Egyéb kategória

Így száríts otthon gombát, hogy aztán azt bármikor felhasználhasd!

Eső után, akik szeretnek gombászni, már azonnal az erdei zsákmányra gondolnak. Ilyenkor ugyanis valószínűleg nagyobb mennyiségű gomba található kint a fák alatt, és akik ismerik a járást, szép mennyiséget összeszedhetnek belőle. Egyes gombafajok esetében érdemes gondolkodni a szárításon, hiszen a gomba gyorsan romló élelmiszer, ezért valamit kezdeni kell vele, hiszen a későbbiekben nagy hasznát vehetjük.
vous - 2022.12.30.
Így száríts otthon gombát, hogy aztán azt bármikor felhasználhasd!

Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan száríthatsz otthon gombát, valamint eláruljuk, hogy milyen a szarvasgombás termékek webáruháza, mit lehet online vásárolni.

Gombák szárításhoz

A legjobb gombák a szárításhoz az ízletes vargánya, a nagy őzlábgomba és a sötét trombitagomba. Abban az esetben, ha nem ismerjük őket 100%-os biztonsággal, érdemes azokat szakellenőrhöz vinni, aki teljesen ingyen bevizsgálja a szedett gombát.

Milyen módon tudjuk megszárítani?

Ezt megtehetjük természetesen aszalóban. Akinek nem áll rendelkezésére aszaló, az a sütőben is el tudja készíteni. Csupán alaposan meg kell tisztítani a gombát, lehetőleg mosás nélkül. Vékonyra szeletelni, majd konyharuhával leszárítani. Egy rétegben, nem összezsúfolva egy lemezre rakjuk és az 50 C fokos sütőbe toljuk.

Egy óra eltelte után, át kell forgatni a szeleteket, és még visszatolva fél óráig szárítani. Ha elég szárazak lettek, kivesszük őket a sütőből. Ha még nem találjuk megfelelőnek, akkor fél órára visszadugjuk a sütőbe. Ezt addig ismételjük, amíg ki nem száradnak. A gombákat befőttesüvegbe tömködjük, lezárjuk és sötét, hűvös helyen tároljuk.

A szárított gomba felhasználása

Porítva vagy 2 óráig előáztatva. Ha előáztatjuk, akkor az előáztató vizet is nyugodtan használjuk fel. Porítani csak az étkezés előtt szabad, mert ellenkező esetben elveszti az aromáját.

A szarvasgombát online is beszerezhetjük, hiszen a termékek kelendőek, éppen ezért a webshopban megtalálhatjuk az egyéb erdei gombák szárított változatait, a kucsma, a róka, a szegfű, a vargánya, a trombitagomba, és az erdei gombakeverék 30 grammos zacskóit is. Nagyon sok ételt lehet feldobni velük.

A szárított gombák további felhasználási lehetőségei:

  • mindenféle leves, zöldség-, és húslevesek
  • húsok töltelékébe (áztatva, darabolva, porítva)
  • fasírtba (hús és hüvelyesek, áztatva, darabolva)
  • zöldség és gabona krémek, mártogatósok (áztatva, darabolva)
  • krémlevesek (porítva önálló levesek készülhetnek belőlük, tejszínnel, alaplével, és finoman lepirított hagymával összefőzve és turmixolva, főként a vargánya és az őzláb jó ehhez)
  • pörköltek (áztatva vagy egészben, csiperke, baromfi, pincepörköltek)
  • burgonyás ételek (előzetesen áztatva, krumplileves, paprikás krumpli)
  • gombás ételek

Ezekből is látszik, hogy rengeteg felhasználási módja van a gombáknak. Ha sikerül belőlük nagyobb készlethez jutni, érdemes azt megszárítva eltenni, hiszen így semmit nem kell eldobni és akár télen is jól tud jönni.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy akinek lehetősége van a gombaszedésre és bevizsgáltatásra, az mindenképpen gondoljon a téli időszakra is, amikor nem juthat hozzá az erdei ízekhez. Aki nem tud vagy nem akar gombát szedni, az nagyon baráti áron megrendelheti a NEFAG Zrt. webshopjából a szárított erdei gombákat és szarvasgomba termékeket, amit ráadásul hazánkban készítenek.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.