Otthon

Otthoni kényeztetés kézzel készített szappanokkal

A kilencvenes évekig a magyar háztartásokban szappannal mosakodtunk, kuriózumnak számított egy-egy külföldről kapott/hozott tusfürdő, melyek aztán szép lassan átvették a hatalmat a fürdőszobánkban.

vous - 2022.04.14.
Otthoni kényeztetés kézzel készített szappanokkal

A szappanok a legősibb mesterséges mosó és tisztítószerek. A készítésének eredetét egyesek a germánoknak és galloknak tulajdonítják. Ismerték a puha és a kemény szappant is, felhasználását tekintve sokrétű volt, egyik első szerepe a haj sárgítása volt, megelőzve a tisztítást, amire hamuzsírt és sziksót, vagy “rothadt vizeletet” használtak az őseink. 

Napjainkban a kézzel készített, egyedi termékek reneszánszukat élik. A koronavírus miatt az emberek újragondolták az életüket, sokan az addig csak dédelgetett álmukat váltották valóra, és a bezártságot kihasználva kiélik kreativitásukat. De akadnak olyanok is, akik elvesztették addigi munkájukat, és új bevételi forrás után nézve aknázták ki saját tehetségüket. 

Már nemcsak az ünnepek közeledtével jönnek velünk szembe a hirdetések, az emberek a saját kezükbe veszik a sorsukat, kézzel készített gyártmányaikat az internet segítségével a régmúlthoz képest könnyebben is tudják értékesíteni – eljuttatva bárhová az országban.

Másfél évvel ezelőtt a férjem egy kézzel készített szappannal állított haza, csak úgy.

A munkahelyén a kolléganői összedugták a fejüket, közösen rendeltek egy helyről, a postaköltséget megspórolva többek között őt is bevették a rendelés buliba. Én először megszeppenve nézegettem, szagolgattam, próbáltam barátkozni vele, majd elindultam a kizárólagosan szappant használók útján.

szappan

Szeretem az új kombinációkat is kipróbálni, nem csalódtam még egyikben sem.
Forrás:
Depositphotos

Tartottam tőle, nem voltam hozzászokva. Tusfürdőt használtam, mint mindannyiunk a családban. Engedtem a csábításnak, amit az illata és az állaga jelentett. Féltem, hogy nem lesz elég habos, hogy kiszárítja a bőrömet, ahogy emlékeimben éltek a 30 évvel ezelőtti szappanok, amikor csak az volt kapható.

Persze annak idején is voltak a “jobb” és “drágább” szappanok, amiből édesanyám időnként vásárolt, vagy kapott egyet-egyet. De azokat nem lehetett elhasználni, mert azoknak hosszan “jó illata”  volt, és becsomagolva a ruhák közé dugtuk.

Már az első használatkor éreztem, hogy egy elszakíthatatlan kötelék alakult ki a szappan és közöttem! Imádom a természetes illatát, ahogy hozzáérek, forgatom, legszívesebben beleharapnék. Szép lassan átvette felettem a hatalmát. Ma már nem csak fürdéshez, kézmosáshoz is ezeket a szappanokat használjuk. Szeretem az új kombinációkat is kipróbálni, nem csalódtam még egyikben sem. Beszereztem szappantartókat, a fürdőkádhoz, kézmosó csaphoz falra szerelhetőt.

Kézzel készített szappan

Beszereztem szappantartókat, a fürdőkádhoz, kézmosó csaphoz falra szerelhetőt.
Forrás:
Tóth Rózsa

Megtanítottuk a gyerekeket is szappannal kezet mosni, ahogy mi tettük a gyermekkorunkban. Ez a tevékenység ma már az ő mindennapjaiknak is a része. Nemcsak a fürdéshez használatos, de a kézmosó szappan is olyan természetes anyagokat tartalmaz, ami a COVID-19 óta tömegével kapható fertőtlenítőkkel ellentétben, gyakori használat esetén sem szárítja, pirosítja ki még az érzékenyebb családtagunk kezét sem. 

A kínálat óriási, mit tegyünk mégis, ha első vásárlók vagyunk, hogyan tudunk tájékozódni ebben az érzékekre ható kavalkádban? Összeszedtünk pár tudnivalót a legnépszerűbb hozzávalókból a teljesség igénye nélkül: 

Kecsketej: 

Tartalmaz AHA savat (alfa-hidroxi-sav) mely segít eltávolítani az elhalt bőrsejteket. Magas az A-vitamin tartalma, fenntartja az egészséges és sima bőrt. Természetes zsírtartalma megszüntetheti a száraz bőrt. Szelén tartalma kedvező hatással lehet a bőrdaganatok kialakulása ellen. Pozitív hatása lehet az ekcémás bőrre. 

Shea vaj: 

Hidegsajtolásos eljárás mellett megőrzi magas A-, E- és F-vitamin tartalmát. Képes regenerálni a bőrt és gyulladáscsökkentő hatása is van. Serkenheti a bőr öngyógyító képességét. Összetétele hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzióhoz. Használhatják csecsemők, kismamák és érzékeny bőrűek is. Lágyíthatja a ráncokat, csökkentheti a bőrirritációt és a pattanásokat. 

Homoktövis: 

Gazdag E-vitaminban és esszenciális zsírsavakban. Jótékony hatással van a száraz és berepedezett bőrre. Megvédhet az UV-sugárzás káros hatásaitól is. Hatásai között tartják számon a hámosítást, kötőszövet-erősítést, bőrregenerálást. 

Méz:

A benne található enzimek hatására könnyen és mélyen beszívódik a bőrbe, ezáltal a vitaminjai a mélyebb rétegekbe is el tudnak jutni és nem csak a felszínt tudják kondicionálni. Pórustisztító, eltávolítja az elhalt hámsejteket, világosíthatja a bőrt, elhalványíthatja a hegeket. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásai miatt pattanások ellen is használhatjuk. 

Citromfű:

Frissítő, stresszoldó és nyugtató hatása van. 

Körömvirág: 

Jótékony hatásai között tartják számon azt, hogy képes regenerálni a bőr savvédő rétegét, gyulladáscsökkentő, hatásos lehet a pattanások és furunkulusok ellen. 

A kézzel készített szappanok összetevői egy dologban hasonlítanak, mégpedig abban, hogy a megalkotóik arra törekednek, hogy a mesterséges anyagokat természetessel helyettesítsék.  Ha kedvet kaptál kipróbálni akkor az interneten, piacokon, számos lehetőség és portéka közül választhatsz! Ha merészebb és kreatívabb vagy, akkor a blogokban és videókban az otthoni készítés fortélyait is elsajátíthatod. Kalandra fel! 

Ajánlott cikkek