Test

Legfontosabb vizsgálatok a várandósság alatt – A második trimeszter

A Femcare Miniklinika szakmai támogatásával született cikksorozatunkkal azoknak a leendő anyukáknak szeretnénk segíteni, akik most teszik meg az első lépéseket a szülővé válás útján, és tudni szeretnék, milyen orvosi vizsgálatok várnak rájuk a várandósság alatt.
vous - 2022.11.17.
Legfontosabb vizsgálatok a várandósság alatt – A második trimeszter

Az első trimeszterről szóló cikkünkben (ide kattintva elolvashatod), a pozitív terhességi teszttől eljutottunk egészen a 11-­13. hét között sorra kerülő genetikai ultrahangig. 

Válaszd a Femcare Miniklinikát, hogy a terhesség minden pillanata biztonságos és örömteli lehessen!

Itt nem állunk meg, nézzük, mi vár a kismamára a második trimeszterben!

Jó hírünk van! Az első hetekben tapasztalt hányinger, fáradtság, álmosság, hangulatingadozás, egyéb kellemetlen panaszok nem tartanak sokáig. A 13. hét után egy nyugodtabb időszak következik, nagy valószínűséggel csökkennek a rosszullétek, energikusabb, kiegyensúlyozottabb lesz a kismama. Érdemes ezeket a heteket kihasználni és olyan dolgokat elintézni, amelyeket nagy pocakkal nehézkesebb megoldani.

Miután az első trimeszterben megismerkedtünk a védőnővel, a második trimeszterben már havi szinten fogunk vele találkozni. Ezeken a látogatásokon általános vizsgálatokra számíthatunk, mint vérnyomásmérés, testsúly és haskörfogatmérés, pulzusmérés és általános vizeletvizsgálat. 

18-20. hét

A harmadik terhességi ultrahangvizsgálatra a 18-20. hét között kerül sor. Ez a második genetikai ultrahangszűrés, ilyenkor a baba fejlődési ütemét, általános egészségi állapotát, a magzatvíz mennyiségét vizsgálják. Itt már a baba nemét is megtudhatják a leendő szülők!

Az alap genetikai szűrővizsgálat kötelező, azonban választható egy kombinált típusa is, ahol az előzetes vérvizsgálat eredményeivel összevetve, különböző genetikai megbetegedésekre való hajlamot vizsgálják. A NIPT teszt többek között a Down-, Edward-, Patau- szindrómák szűrésére is alkalmas, azonban elvégzése nem kötelező.

24-26. hét

A második trimeszter másik fontos vizsgálata a cukorterheléses vizsgálat (OGTT – orális glükóz tolerancia teszt). A kismamának éhgyomorra adott töménységű cukoroldatot szükséges elfogyasztani. Ezt követően, egy óra múlva majd két óra múlva ismét vért vesznek, amivel a kismama vércukorszintjének alakulását lehet vizsgálni. A kapott értékek alapján kiszűrhető a kezdődő vagy már kialakult terhességi cukorbetegség, melynek hátterében a jelentős hormonális változások állhatnak.

A kötelező és választható vizsgálatok tetszőleges kombinálásával részletes képet kaphatunk kisbabánk és saját magunk egészségéről. Ha a Femcare Miniklinika várandósgondozási csomagját választjuk, minden kötelező vizsgálatot egyszerűen és kényelmesen végeztethetünk el, saját várandósgondozó orvosunk szakmai felügyeletével.

Válaszd a Femcare Miniklinikát, hogy a terhesség minden pillanata biztonságos és örömteli lehessen!

Ajánlott cikkek