Test

Ezzel a megoldással 20 perc alatt teljes képet kap a fogai állapotáról!

Amikor fájdalom vagy trauma éri a fogunkat, minden perc számít. Az idő, mint mondják, pénz. De a fogászatban az idő gyakran a gyorsabb gyógyulást és a kevesebb fájdalmat jelenti. Egy gyors, pontos diagnózis segíthet a problémák azonnali kezelésében, megelőzve a további komplikációkat.
vous - 2024.02.07.
Ezzel a megoldással 20 perc alatt teljes képet kap a fogai állapotáról!

Ha tehát fájdalom vagy kellemetlen érzés gyötör, minden perc számít! Ráadásul, a gyors vizsgálat csökkenti a stresszt és a szorongást, amelyek gyakran társulnak a fogászati látogatásokhoz.

Sokan még egy szimpla fogfehérítés miatt is remegő gyomorral ülnek a fogorvosi székbe. De amikor kínzó fájdalommal rohanunk a fogorvoshoz, a gyorsaság legalább olyan fontos, mint a szakértelem. Ezért a modern fogászati technológiák, mint amilyen a CBCT képalkotás is, fontos szerepet játszanak a hatékony és emberközeli fogászati ellátásban.

Miben más a CBCT, mint egy hagyományos CT?

A hagyományos CT-vel szemben a CBCT feltár minden rejtett problémát. A CBCT felvétel során ugyanis a képalkotás kúp alakban szétterülő sugarak segítségével történik. Ráadásul alacsonyabb sugárterhelés mellett, mint a szimpla CT esetében. Legyen egy apró repedés a fogban vagy egy mélyen megbúvó gyulladás. A CBCT minden rendellenességet feltár. Olyan bonyolultabb eseteknél is gyors diagnózist ad, amikor a lágyszöveteket vagy az ereket is érinti a trauma.

Ez a korszerű fogászati ct egyetlen felvétellel 360°-os, háromdimenziós képet készít a fogakról, a lágyszövetekről és az idegpályákról. Emellett megvizsgálja a koponya és az arc csontszerkezetét is. Az így kapott 3D-s képek segítségével a fogászati kezelések tervezése sokkal pontosabbá és hatékonyabbá válik. Ez lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy részletesebb képet kapjanak a kezelendő területről.

És ami a legjobb! Mindössze 20 perc alatt készül el a felvétel, így gyorsan és hatékonyan lehet megtalálni a probléma gyökerét.

Fotó: Freepik

Milyen esetekben szükséges a CBCT vizsgálat?

Ha már hallottál a fogászati CBCT vizsgálatról, de nem vagy biztos benne, mikor lehet rá szükséged, akkor segítünk tisztázni! A modern CBCT készülék igazi áttörést jelent a fogászati diagnosztikában, és számos helyzetben elengedhetetlen. Nézzük meg, melyek ezek az estetek:

 • Amikor olyan fogak eltávolítását kell megtervezni, amelyek nem törtek át rendesen (impaktált fogak).
 • Ha temporomandibuláris ízületi rendellenességeket kell felkutatni.
 • Amikor fogászati implantátumokat kell pontosan elhelyezni.
 • Alkalmas az állkapocs, az arcüregek, az idegcsatornák és az orrüreg részletes vizsgálatára is.
 • Amennyiben állkapocs tumor gyanúja merül fel, vagy a csontok és fogak elhelyezkedését kell meghatározni.
 • A fájdalom forrásának megtalálásában és a helyreállító sebészeti beavatkozások tervezésekor.

Mindezek mellett a CBCT vizsgálat gyors, precíz és szinte teljesen kockázatmentes, mivel minimális a sugárterhelése. Ha tehát ilyen vizsgálatra kerül sor, biztos lehetsz abban, hogy a legjobb kezekben vagy!

Így zajlik a CBCT vizsgálat!

A legmodernebb Dentium Rainbow™ CT készülék forradalmi megoldást kínál a fogászati diagnosztika terén. Ez a multifunkcionális gép nemcsak CBCT felvételeket készít, hanem panoráma és teleröntgen képeket is biztosít. Ennek köszönhetően egyetlen eszközzel lehetséges a teljeskörű és torzításmentes képalkotás. Fontos azonban tudni, hogy terhesség alatt érdemes elhalasztani ezt a típusú vizsgálatot.

A vizsgálat biztonsága érdekében le kell venni az alábbiakat:

 • hallókészülékek
 • szemüveg
 • hajtűk
 • kivehető fogpótlások
 • mindenféle ékszerek

Ha ezzel megvagy, a röntgenasszisztens egy ólomköpenyt ad rád. A vizsgálat nagyjából 10-40 másodpercig tart. Ez idő alatt fontos, hogy mozdulatlan maradj.

Az egész folyamat, beleértve az eredmények átadását CD-n vagy pendrive-on, általában 20 perc. Így gyorsan és hatékonyan lehet eljutni a diagnózishoz minimális kellemetlenséggel.

Fehérvári Dental – teljeskörű ellátás Budapest szívében

A Fehérvári Dentalnál 1997 óta nyújtunk professzionális fogászati ellátást a XI. kerületben, jól megközelíthető helyen. Szakértő csapatunk a fogászat szinte minden területét lefedi. A legösszetettebb, több szakorvost igénylő kezeléseket helyben és magas színvonalon végezzük.

Klinikánk nemcsak a szolgáltatások színvonalában, hanem a technikai felszereltségben is a minőséget képviseli. Háromszintes épületünkben három modern kezelőterem és egy képalkotó (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT és intraorális) diagnosztikai helység található.

Ajánlott cikkek