Egyéb kategória

„Ahogy rendeződött a kapcsolatunk, elmúlt a fájdalom” – Őszintén az intim problémákról

A nők, ha diszkomfortérzetük van lent, általában rögtön valami rosszra gondolnak. Az esetek túlnyomó részében gombára gyanakodnak, petefészek-gyulladásra, kismedence-gyulladásra, vagy valamilyen nemi betegségre. Némelyeknek a méhnyakrák gondolata is átszalad a fején, pedig ezeken kívül is létezhet magyarázat.

vous - 2022.04.27.
„Ahogy rendeződött a kapcsolatunk, elmúlt a fájdalom” – Őszintén az intim problémákról

Nem, ezzel nem azt mondom, hogy kerüljétek a nőgyógyászotokat, sőt! Járjatok el rendszeresen szűrésre, kivizsgálásra, ellenőrzésre, csupán csak jó, ha tudjátok, hogy vannak néha orvosilag megmagyarázhatatlan esetek is. Mert mi van, ha a vizsgálatok nem támasztanak alá semmit? Egy közeli ismerősöm esetét osztom meg most veletek.

Hanna ugyanis egy nap arra kelt fel, hogy valami nincs rendben. Kellemetlen érzés sugárzott szét szerte a hüvelyében, és, mivel nem múlt el, pár nap múlva már a nőgyógyászánál ült, hogy mielőbb kiderüljön, mi a baj.

Nem talált semmilyen elváltozást, minden rendben volt, így a tünetek alapján hüvelygombára gyanakodott és kezdett el kezelni. Ám hiába használtam a kiírt készítményeket, nem lett jobb a helyzet

– mesélte nekem. Később a diszkomfortérzete változott, hol elmúlt, hol visszatért, a lehető legváratlanabb helyzetekben. „A legrosszabb az volt, amikor a fájdalom eltűnt, de együttlét közben, behatoláskor megjelent. Emiatt teljesen ráfeszültem az aktusokra is, ha tudtam, hogy ha akció lesz, akkor már fájni is kezdett mindenem. Emiatt pedig az együttléteket sem tudtam annyira élvezni.”

Forrás:
iStock

Sok mindent kipróbált ellene, intimtornára járt, több nőgyógyászhoz is elment kivizsgálásra, ám rendre negatív leletekkel jött ki mindenhonnan.

Szörnyű volt. Megkérdőjeleztem az orvosok szakmai tudását, egyszerűen nem hittem el, hogy nem találnak semmit. Meg voltam róla győződve, hogy valamit benéztek.

Aztán az élet úgy alakult, hogy a szakítás szélére sodródtak a párjával, majd sok közös munkával, átbeszélgetett estékkel sikerült rendezniük a problémákat. A lenti fájdalom pedig elmúlt.

„Nem rögtön tűnt el, de rögtön lehetett érezni, hogy enyhült. Utána szépen fokozatosan engedett a görcs, és elmúlt a fájdalom. Akkor jöttem rá, hogy ez egy pszichés eredetű fájdalom volt.

Hanna esete jó példa arra, hogy a testetek mennyire finom kis gépezet. Ő például azon lepődött meg, hogy a szervezete és a tudata előbb jelezte azt, hogy a párkapcsolatában nincs rendben valami. „Utólag visszagondolva olyan volt az egész, mintha egy vészjelző készülék lett volna, ami szól, hogy valami nincs rendben, ám én teljesen figyemen kívül hagytam a jelzést. Vicces, mennnyire nem akarunk észrevenni bizonyos nyilvánvaló dolgokat.

Szóval, ha hasonló tüneteket észleltek magatokon, ne essetek kétségbe! Gondolkozzatok el azon, mit nem vesztek észre, és próbáljátok meg feloldni a problémát – akár szakember segítségével!”

Ajánlott cikkek