Test

Hogyan kezeljük az egyszerű náthát?

A megfázás, a nátha az egyik leggyakoribb betegség, amelyet vírus okoz. Gyakran jár orrdugulással, ezáltal légzésproblémákkal, illetve köhögéssel is. Mondhatnánk, hogy ártalmatlan, de az esetleges szövődmények már kellemetlenebbek lehetnek, valamint maga az állapot is jelentősen rontja a közérzetet.
vous - 2024.04.23.
Hogyan kezeljük az egyszerű náthát?

Vírusra nem létezik gyógyszer, de vannak olyan készítmények, amelyek enyhíthetik a tüneteket, csökkenthetik a gyógyulás idejét. A Patikatt.hu légzésproblémákra, köhögésre is kínál különböző szereket, amelyek recept nélkül is kaphatók. 

A megfázás okai és megelőzése

Amennyiben nem szűnnek a tünetek néhány napon belül, mindenképpen orvoshoz kell fordulni még egészséges felnőttek esetében is. Gyermekek, idősek, illetve valamilyen más alapbetegségben szenvedők azonnal keressék fel az orvosukat, nem kell várni egy napot sem. 

Az immunrendszer legyengült állapota miatt a megfázás a téli hónapokban a leggyakoribb, de előfordulhat bármikor. Ilyenkor eleve kevesebb vitaminhoz jut a szervezetünk, de a napsütés és a mozgás mennyisége is lecsökken, ami szintén nem tesz jót.

Ezek a vírusok elsősorban cseppfertőzéssel, tüsszentéssel, köhögéssel terjednek, de a higiénés szabályok betartásával sokat tehetünk a megelőzés érdekében. A kézmosás, a zsebkendő használata alapvető szükséglet, de nem árt fertőtleníteni az általunk használt eszközöket sem. Különösen igaz ez egy közös munkaterületen, ahol többen használunk például egy számítógépet.

A megfázás tünetei

Rengeteg különböző vírus létezik, amelyik okozhat náthát, ezért egy évben akár többször is elkaphatjuk. Kisgyerekeknél szinte szabályszerű a gyakori megfázás, hiszen nekik még nem olyan erős az immunrendszerük. 

A megfázás tünetei közé tartozik az általános gyengeség, az elesettség érzése, a hőemelkedés. Láz kevés esetben lép fel, de szinte biztos az orrváladékozás és az orrdugulás. A torok kaparása nagyon jellemző, de akár torokfájdalom is felléphet. A tüsszögés, a köhögés is határozottan gyakran előfordul, de jelentkezhet szemfájdalom és könnyezés, valamint fejfájás is. 

Milyen gyógyhatású készítményeket alkalmazzunk megfázás esetén?

Ilyenkor szükség van az extra vitaminpótlásra, antibiotikum szedése felesleges, mivel az nincs hatással a vírusokra. Az esetek döntő többségében pedig azok okozzák a meghűlést. Orrcsepp javasolt a váladéktól való mielőbbi megszabadulás érdekében, torokfertőtlenítő készítmények, illetve köptetők is hatékonyak lehetnek a tünetek enyhítése szempontjából. 

Ezek tüneti szerek, de sokat tehetnek annak érdekében, hogy minél hamarabb kiheverjük a betegséget, illetve minél kevesebb fájdalommal, kellemetlen érzéssel járjon a lefolyása. Természetesen fontos az ágynyugalom, hiszen az alvás, a pihenés is gyorsítja a gyógyulást. Az egyenletes hőmérsékletű otthoni környezet is sokat tehet egészségünk helyreállításának érdekében. Szellőztessünk gyakran, a friss levegő is jót tesz a közérzetünknek!

Ajánlott cikkek