Lélek

Álompasik Krisztus előttről és napjainkból – Milyen pasikra buknak a nők igazán?

A történelem során folyamatosan ott lebegett a nők szemei előtt egy ideál, hogy milyen is az igazi férfi. Ez ma sincs másképp, mégis furcsa látni, kik számítottak jó pasinak akár időszámításunk előtt. Először is szögezzük le, hogy minden nő másmilyen, és más ízléssel rendelkezik. A lentebbi felsorolás és jellemzés csupán egy általános kép a történelemből és napjainkból. Vágjunk is bele!

vous - 2022.03.13.
Álompasik Krisztus előttről és napjainkból – Milyen pasikra buknak a nők igazán?

Ókori Görögország

Már az időszámításunk előtti időszakban is tudták a férfiak, hogyan csavarhatják el egy nő fejét. A művészeti ábrázolásokból kiindulva ebben a korban a kidolgozott, szálkás test és a kockás has volt az ideál, amely nem is meglepő. Ez a fajta férfiábrázolás sokszor megjelent szobrokon, és különböző korabeli tárgyak díszítéseként. (Külön érdekesség, hogy a nagy szerszámot viszont nem tartották sokra, barbár jellemzőnek tekintették, a kis farkat azonban az intelligencia és a kulturáltság jelképének tekintették!)

Barokk és felvilágosodás kora

Az 1700-as évek mintapasijai talán minden kort tekintve is a legkülönösebbek. Ebben az időszakban ugyanis a férfiak enyhén, vagy akár egészen nőies ruhákat hordtak, parókát viseltek és sminket használtak. Ezek a férfiak voltak az úgynevezett makarónik, az öltözködési forma pedig Olaszországból ered. Egy idő után természetesen ez nevetségessé és indokolatlanná vált, így ezek az álompasik kimentek a divatból a rizsporos parókákkal együtt.

Amerika, 1920

Ebben a korszakban főleg a hollywoodi filmek határozták meg a mintaférfiak képét. Sok színészt a filmeken kissé teltebbnek igyekeztek mutatni, de valójában eléggé soványak vagy szálkásak voltak és sokat sportoltak. 

Ezt a korszakot idézheti vissza bennünk a Nagy Gatsby több film változata is. 

A filmek alapjául szolgáló regény az időszak egyik legnagyobb hatású alkotása volt. Ma már el sem lehet képzelni a pasikat monoklival, cilinderrel, pödört bajusszal és sétapálcával, de abban a korban a filmekben ezek a kellékek még elengedhetetlenek voltak egy úriembernél. Bár a hétköznapok már csak az gazdagabbak viselték…

50-es és 60-as évek: A Gentleman-korszak

Ez az időszak leginkább nem a testi adottságokról, hanem a modoron és a kifinomult eleganciáról szólt. Fizikai jellemzők közül egyedül a magasság és a széles váll számított. A kor férfi ideáljai rendre öltönyös vagy frakkos középtermetű úriemberek voltak. Ez alól kivételt képezett az igazi nőcsábász Elvis Presley, akinek a csípőmozgását a mai pasik is megirigyelnék.

Kifinomult elegancia

Kifinomult elegancia
Forrás:
Pexels

Azok a szép retro évek

A 70-es és 80-as évek divatja a makarónik nőiességét idézi vissza bennünk. A hippi korszak vége felé ismét divatba jöttek a feminin ruhadarabok és az unisex öltözék. Voltak ebben az időben olyan férfiak, akik kifejezetten kirívóak voltak, és szerettek játszani a megjelenésükkel. Ilyenek voltak többek között Mick Jagger, David Bowie, Prince, Boy George vagy George Michael.

A 80-as évek femininitása és igazított hajú stílusa mellett a másik álompasi vonalat a testépítés alkotta. Ezek közül is kiemelendő Arnold Schwarzenegger, aki sok magazin címlapján szerepelt.

Napjainkban ismét a gentlemanek kerültek előtérbe az izomzattal szemben. A 2000-es évek metroszexuális öltözködési stílus nőiesebb irányát ugyan egy időre legyűrte a favágó megjelenés. De a 2010-es évek hipszter korszaka után a mai férfiideál sokkal inkább hajaz a „macitestre” vagy „aputestre”, mintsem a kigyúrt, szálkás férfiakra. Nem mehetünk el szó nélkül a vörös hajú férfiak vonzereje mellett sem, mint például Ed Sheeran vagy Harry herceg, hiszen ők is rengeteg nő szívét megdobogtatnak.

Ajánlott cikkek