Test

Érdekességek a goji bogyó kapcsán

A gojit sokan ismerik, igaz, nem biztos, hogy ezen a néven. Vannak, akik valamelyik népies nevén hallottak róla. Hívják még beszédes módon sefűsefának, de az elevengát, folyó fűzfa, kutyafa, szopóka és a boszorkányheg elnevezés is erre a növényre utal.
vous - 2024.06.29.
Érdekességek a goji bogyó kapcsán

Piros színű termése nyersen is fogyasztható. A bogyókat vízbe áztatva teába, turmixba is tehetjük, de fogyasztható főzve kásákkal is. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, de vannak benne bőven aminosavak és ásványi anyagok is.

Növényvédelem nélkül azonban sajnos igen komoly károkat tud okozni benne az ördögcérna-gubacsatka nevű élőlény. A csodakertesz.hu rovarok elleni készítményei között megtalálható NeemAzal segítségével el lehet kerülni a kellemetlen következményeket. Vannak más módszerek is, ahogyan védekezhetünk a goji betegségeivel szemben, amelyekre cikkünk későbbi szakaszában még kitérünk.

Miért érdemes egy kertben ilyen növényt ültetni?

Olyan igénytelen, ágas-bogas növényről van szó, amely kitűnően védi a talajt. Ezt éppen a sűrű ág- és vesszőtömegének köszönhetően tudja végrehajtani. Érdemes tudni, hogy nagyon gyorsan növekszik, így alkalmas akár arra is, hogy sövénykerítést neveljünk belőle.

Azt is fontos azonban megjegyezni, hogy erősen tarackol. Éppen ezért kordában is kell tartani, ha nem szeretnénk, hogy teljes mértékig átvegye az uralmat a kertünk felett.

Alacsonyak az igényei

A goji nem fagy el télen, de a rekkenő hőséget és a szárazságot is jól tűri. Nincsenek különösebb igényei még a talaj összetételét illetően sem. Kifejezetten igénytelen növénynek lehet nevezni.

Ha szeretnénk hozzáférni a terméséhez, a goji bogyóhoz, akkor rendszeresen ritkítani kell az ágakat. Bátran lehet használni a metszőollót, amikor kezelésbe vesszük, hiszen nem lehet nagyot hibázni a megmetszésekor.

Így lehet megvédeni a különféle betegségektől

A goji annak ellenére, hogy igénytelen növény, sajnos igencsak hajlamos a megbetegedésre. Fő ellensége az ördögcérna-gubacsatka, amely a leveleken szívogatva károsítja azokat. Ekkor a levelek eldeformálódnak, így csökken az asszimiláló felület. Ha ezt a jelenséget tapasztaljuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ezzel a kártevővel van dolgunk. Ilyen esetben kezeljük a növényünket NeemAzallal, amit a Csodakertész Barna Faiskola termékei között megtalálunk.

Ez egy ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett, összetett hatásmechanizmussal rendelkező szer. Megkíméli a méheket és a hasznos élő szervezeteket, de elpusztítja azokat, amelyek károsak. Segítségével szermaradék mentesen védekezhetünk többek között a goji kártevőivel szemben is. Használatát követően felszívódik a levéllemezbe, így még az igen jól rejtőzködő kártevőket is semlegesíti.

Aki hosszú távban gondolkodik, annak célszerű ragadozó atkákat betelepíteni a kertjébe. Ezek filccsíkokon vásárolhatók meg, és a tél végén lehet kitenni őket.

A goji akár gombás is lehet, ha túlságosan kevés napfényt kap. Jellemzően a lisztharmat támadja meg, ami ellen narancsolajos készítményekkel lehet eredményesen harcolni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.