Test

Van anyajegy az arcotokon? De azt tudtátok, hogy üzentek is vele?

Jó, ez így nem teljesen igaz, de ha a 17. századi francia udvarban éltetek volna és kicsit ráerősítetek az arcon található, természetes eredetű anyajegyre, akár üzenhettetek is volna. Mondjuk azt, hogy nagyon szeretnétek, ha megcsókolnának.

vous - 2022.01.24.
Van anyajegy az arcotokon? De azt tudtátok, hogy üzentek is vele?

Az egész arról jutott eszembe, hogy #anaptémája kapcsán Marilyn Monroe-fotókat nézegettünk, és feltűnt, hogy a színésznő arcán hol van anyajegy, hol nincsen. Ő valószínűleg nem, míg például Cindy Crawford vagy Elizabeth Taylor szépségpöttyel született. Marilyn viszont tisztában volt azzal, hogy a hófehér bőrén lévő pöttyöcske az arcára – annak is a legszebb részére – irányítja a figyelmet. Amit ő feltehetőleg ösztönösen használt, azt több száz évvel korábban a francia rokokó hölgyek a csábítás eszközeként vetettek be – tudatosan. És még ennél is tovább mentek: a szépségpontokkal üzentek is a körülöttük lévőknek.

Azt például biztosan, hogy a társadalom krémjéhez tartoznak. A divatozás ugyanis csak és kizárólag az arisztokraták kiváltsága volt abban az időben. Hát igen, a cselédek nehezen tudtak volna bármilyen munkát elvégezni magasra tornyozott, rizsporos parókával vagy fehérre púderezett arccal, a hatalmas méretű szoknyákban lépkedni is alig tudtak volna, nemhogy mozogni. Na, de vissza a szépségpöttyhöz!

A bársonyból, selyemből vagy taftból kivágott, kör, szív vagy csillag alakú, fekete színű szépségtapaszok ugyanis nemcsak a mindennapi toalett részét képezték, hanem tökéletes eszközei voltak a szavak nélküli kommunikációnak. Hogy, hogy nem: a csábításban is nagy szerepet játszottak.

Nem a tapasz alakjával vagy nagyságával üzentek. Helyette azzal, hogy éppen az arc melyik részére ragasztották őket. Rudolf Broby-Johansen Az öltözködés története című könyvéből kiderül:

A homlok közepén ’a felséges’ volt, az orr hegyén ’a szemtelen’, a szem alatt ’a szenvedély’, az ajak szegletében ’a csókra vágyó’.

Forrás:
AFP Europress Fotóügynökség

És mi van a többi jelentéssel?

  • Alsó ajkak: óvatos, megfontolt
  • Az orca: hősies, bátor
  • A homlok közepe: méltóságteljes
  • Az ajkak mellett: csókra vágyó
  • A szem mellett: szenvedélyes
  • A száj és az áll között: csendes
  • Szív alakú forma a jobb orcán: házas
  • Szív alakú forma a bal orcán: eljegyezték 

Hozzáteszi: nemcsak az arcra kerültek szépségpöttyök, hanem a test más területeire is. Ezek viszont csak "kivételes alkalmakkor" látszódtak.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.