Egyéb kategória

Így száríts otthon gombát, hogy aztán azt bármikor felhasználhasd!

Eső után, akik szeretnek gombászni, már azonnal az erdei zsákmányra gondolnak. Ilyenkor ugyanis valószínűleg nagyobb mennyiségű gomba található kint a fák alatt, és akik ismerik a járást, szép mennyiséget összeszedhetnek belőle. Egyes gombafajok esetében érdemes gondolkodni a szárításon, hiszen a gomba gyorsan romló élelmiszer, ezért valamit kezdeni kell vele, hiszen a későbbiekben nagy hasznát vehetjük.
vous - 2022.12.30.
Így száríts otthon gombát, hogy aztán azt bármikor felhasználhasd!

Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan száríthatsz otthon gombát, valamint eláruljuk, hogy milyen a szarvasgombás termékek webáruháza, mit lehet online vásárolni.

Gombák szárításhoz

A legjobb gombák a szárításhoz az ízletes vargánya, a nagy őzlábgomba és a sötét trombitagomba. Abban az esetben, ha nem ismerjük őket 100%-os biztonsággal, érdemes azokat szakellenőrhöz vinni, aki teljesen ingyen bevizsgálja a szedett gombát.

Milyen módon tudjuk megszárítani?

Ezt megtehetjük természetesen aszalóban. Akinek nem áll rendelkezésére aszaló, az a sütőben is el tudja készíteni. Csupán alaposan meg kell tisztítani a gombát, lehetőleg mosás nélkül. Vékonyra szeletelni, majd konyharuhával leszárítani. Egy rétegben, nem összezsúfolva egy lemezre rakjuk és az 50 C fokos sütőbe toljuk.

Egy óra eltelte után, át kell forgatni a szeleteket, és még visszatolva fél óráig szárítani. Ha elég szárazak lettek, kivesszük őket a sütőből. Ha még nem találjuk megfelelőnek, akkor fél órára visszadugjuk a sütőbe. Ezt addig ismételjük, amíg ki nem száradnak. A gombákat befőttesüvegbe tömködjük, lezárjuk és sötét, hűvös helyen tároljuk.

A szárított gomba felhasználása

Porítva vagy 2 óráig előáztatva. Ha előáztatjuk, akkor az előáztató vizet is nyugodtan használjuk fel. Porítani csak az étkezés előtt szabad, mert ellenkező esetben elveszti az aromáját.

A szarvasgombát online is beszerezhetjük, hiszen a termékek kelendőek, éppen ezért a webshopban megtalálhatjuk az egyéb erdei gombák szárított változatait, a kucsma, a róka, a szegfű, a vargánya, a trombitagomba, és az erdei gombakeverék 30 grammos zacskóit is. Nagyon sok ételt lehet feldobni velük.

A szárított gombák további felhasználási lehetőségei:

  • mindenféle leves, zöldség-, és húslevesek
  • húsok töltelékébe (áztatva, darabolva, porítva)
  • fasírtba (hús és hüvelyesek, áztatva, darabolva)
  • zöldség és gabona krémek, mártogatósok (áztatva, darabolva)
  • krémlevesek (porítva önálló levesek készülhetnek belőlük, tejszínnel, alaplével, és finoman lepirított hagymával összefőzve és turmixolva, főként a vargánya és az őzláb jó ehhez)
  • pörköltek (áztatva vagy egészben, csiperke, baromfi, pincepörköltek)
  • burgonyás ételek (előzetesen áztatva, krumplileves, paprikás krumpli)
  • gombás ételek

Ezekből is látszik, hogy rengeteg felhasználási módja van a gombáknak. Ha sikerül belőlük nagyobb készlethez jutni, érdemes azt megszárítva eltenni, hiszen így semmit nem kell eldobni és akár télen is jól tud jönni.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy akinek lehetősége van a gombaszedésre és bevizsgáltatásra, az mindenképpen gondoljon a téli időszakra is, amikor nem juthat hozzá az erdei ízekhez. Aki nem tud vagy nem akar gombát szedni, az nagyon baráti áron megrendelheti a NEFAG Zrt. webshopjából a szárított erdei gombákat és szarvasgomba termékeket, amit ráadásul hazánkban készítenek.

Ajánlott cikkek