Egyéb kategória

Egészséges életmód a gyümölcsprések segítségével?

Aki növelni szeretné a gyümölcs- és zöldségbevitelt, akár egy energizáló itallal vagy egy pohár friss gyümölcslével szeretné kezdeni a napját, annak a legjobb választás a gyümölcsprések egyike. Számos eszközről beszélhetünk a klasszikus centrifugális modellektől a gyümölcscentrifuga-mixer hibridekig és az elektromos citrusfacsarókig, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő háztartási kisgépet a hatalmas kínálatban.

vous - 2022.02.22.
Egészséges életmód a gyümölcsprések segítségével?

Fókuszban az egészséges étkezés

Számos egészségügyi előnnyel jár a friss gyümölcslé étrendbe való beillesztése. Mindannyian tudjuk, hogy a gyümölcsök, zöldségek tele vannak egészséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal és tápanyagokkal, vajon mit jelent ez valójában számunkra és az étrendünkre nézve?

A 100 százalékos, tartósítószermentes gyümölcslé hozzájárul az étkezésből származó C-vitamin beviteléhez, és egy 150 ml-es pohár cukrozatlan narancslé szintén folsav- és káliumforrás." Jeannette Jackson , a The Drop Zone Diet szerzője, táplálkozási szakértője és gyümölcsprések szószólója egyetért ezzel az állítással, majd hozzáteszi, hogy „érdemes saját gyümölcslevet készíteni, hogy megvizsgálhassuk, mi kerül bele, és korlátozzuk a fogyasztást heti néhány pohárra, egyfajta táplálékkiegészítőként.”

Gyümölcsprések a teljesség igénye nélkül

Centrifugális (gyors) facsaró: Miután a gyümölcsöt és a zöldséget kiadták az adagolócsatornán, ezek a gyümölcsprések úgy működnek, hogy nagyon gyorsan megpörgetik egy reszelőhöz vagy enyhén kihajló koronghoz, így az összetevők teljesen szétesnek. A centrifugális erő ezután az összes gyümölcslevet egy finom szitán keresztül szívja át, amelyet azután a gyümölcslé kifolyója felé vezet.

Úgy tűnik, hogy ezek a legnépszerűbb gyümölcsprések, mert gyorsak, könnyen használhatók és költséghatékonyak. Hangosabbak, mint „rágós” társaik, de – ahogy a neve is sugallja – lényegesen gyorsabbak.

Russel Hobbs (17 ezer forint közötti árkategóriában kapható) és a Bosch (majd 40 ezer forintért vásárolható meg) típusai ilyenek, különbség leginkább a gyümölcsprések árában figyelhető meg.

Előbbi jellemzője, hogy extra széles, 75 mm-es adagolócső van az egész gyümölcsök vagy nagyobb darabok eredményes feldolgozásához. Nem szükséges kisebb darabokra vágni a gyümölcsöket, közvetlenül behelyezhetjük a gyümölcscentrifugába. További előny, hogy a készülék zsinórja a talp alá tekerhető be, így, ha a gépet már nem használjuk, akkor a zsinórt elrejtve tárolhatjuk. A gyümölcslé tartó pohárnak pedig van elég helye a 2 literes gyümölcshús tartályban, ezzel is csökkenthető a konyhapultunk zsúfoltsága.

A Bosch terméke úgynevezett biztonsági megállás opciót is magában foglal: a háztartási készülék csak abban az esetben működik, amikor minden eleme pontosan a helyén van. Ennek köszönhetően a sérülés és kifröccsenés veszélye kizárható. A DripStop csepegésgátlóval kialakított kifolyó meggátolja a lecseppenést, ezért tiszta marad a felület az igénybevétel után is.

Citrusfacsaró: A gyümölcsprésekhez hasonló kialakítású, az elektromos modell elvégzi a csavarást, míg a klasszikusnál nekünk kell kicsavarni a gyümölcslevet. Egyszerűen csak félbevágjuk a citrusféléket, és rányomjuk a központi orsóra, amely ezután forogni kezd, lehetővé téve a gyümölcsök mozgatását a szerkezet körül, így biztosítva, hogy az utolsó csepp leve is kifolyjon. A citrusfacsaró valóban speciális készülék, viszont hasznos. A Philips HR2744/40 típusa ideális erre a célra és alig 9 ezer forintért beszerezhető. Az alkatrészei mosogatógépben könnyen tisztíthatók és a vezetéket rátekerhetjük a berendezésre is.

TAURUS TC8 Citrusprése közel 6 ezer forintért vásárolható meg a hazai webáruházakban. A termék tartalmaz egy „Pulp Sector” funkciót, amelynek lényege, hogy elérhetővé teszi használójának a lé -és rostarány pontos beállítását. A kábel tárolása itt a készüléken belül van kitalálva.

Gyümölcsprések és a fenntarthatóság

A gyümölcsprések sok alkatrészt tartalmaznak, így extra előnyöket jelentenek azok a modellek/márkák, amelyek környezetbarát kiszerelésben kaphatók.

A műanyagmentes vagy fenntartható csomagolású gyümölcsprések szintén hatékonyak a környezettudatos és egészséges életmódhoz.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.