Lélek

Elviselhetetlen kamasz lett a lányom, ki fogom rúgni otthonról

A tinédzser lányom rettegésben tartja az egész családot, a helyzet már annyira kezelhetetlen, hogy nem tudom, képesek vagyunk-e együtt élni vele.

vous - 2022.03.23.
Elviselhetetlen kamasz lett a lányom, ki fogom rúgni otthonról

Mielőtt mindez elkezdődött, én és a lányom szinte legjobb barátnők voltunk. Már kiskorától kezdve mindig a nyomomban volt, és nagyobb korában is sok időt töltöttünk együtt. Szeretett velem sütni, főzni, beszélgetni, nevetni. Már kezdtem elhinni, hogy én megcsináltam, sikeres szülő vagyok, hiszen a gyerekem rendesen viselkedik, imád velem lenni. Az elképzelésem azonban nem állta meg a helyét, tizenhét éves korára az én gyermekem is elviselhetetlen lett.

Elég későn ütött be nála a kamasz hiszti, ha úgy vesszük, de annál keményebben talált el minket, és a viselkedése mára már odáig vezetett, hogy mindannyian (az apja, az öccse és én) szinte félelemben élünk a saját otthonunkban. Sőt mi több, a nővérét utánozva, már a fiamon is egyre több jele mutatkozik az agresszív viselkedésnek.

A probléma mindig akkor kezdődik, amikor ellentmondunk neki.

Ha mindig hagynánk, hogy azt csináljon, amit akar, akkor minden a legnagyobb rendben lenne. Cseveg velünk, játszik az öccsével. Amikor azonban kérünk tőle valamit, például, hogy pakoljon össze a szobájában, vagy ne hányja tele a mosogatót mosatlannal, hanem pakolja be maga után a mosogatógépbe, azonnal ellenünk fordul. Legutóbb annyira belelovalta magát egy vitába, hogy a nagy sikoltozás és káromkodás között nem volt más választásunk, mint elmenni otthonról, szinte kimenekítettük a fiunkat, mielőtt még azt hiszi, ez a normális viselkedés.

vita

A férjemmel úgy érezzük, a saját otthonunkban félemlít meg minket egy kamasz.
Forrás:
Unsplash

A férjemmel úgy érezzük, a saját otthonunkban félemlít meg minket egy kamasz, ami jobban belegondolva szánalmas és nevetséges, de már nem tudunk mit tenni, a helyzet észrevétlenül nőtt ennyire a nyakunkra. Félig dühös vagyok, félig szomorú, érzelmileg nagyon kimerült, mert már nem bírom tovább, hogy ki nem állhatom a saját lányomat. Egyáltalán nem kedvelem jelenleg.

Az anyám felajánlotta, hogy költözzön hozzá, kicsit a pártját is fogja, úgy állítja be, mintha mi lennénk azok, akik nem hagyjuk békén a lányunkat.

Már csak azért sem akarok ebbe a megoldásba belemenni, mert tudom, hogy anyám sem bírná két hétnél tovább, ha ott is ezt a viselkedést hozza a lányom, arról nem is beszélve, hogyha szuperül jönnek ki, akkor pedig büntetés nélkül ússza meg az egészet.

Nem tudok rájönni, hogy mi lehet a baj. A jegyeivel és az iskolával nincs probléma, vannak barátai, akiket szintén mind ismerek, és egyikőjüket sem tartom problémásnak, így arra sem látok esélyt, hogy ez a viselkedés rossz befolyás eredménye lenne. Már az is megfordult a fejünkben, hogy egyszerűen megmondjuk neki, amint pár hónap múlva 18 lesz, mehet amerre lát, hiszen nem bírunk már így élni. Azt még elképzelni sem tudom, milyen lenne ezt a végső, elkeseredett lépést megtenni a kislányommal szemben, aki a borzalmas szörnyeteg álruha alatt van.

Szilvi történetét Király Etel írta le.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.