgálatok a várandósság alatt – A harmadik trimeszter

A Femcare Miniklinika szakmai támogatásával született cikksorozatunkkal azoknak a leendő anyukáknak szeretnénk segíteni, akik most teszik meg az első lépéseket a szülővé válás útján, és tudni szeretnék, milyen orvosi vizsgálatok várnak rájuk a várandósság alatt.
vous - 2022.11.29.
Legfontosabb vizsgálatok a várandósság alatt – A harmadik trimeszter

Az első és második trimeszterről szóló cikkünkben a pozitív terhességi teszttől eljutottunk egészen a cukorterheléses vizsgálatig. 

Cikksorozatunk utolsó részében megnézzük, mi vár a kismamára a harmadik trimeszterben, a szülés előtti hetekben, hónapokban.

Válaszd a Femcare Miniklinikát, hogy a terhesség minden pillanata biztonságos és örömteli lehessen!

28. héttől

A harmadik trimeszterrel megkezdődik a felkészülés a szülésre. A kismama egyre több kellemetlen tünettel szembesülhet, mint például a vizesedés, visszerek megjelenése, hát -, illetve medencefájdalmak, vizelettartási problémák. Gyakori ebben az időszakban az álmatlanság, a légzés nehezebbé válhat, gyomor- és bélrendszeri problémák is felerősödhetnek. De minden kellemetlenséget felülír az a boldog várakozás, amellyel a hamarosan megszülető gyermeküket várják a leendő szülők!

A 28. héttől már kéthetente kell találkozni a védőnővel. A gyakoribb látogatások hivatottak azt a mentális és szakmai segítséget megadni a kismamának és a leendő édesapának, ami a megfelelő felkészüléshez szükséges a gyermek világra hozatalához.

Emellett különböző szülésfelkészítő tanfolyamokon, képzéseken, tanácsadáson lehet részt venni. A Femcare Miniklinika 2023 januárjától indít szülésfelkészítő tanfolyamot, ahol Vágó Dalma szülésznő és Lengyel-Máró Magdolna védőnő hétről hétre 1-1 fontos témakört járnak körbe a résztvevőkkel. A tanfolyamról ide kattintva olvashatsz bővebben!

A figyelmesen végzett kismamatorna ebben az időszakban kiemelten hasznos lehet a baba mérete miatti nehezebb mozgás jelentette kihívások csökkentésére. A jóleső mozgás az izmoknak, ízületeknek is jót tesz és a méhlepény egészségére is jó hatással lehet.

A 28-30. hét között ismét itt a genetikai szűrővizsgálat ideje. Ez nem kötelező vizsgálat, a szülők dönthetnek úgy, hogy nem végeztetik el.

30-32. hét

Ezekben a hetekben a várandósgondozást végző orvos ellenőrzi a kisbaba méretét, a magzatvíz mennyiségét és annak áramlását, a méhlepény állapotát, továbbá a méhet és köldökzsinórt átfonó artériák véráramlását. Ismerteti a szülésig fennmaradó teendőket, szükséges vizsgálatokat.

36. héttől a szülésig

Vérkép és vizeletvizsgálat illetve vércsoport meghatározás és ellenanyag szűrés következik, amelyben többek között ellenőrzik a vörösvértest-ellenanyagokat, hogy kiszűrhető legyen az anyai- magzati vércsoport-összeférhetetlenség, amire szükséges felkészülni még a szülés előtt.

Emellett Hepatitis, szifilisz vizsgálat, vizeletvizsgálat és Streptococcus B vizsgálat is készül, amelynek segítségével további rizikófaktorok szűrhetők ki. A Femcare Miniklinikán a prémium harmadik trimeszteri csomagban minden szükséges vizsgálat megtalálható. Egyetlen alkalommal megtörténik az összes vizsgálat, így kényelmes alternatívát jelenthet a különböző rendelések felkeresése helyett. A kismama kérésére, amennyiben a vizsgálatok egy részét állami finanszírozottan szeretné végeztetni, a háziorvos által kiadott beutaló alapján szakrendelőben végzik el a vizsgálatokat.

A 36. héttől már a baba szívhangjának vizsgálatára, a méh összehúzódásainak (CTG vizsgálat), a méhszáj állapotának ellenőrzésére hetente kerül sor. A 38. héttől a szívhang és méhszáj vizsgálatok már a kórházban zajlanak. 

A kötelező és választható vizsgálatok tetszőleges kombinálásával részletes képet kaphatunk kisbabánk és saját magunk egészségéről. Ha a Femcare Miniklinika várandósgondozási csomagját választjuk, minden kötelező vizsgálatot egyszerűen és kényelmesen végeztethetünk el, saját várandósgondozó orvosunk szakmai felügyeletével.

Válaszd a Femcare Miniklinikát, hogy a terhesség minden pillanata biztonságos és örömteli lehessen!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!