Lélek

Káosz helyett önfeledt szórakozás – Így éld túl az esküvőszezont kisgyerekkel

Egy esküvőn való részvétel rendkívül megterhelő egy kisgyermek számára, hiszen felborul a napirendje, számos kötelező programon kell részt vennie és olyan szabálykövető magatartást várnak el tőle a szülei, amelyek nem csak felborítják a napirendjét, de még életkori sajátosságok miatt is hatalmas kihívás. B. Szirtes Dóra, Ösztönanyu szerint azonban, ha egy gyermek a hétköznapokban is jól van, fel van töltődve testileg, lelkileg és szellemileg is, az esküvőn is néhány egyszerű praktikával jól tudja magát érezni.

vous - 2022.05.21.
Káosz helyett önfeledt szórakozás – Így éld túl az esküvőszezont kisgyerekkel

Megélni az élményt

Legyen szó három év alatti, vagy óvodás korú gyermekről, a legfontosabb az, hogy összehasonlítsuk a délutáni napirendjét az esküvő menetrendjével. A kulcs ugyanis abban van, hogy biztosítsuk számára az alvási lehetőséget akár otthon, a kötelező programok előtt, akár a babakocsiban, akár hordozókendőben. Ha ugyanis a pihenést nem tudjuk számára garantálni, egész nap nyűgös, fáradt lesz – magyarázza a Montessori pedagógus. 

A szakértő szerint a gyermekek alapszükségleteit ki kell elégíteni ahhoz, hogy együttműködő legyen az esküvői forgatagban is. Így fontos, hogy mindig legyen nálunk egy kis harapni való, egy kulacs víz, meg kell tudnunk oldani a mosdóhasználat-kérdését is és lehetőséget kell teremtenünk a mozgásra is, hogy két kötelező, nyugalmat és figyelmet elváró program között megmozgathassuk a gyereket. 

esküvő gyerekek

Ne támasszunk irreális elvárásokat a gyermek elé, ne keltsünk benne feszültséget feleslegesen!
Forrás:
Unsplash

Alapvetően egy esküvőre nem viszünk magunkkal játékot, hiszen a cél az, hogy a gyermek ott érezze jól magát, ráhangolódjon az eseményekre és ott foglalja el magát. Ehhez pedig arra van szükség, hogy folyamatosan előrevetítsük számára azt, hogy mi fog történni. Ezt pedig már az esküvő előtt napokkal megkezdhetjük. 

Tíz tipp a kisgyermekek esküvőre hangolásához

  1. Meséljünk arról, hogyan zajlott a saját esküvőnk.
  2. Engedjük, hogy maga válassza ki az ünnepi ruháját és hagyjuk, hogy döntsön a frizurájáról is. 
  3. Tegyünk el váltás szép ruhát, készüljünk fel minden eshetőségre. 
  4. Beszéljük meg előre a programot, tudja a gyermek, mikor mi fog történni és erre rendszeresen emlékeztessük is. 
  5. Ne támasszunk irreális elvárásokat a gyermek elé, ne keltsünk benne feszültséget feleslegesen!
  6. Mi magunk is öltözzünk úgy, hogy a gyermeknek lehetősége legyen a szokásos bújásra, ölelésre, puszira. 
  7. A sok, számára ismeretlen embernek mi mutassuk be őt, ha nem akar válaszolni a kérdésekre, tegyük meg mi helyette, majd tereljük el a beszélgetést más irányba. Így a gyermek nem érzi majd azt, hogy kényszerűen produkálnia kell magát. 
  8. Adjuk meg neki a szabad mozgás lehetőségét minden kötött program közötti időszakban!
  9. Ha folyamatosan jönni-menni szeretne a vacsora ideje alatt is, adjunk rá neki lehetőséget, de úgy, hogy ne zavarja vele az esküvőt. Menjünk ki vele, sétáljunk egyet, majd folytassuk a vacsorát!
  10. Szabjunk határt a szórakozásnak, ne várjuk meg, míg a gyermek teljesen kimerül, hanem időben induljunk haza. 

Ahhoz, hogy a fenti praktikák a gyakorlatban is működhessenek nélkülözhetetlen egyrészről, hogy a hétköznapokban is tudatosan gondolkodjunk a gyermeknevelésről, másrészről pedig, hogy szülőként előre lefektessük a szabályokat – mutat rá B. Szirtes Dóra. Úgy véli, érdemes felhívni a gyermek figyelmét arra, hogy a mennyasszonyhoz és a vőlegényhez nem mehet oda folyamatosan, az esküvői ruhát is érdemes inkább a szemével megcsodálnia.  

A kulcs azonban a gyermek igényeinek folyamatos figyelembevételében és az állandó kommunikációban van, így a gyermekek is nyugodtan, önfeledten tudják megélni az esküvő legszebb pillanatait. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szemétszedés Világnapja
Világ
Szemétszedés Világnapja
vous - 2023.09.18.
Ausztrál kezdeményezésre lett a szeptember harmadik szombatja globálisan a Szemétszedés világnapja, “Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” mottóval. Ehhez csatlakoztak az ország több pontján a szcientológia önkéntes lelkészek, akiknél már hagyomány, hogy ezen a napon az egyházuk épületének környékén és egyéb helyeken szemetet szednek.

Otthon

Egyszeri és megismételhetetlen: Így teheted egyedivé otthonod!
Otthon
Egyszeri és megismételhetetlen: Így teheted egyedivé otthonod!
vous - 2023.09.19.
Az otthonunk az egyik legfontosabb pont az életünkben. Ez az a hely, ahol fesztelenül jól érezhetjük magunkat, ahol néhanapján szomorúak vagyunk és ahol komfortra és biztonságra lelhetünk. Sokan a lakberendezés során is a kényelmes megoldásokat keresik, azonban azt senki nem szeretné, ha úgy nézne ki az otthona, mintha egy népszerű bútoráruház katalógusának egyik oldala.