Egyéb kategória

Régen Balcsi és napközis tábor, ma már csak a kütyük! A mai gyerekek mire fognak emlékezni?!

A mai gyerekeknek már szinte a kezéhez nőtt a tablet vagy az okostelefon. A mi gyerekkorunkban ezek nem is léteztek, mégis pazar volt az életünk. Hol romlott el a jelenlegi generáció? A szülők is felelősek?

vous - 2022.05.11.
Régen Balcsi és napközis tábor, ma már csak a kütyük! A mai gyerekek mire fognak emlékezni?!

Persze nem mindenkire vonatkoztatható az alábbi írás, hiszen vannak, akiknek a napközis táborokból vagy a magyar tengerből nem jutott sok. Vagy éppen nem élvezték. A többség azonban úgy gondolom, jó lehetőségnek tartotta a napközis és ottalvós táborokat.

Minden gyerek akart valamikor lovag, indián vagy hercegnő lenni. Ezt a vágyát a táborokban ki is élhette. Hasonló korú és érdeklődésű gyerekek között pedig még élvezetesebb lehetett a játék. Nekem is volt részem néhány ilyenben és kivétel nélkül mindenhol jól éreztem magam.

A Balatonról nem is beszélve!

Egy fokhagymás, sajtos-tejfölös lángosnál nincs jobb! Apunak egy hideg ital, anyunak hekk, nekem pedig jégkrém tucatszámra. Fürdés-fürdés hátán és játék a medencében vagy a parton. Persze ez nagyon ideális kép, de az esetek többségében valóban erről volt szó néhány horzsolást, esést vagy napszúrást leszámítva. 

A kütyük eszünkbe sem jutottak!

Igaz, nem is igazán léteztek még, vagy csak nagyon kezdetleges állapotban. De mi valóban kihasználtuk az évszakok és a természet adta lehetőségeket. Nyáron strand, télen szánkó. Ez volt a menü. 

És most jön az elhíresült mondat: „Ezek a mai fiatalok…” Ez már egy kissé közhelynek hangzó mondat, mégis átérezhetjük. Ránézünk a legfiatalabb korcsoport többségére, és elfog a bánat. Nemcsak hogy nem akarnak kimozdulni, de egyáltalán nem is érdekli, sőt taszítja a természet és sokszor még a szocializáció is őket. 

Otthon ülnek és hozzáragad a kezükhöz a telefon, a tablet vagy legalább a tévéképernyő. Bevallom, tévét azért mi is néztünk, de körülbelül ez az idősáv a reggeli matiné idejéig tartott. Azután már nem is érdekelt a dolog, és szaladtunk kifelé játszani.

Kezükhöz ragad a telefon

Kezükhöz ragad a telefon
Forrás:
Pexels

Mit tehet a szülő?

Természetesen ilyen helyzetben nem lehet teljes mértékben a szülőre hárítani a felelősséget, hiszen a gyerekek találkoznak egymással az óvodában, iskolában és egymás kezében is láthatják ezeket az eszközöket. Ilyenkor aztán nem értik, hogy nekik miért nincs. Ez sarokba szorítja a szülőket.

Eltiltani őket tehát nem lehet. Ismerjék meg a technológiát és használják, de fontos a mérték. Az én gyerekkoromban, amikor számítógépes játékok és rajzfilmcsatornák azért már léteztek, anyukám kikötötte, hogy annyi időt foglalkozhatok ezekkel, amennyit a tananyaggal vagy az aktuális kötelező olvasmánnyal foglalkoztam. 

Azt gondolom, ez egy reális módszer lehet. Természetesen hiba, ha a kütyühasználat már kb. hároméves korban elkezdődik csak azért, hogy mentesítse a szülőt. A szülőség felelősséggel jár, amit nem lehet az okoseszközökre hárítani!

Meg kell találnunk a középutat!

Tudom, ez is közhely, de valóban megoldás lehet. Korlátozzuk a kicsik eszközhasználatát. Buzdítsuk inkább őket olvasásra – akár játékos könyvekkel, versekkel. Vagy találjunk ki közös programot a szabadban, ne csak játszani zavarjuk ki!

Hogyha olyan gyermekeket szeretnénk, akik tudnak együtt élni a természettel is, akkor fontos, hogy ebben közreműködjünk. Szülőként segítenünk kell őket ebben is, hiszen ők nem abba a világba születtek bele, mint mi. Nekünk kell megismertetni velük ennek szépségeit.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.