Lélek

„Inkább törj tányérokat, csak szólalj meg végre!”

Megvan az a jelenet, amikor csend van, de vágni lehetne a feszültséget két ember között? Vagy az, amikor a szomszéd házaséletéről mindent is tudsz? Na, de nem úgy, hanem a balhékról! Eltekintve a komolyabb párkapcsolati erőszaktól – legyen az verbális, nemi vagy fizikai –, beszéljünk egy kicsit a mindennapos veszekedésekről.

vous - 2023.08.21.
„Inkább törj tányérokat, csak szólalj meg végre!”

Vegyük a párkapcsolati veszekedés két végletét. Az egyik az a tipikus impulzív pár, akik az első nézeteltérésre már emelik a hangjukat, rászólnak a másikra, nem félnek ütköztetni a véleményüket – vagy épp asztalra csapni, ha az szükséges. A másik véglet, amikor mindkét személy csendben duzzogó típus. Ezek az emberek általában nem jelzik társuknak, hogy megbántva érzik magukat, próbálnak kihátrálni a konfliktusos helyzetből és elsimítani az ügyet. Viszont ez nem megy olyan könnyen, hiszen a feszültség csak növekedik és egyre inkább feszíti a személyeket.

Akármilyen nehéz is egy-egy téma, még mindig az segít a legtöbbet, ha beszélünk róla.  

Egy-két alkalommal még egész könnyen tovább lehet lendülni ezeken a helyzeteken, de hosszútávon ez nem tekinthető életképes stratégiának. Ebből kiindulva a „csenddel verés”, vagy nevezhetjük hidegháborúnak is, károsabb és nehezebben viselhető, mint az, amikor mindkét fél kiengedheti a gőzt.

De miért jobb, ha a nézeteltérést hangosan intézitek? És miért fáj annyira, ha figyelmen kívül hagynak minket?

Miért jobb, ha a nézeteltérést hangosan intézitek?

Forrás: canva.com

Először is, épp a fent említett információáramlás miatt, ugyanis egy kiadós veszekedés során legalább kiadja a másik, hogy mi nyomja a szívét. Ha pedig tudjuk, hogy mi a konfliktus forrása, akkor azzal már lehet kezdeni valamit. Akkor már megvan, hogy mire kell keresni a megoldást. Ellenkező esetben narratívákat, feltételezéseket kezdünk gyártani, amelyek egyrészt hamisak lehetnek, másrészt nagy eséllyel önmarcangolók lehetnek.

Ne felejtsük tehát: a bizonytalanság gyötrő állapot.

Ide tartozik még az a felállás is, amikor csak az egyik személy zárkózik el a kommunikációtól. Amíg csak hallgat, addig nála van a kontroll. Ez a tehetetlenség érzését adhatja a másik félnek.

Ezeken túlmenően „csenddel verés” hatással van az önértékelésre is.

Tegye a szívére a kezét mindenki, és mondja azt, hogy elképzelni se tudja, hogy mit jelent ez. Na, ugye? Bizonyára veled is előfordult már, hogy nem jelezted a másik személynek (legyen az szülő, testvér, barát, pár), hogy valami nem oké, hanem csak kerülted a vele való beszélgetést. Pontosabban: mindenféle interakciót kerülünk ilyenkor. Nemcsak beszélni nem akarunk, hanem hozzáérni, ránézni, de még egy légtérben lenni se vele.

És ne felejtsük el: mindig üzenünk valamit a környezetünknek!

Az ilyen csendből például arra következtethet a párunk, hogy kizárjuk őt az életünkből. Ez negatív hatással lehet az önértékelésére, hiszen azt érezheti, hogy már nem fontos számunkra kapcsolatunk. Fontos tehát, hogy a szemkontaktussal a kölcsönös érdeklődést is kifejezzük! Még akkor is, ha pillanatnyilag ölni tudnánk a tekintetünkkel.

Megállapíthatjuk, hogy a csendes háborúzás egy fárasztó műfaj. Hosszútávon sokkal több energiát elvesz, és jobban tud fájni, mint egy hangosabb veszekedés.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!