Egyéb kategória

Nászajándék-kérdés: mennyi pénzt tegyünk a borítékba 2023-ban?

Aki volt már esküvőn, biztosan ismeri az érzés, amikor azt a részt keresi a meghívón, hogy ajándékot kell-e vinni, illetve ha kell, akkor mit, és ha pénzt, akkor mennyit. Kínos a helyzet, mert a pár nem fog konkrét összeget mondani, a vendég pedig nyilván nem szegezi nekik kérdést, hogy mennyi az annyi.

vous - 2023.07.31.
Nászajándék-kérdés: mennyi pénzt tegyünk a borítékba 2023-ban?

Bár sokan személytelennek tartják azt, hogy pénzt adjanak az esküvőn, még ha van is ebben némi igazság, azért valljuk be, praktikus módja az ajándékozásnak. Én még voltam olyan esküvőn, ahol dupla ugyanolyan étkészlettel és mixerrel gazdagodott a pár, és a továbbajándékozásból adódó kellemetlenségek sem maradtak ki ennek apropóján. A pénzt viszont tényleg csak hasznos dolgokra tudják fordítani, akár egy frászmentes nászútra, ebben, azt hiszem, egyetérthetünk. Bár ennek is van egy furcsa mellékszála, hogy egymás zsebében kicserélitek a pénzt azzal, mikor a ti esküvőtökön „visszakapjátok” azt a pénzt, amit adtatok.

20 ezer már nem elég…

Ez egy elég nehéz kérdés. A folyamatosan emelkedő árak mellett nincs könnyű dolga annak, aki úgy szeretné meglepni a házasulandó párt, hogy legalább pluszban jöjjenek ki azzal, hogy őt meghívták. Tehát nem elég kifizetni a saját fogyasztásunkat, de még azon felül is tenni kell a borítékba, hogy az valójában ajándék legyen. Sok ideig tartotta magát a fejenként 20 ezer forint körüli összeg, amit egy vendégre számoltak, de ma ritka az az esküvő, ahol ennyiből ki tudják hozni a fogyasztást. A család és a szülők adják általában a legtöbbet, ilyenkor százezres összegről is beszélhetünk, de a barátok, kollégák között megint más a helyzet.

Általánosan igaz, hogy minél közelebbi kapcsolatban vagytok a párral, annál magasabb lesz az „illendő” összeg. A nagyon közeli barátok általában mélyebben a zsebükbe nyúlnak, a kollégáktól, távolabbi rokonoktól, haveroktól, szomszédoktól kevésbé várják el, hogy bőkezűek legyenek.

Persze ez számos más tényezőtől is függ, mint az egzisztenciális szinttől, keresettől, attól, hogy éppen milyen anyagi helyzetben vagytok, és mennyit tudtok a borítékba tenni. Ha mégis minden kötél szakad, és nem tudjátok, hogyan lőjétek be az összeget, akkor jó, ha egy olyan közeli baráttal beszélitek meg, aki olyan viszonyban van a párral, mint ti.

De mennyi az annyi?

Megnéztük, a Reddit közössége hogyan vélekedik arról, 2023-ban mennyi pénznek kéne abba a bizonyos borítékba kerülnie.

„Mi most ketten megyünk, 100-at adok. Asszony koszorúslány, a srác kollégám. Boríték, baszott undorító üdvözlőkártya.”

„Nekem 3 hét múlva lesz. Én mindenkinek aki kérdezte hogy mennyit adjanak,azt mondtam ,amennyit elbír a pénztárca. Mai világban már nem könnyű csak úgy 40-50 ezreket másnak adni 😶”

„Szerintem ma már simán kerülhet egy esküvő fejenként 30-40 ezer forintba. És ez még csak az, amibe (csúnyán mondva) „kerülsz”. Szóval, ha anyagilag is szeretnéd támogatni a párt, akkor minimum ennyit + még amennyivel hozzá szeretnél járulni a közös életükhöz. Viszont szvsz (szerény véleményem szerint – a szerk.) annyit adsz, amennyit szeretnél és amennyit tudsz, hiszen nem a pénz miatt illik meghívni a vendégeket.”

„Többet nem adnék mint amennyit egy közepes étteremben költenék magamra.”

„Jelenleg egy főre a kaja, pia, süti, torta csomag 40 körül mozog. Ha belefér neked anyagilag, akkor én 50 ezret adnék a helyedben. Ezzel állod a rád eső részt és egy picit többet is adsz ajándékba. Természetesen ez nem kötelező, nem a vendégek dolga kifizetni a túlárazott szolgáltatásokat. Annyit adj, amit nyugodt szívvel ki tudsz fizetni.”

„Nekünk áprilisban volt az esküvőnk, nálunk a kaja+pia/fő olyan 30-35 körül alakult, azt mondják, annyit illik adni amibe ‘kerülsz’, de ahogy a pénztárcád engedi. Mi sem azért szerveztük a lagzinkat, hogy meggazdagodjunk a rokonokon/ismerősökön. Mi a közeli barátainknak 150-200-at adtunk tavaly/idén, nekünk belefért szerencsére, ez 75-100/fő.”

Szerintetek „mennyi az annyi” 2023-ban?

Ajánlott cikkek