Otthon

Otthoni kényeztetés kézzel készített szappanokkal

A kilencvenes évekig a magyar háztartásokban szappannal mosakodtunk, kuriózumnak számított egy-egy külföldről kapott/hozott tusfürdő, melyek aztán szép lassan átvették a hatalmat a fürdőszobánkban.

vous - 2022.04.14.
Otthoni kényeztetés kézzel készített szappanokkal

A szappanok a legősibb mesterséges mosó és tisztítószerek. A készítésének eredetét egyesek a germánoknak és galloknak tulajdonítják. Ismerték a puha és a kemény szappant is, felhasználását tekintve sokrétű volt, egyik első szerepe a haj sárgítása volt, megelőzve a tisztítást, amire hamuzsírt és sziksót, vagy “rothadt vizeletet” használtak az őseink. 

Napjainkban a kézzel készített, egyedi termékek reneszánszukat élik. A koronavírus miatt az emberek újragondolták az életüket, sokan az addig csak dédelgetett álmukat váltották valóra, és a bezártságot kihasználva kiélik kreativitásukat. De akadnak olyanok is, akik elvesztették addigi munkájukat, és új bevételi forrás után nézve aknázták ki saját tehetségüket. 

Már nemcsak az ünnepek közeledtével jönnek velünk szembe a hirdetések, az emberek a saját kezükbe veszik a sorsukat, kézzel készített gyártmányaikat az internet segítségével a régmúlthoz képest könnyebben is tudják értékesíteni – eljuttatva bárhová az országban.

Másfél évvel ezelőtt a férjem egy kézzel készített szappannal állított haza, csak úgy.

A munkahelyén a kolléganői összedugták a fejüket, közösen rendeltek egy helyről, a postaköltséget megspórolva többek között őt is bevették a rendelés buliba. Én először megszeppenve nézegettem, szagolgattam, próbáltam barátkozni vele, majd elindultam a kizárólagosan szappant használók útján.

szappan

Szeretem az új kombinációkat is kipróbálni, nem csalódtam még egyikben sem.
Forrás:
Depositphotos

Tartottam tőle, nem voltam hozzászokva. Tusfürdőt használtam, mint mindannyiunk a családban. Engedtem a csábításnak, amit az illata és az állaga jelentett. Féltem, hogy nem lesz elég habos, hogy kiszárítja a bőrömet, ahogy emlékeimben éltek a 30 évvel ezelőtti szappanok, amikor csak az volt kapható.

Persze annak idején is voltak a “jobb” és “drágább” szappanok, amiből édesanyám időnként vásárolt, vagy kapott egyet-egyet. De azokat nem lehetett elhasználni, mert azoknak hosszan “jó illata”  volt, és becsomagolva a ruhák közé dugtuk.

Már az első használatkor éreztem, hogy egy elszakíthatatlan kötelék alakult ki a szappan és közöttem! Imádom a természetes illatát, ahogy hozzáérek, forgatom, legszívesebben beleharapnék. Szép lassan átvette felettem a hatalmát. Ma már nem csak fürdéshez, kézmosáshoz is ezeket a szappanokat használjuk. Szeretem az új kombinációkat is kipróbálni, nem csalódtam még egyikben sem. Beszereztem szappantartókat, a fürdőkádhoz, kézmosó csaphoz falra szerelhetőt.

Kézzel készített szappan

Beszereztem szappantartókat, a fürdőkádhoz, kézmosó csaphoz falra szerelhetőt.
Forrás:
Tóth Rózsa

Megtanítottuk a gyerekeket is szappannal kezet mosni, ahogy mi tettük a gyermekkorunkban. Ez a tevékenység ma már az ő mindennapjaiknak is a része. Nemcsak a fürdéshez használatos, de a kézmosó szappan is olyan természetes anyagokat tartalmaz, ami a COVID-19 óta tömegével kapható fertőtlenítőkkel ellentétben, gyakori használat esetén sem szárítja, pirosítja ki még az érzékenyebb családtagunk kezét sem. 

A kínálat óriási, mit tegyünk mégis, ha első vásárlók vagyunk, hogyan tudunk tájékozódni ebben az érzékekre ható kavalkádban? Összeszedtünk pár tudnivalót a legnépszerűbb hozzávalókból a teljesség igénye nélkül: 

Kecsketej: 

Tartalmaz AHA savat (alfa-hidroxi-sav) mely segít eltávolítani az elhalt bőrsejteket. Magas az A-vitamin tartalma, fenntartja az egészséges és sima bőrt. Természetes zsírtartalma megszüntetheti a száraz bőrt. Szelén tartalma kedvező hatással lehet a bőrdaganatok kialakulása ellen. Pozitív hatása lehet az ekcémás bőrre. 

Shea vaj: 

Hidegsajtolásos eljárás mellett megőrzi magas A-, E- és F-vitamin tartalmát. Képes regenerálni a bőrt és gyulladáscsökkentő hatása is van. Serkenheti a bőr öngyógyító képességét. Összetétele hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzióhoz. Használhatják csecsemők, kismamák és érzékeny bőrűek is. Lágyíthatja a ráncokat, csökkentheti a bőrirritációt és a pattanásokat. 

Homoktövis: 

Gazdag E-vitaminban és esszenciális zsírsavakban. Jótékony hatással van a száraz és berepedezett bőrre. Megvédhet az UV-sugárzás káros hatásaitól is. Hatásai között tartják számon a hámosítást, kötőszövet-erősítést, bőrregenerálást. 

Méz:

A benne található enzimek hatására könnyen és mélyen beszívódik a bőrbe, ezáltal a vitaminjai a mélyebb rétegekbe is el tudnak jutni és nem csak a felszínt tudják kondicionálni. Pórustisztító, eltávolítja az elhalt hámsejteket, világosíthatja a bőrt, elhalványíthatja a hegeket. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásai miatt pattanások ellen is használhatjuk. 

Citromfű:

Frissítő, stresszoldó és nyugtató hatása van. 

Körömvirág: 

Jótékony hatásai között tartják számon azt, hogy képes regenerálni a bőr savvédő rétegét, gyulladáscsökkentő, hatásos lehet a pattanások és furunkulusok ellen. 

A kézzel készített szappanok összetevői egy dologban hasonlítanak, mégpedig abban, hogy a megalkotóik arra törekednek, hogy a mesterséges anyagokat természetessel helyettesítsék.  Ha kedvet kaptál kipróbálni akkor az interneten, piacokon, számos lehetőség és portéka közül választhatsz! Ha merészebb és kreatívabb vagy, akkor a blogokban és videókban az otthoni készítés fortélyait is elsajátíthatod. Kalandra fel! 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.