Világ

Képtelenség lekattanni a 20. század legjobb filmzenéjéről – De hol hallhatták először?

Valahányszor felcsendül a Over the Rainbow című szám, azonnal látom magamat a szerelmemmel a tengerparton andalogva a naplementében… Vagy ha épp nem is ezt, de Drew Barrymore és Adam Sandler arca akkor is rögtön beugrik Az ötven első randi című filmből. Azonban az ominózus szám története régebbre nyúlik vissza, mint azt gondolnátok.
vous - 2015.06.10.
Képtelenség lekattanni a 20. század legjobb filmzenéjéről – De hol hallhatták először?

Az andalgós kis tengerparti számot sokszor tévesen társítjuk a romantikus vígjátékhoz, pedig nem romkomokban jelent meg először. Most biztosan töritek a fejeteket, hogy hol is hallhattátok. Segítek: a piros cipős kislány, – az amúgy június 10-én született – Judy Garland szájából csendült fel először az Óz, a csodák csodájában. Mikor is? Egész pontosan 1939-ig kell visszautaznunk az időben.

A dal rögtön a színésznő védjegyévé vált. Nem is csoda, hisz kinek ne csalna könnyeket a szemébe egy szomorú kislány, aki a szivárványról énekel? Innentől kezdve sikert sikerre halmozott a szivárványos szám. Sokan a 20. század legjobb filmzenéjeként emlegetik, amely nem állt meg Judy Garlandnál és az Óznál.  A nagy varázslón kívül még 17 másik filmben is felcsendült.
A már korábban emlegetett Az ötven első randi sikerének is valószínűleg ez a szám az alappillére:

Ezen a sikeren felbuzdulva a két színész legújabb, 2014-es filmjében, a Kavarásban pedig maga Drew Barrymore énekli el nekünk:

De még mielőtt az amnéziás lány története alatt hallhattuk volna, felcsendült a Ha eljön Joe Black című filmben is. Brad Pitt love storyjához szintén jó választás, ugye? 

A szerelem hálójában pedig Meg Ryan és Tom Hanks szerelme bontakozik ki a fülbemászó dallamok alatt.

Na, de hogy ne unjátok meg a csöpögős romantikát, nem mindig csak érzelmektől fűtött jelenetekben hallhatjuk. A Philadelphiai történetben James Stewartnak köszönhetően megismerjük, milyen is, ha alkohol hatására dalolássza valaki a híres számot.

De nem csak rendezőket és színészeket ihletett meg: amerikai katonák százai énekelték együtt a második világháború ideje alatt, az Egyesült Államok szimbólumaként. Érdekes, kiből milyen érzéseket tud kiváltani a szivárványon túli szám, Kylie Minogue például kemoterápiás kezelése alatt énekelte fel. Megható.

Mindenkinek van tehát egy saját elképzelése, hogy mit is társít a Somewhere Over the Rainbow-hoz. Legyen szó szerelemről, nemzetről vagy reményről, a dallamtapadás garantált. Ha pedig a cikk végére érve ilyen gonddal küzdötök, elő a rágókkal! A rágózás ugyanis csökkenti azoknak a gondolatoknak a számát, amelyek a zenére irányulnak.

Ajánlott cikkek