Trend

Italok, amiket mindenképpen ki kell próbálnod az egyes fogásokhoz

Az alkoholos italok az évszázadok folyamán egyre népszerűbbek lettek az egyre fejlettebb készítési módszereknek és az elhivatott főzőmestereknek köszönhetően. Azonban a tiszta párlatokat az elmúlt pár száz évben kezdték tökéletesíteni. Nagyon lassan kezdett azonban egyfajta kultúra kialakulni az alkoholfogyasztás területén amikor már a minőség is számított, nemcsak a mennyiség.
vous - 2023.02.28.
Italok, amiket mindenképpen ki kell próbálnod az egyes fogásokhoz

Ebben a cikkben arról írunk, hogy melyik ételhez milyen italt érdemes fogyasztani. Kitérünk arra, hogy a söröspohár webáruházból miket szerezhetsz be a minőségi italozáshoz.

Az alkohol megjelenése a gasztronómiában

Az alkoholos italokat aperitifként étvágygerjesztő gyanánt fogyasztják, amivel a különböző társasági eseményeken már mindenki találkozott, amikor egy grillezés során az étkezés előtt előkerülnek az alkoholos italok. Nálunk jellemzően a pálinka, de sherry likőrbor, whiskey vagy akár az unicum is lehet aperitif.

A legfinomabb ételt is el lehet rontani egy hozzá nem illő borral, a jól kiválasztott borok emelik az ételek ízét, de ehhez bizony ismerni kell a borokat, borvidékeket, de még az évjáratokat is. Azonban azt, hogy milyen fajtát választunk sok esetben befolyásolja az alkalom is.

Milyen ételhez milyen ital illik?

Az általános séma az, hogy fehér húshoz fehérbor, vörös húshoz vörösbor illik, bár az utóbbi időben azt vallják, hogy nem is a hús színe, hanem inkább a fűszerezettség az, ami meghatározza a bor választást.

A vadhúsok és a bárányhúsok fűszerezettségtől függetlenül megőrzik sajátos jellegüket, és mivel ezek testes, gazdag zamat anyagokkal rendelkeznek vörösborok illenek hozzájuk.

A markáns fűszerezésű marha vagy vadhúsokhoz magas tannintartalmú, magas alkoholtartalmú fajtákat kínálnak. A fűszeres szárnyas és sertéshúsból készült ételekhez a nehezebb zamatos, félszáraz fehérborok illenek.

A zöldséggel készült frissensültekhez, hagyományos főtt tésztákhoz, és töltött káposztához a száraz, könnyű fehérborok a legjobbak. Desszertekhez tokaji aszút illik párosítani.

Forrás: Canva

Hideg előételekhez általában könnyű száraz vagy félszáraz  fehér-, siller-, rozé- vagy könnyű vörösborok illenek. Levesekhez nem ajánlunk italt, kivételt képez a különleges levesek, egytálételek, ezekhez minőségi, üde, fehér-, siller-, vagy rozé borokat kínálnak.

Meleg előételekhez száraz vagy félszáraz , erős testes fehér vagy könnyebb vörösborok illenek. Halételekhez száraz vagy félszáraz, minőségi fehér vagy könnyű vörösborok valók.

Sajtokhoz fajtától, íztől függően száraz vagy félszáraz, könnyű fehér vagy testesebb vörösbor illik, de a sajtok sörhöz is kiválóan kombinálhatóak. Sört párosíthatunk még grillezett halak, mexikói és ázsiai ételek mellé, sertéshúshoz, de bográcsos ételekhez és marhához leginkább barna sört ajánlott fogyasztani. Míg a desszertekhez vagy a csokis-kávés finomságokat porter sörrel dobhatjuk fel.

A sör fogyasztásához igazi nagy söröspoharak szükségesek amelyeket a Koktél Bolt söröspohár webáruházban lehet beszerezni. Emellett számtalan koktél kiegészítőt, boros kelléket találni, ami megkönnyíti a vásárlás folyamatát.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy minden ételhez megfelelő ital illik, de  a lényeg, hogy azt igyuk, ami ízlik ne pedig amit az illem vagy a megszokás diktál.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!