Az ortorexia a kényszeres egészséges táplálkozást jelenti. De miért baj, ha „túlságosan” egészségesen élünk? Egyáltalán mi számít túlzásnak, ha erről van szó? – teszi fel a kérdést Adrienn, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Bárdossy Adrienn cikkét olvashatjátok.
Az ortorexia (tudományos nevén ortorexia nervosa) az orto (étvágy) és a nervosa (kényszer) szavak mozaikjából tevődik össze, és egy olyan állapotra utal, amiben a résztvevő tudatosan megtervezett étrendet követ, hogy jóllétét folyamatosan biztosítsa, egyre jobban érezhesse magát a bőrében. A gond elsősorban nem azzal van, hogy étrendjét szigorúan beosztja, az adagokat és az étkezések időpontját is fixen meghatározza, hanem azzal, hogy ezzel sokszor fontos tápanyagoktól fosztja meg magát, ezzel később hiányt okozva a szervezetnek. Ebből adódóan pedig az általuk vágyott sérthetetlen egészség pont, hogy betegségbe fordulhat át.
Az olyan összetevők, mint az állati zsiradék, a cukor, a finomított liszt vagy koffein gyakran szerepelnek a tiltólistán, mintegy átvéve a főellenség és a szükségtelen rossz szerepét. Ezt a trendet erősítik a közösségi média influencerek, akik nagyrészt nem táplálkozási szakértők, mégis a #eatclean mozgalom szószólói.
Meglepő ugyan, de leggyakrabban nem maga a táplálékbevitel, hanem a kontroll gyakorlása és az ezzel társuló biztonságérzet okozza a szenvedély kialakulását. Ez lehet munkahelyi vagy magánéleti stressz, esetleg beteljesületlenség kompenzálása, szorongás oldása vagy az önbecsülés fokozásának kísérlete is az ételen keresztül.
Mivel az ortorexia egy szigorúan felépített rendszeren alapul, elsősorban nagy önuralmat igényel. Az engedélyezett ételek és a kerülendők meghatározásához pedig tájékozottság szükséges, ezért nagyobb eséllyel talál meg olyanokat, akik képzettek, olvasottak és jó egzisztenciális körülményeik vannak.
Mint a kényszerállapotok esetében sokszor, itt is a felismerés az első lépés. Néhány kérdés megválaszolása segíthet:
Mivel a jelenség, mint láthattuk, elsősorban lelki eredetű, így célszerű az életmód változtatásnál is a mélyebb, mentális okokat felderíteni és megoldani, mielőtt a táplálkozásra fókuszálnánk. A végső kulcs pedig természetesen a szakmai utánajárás mellett a mértékletességen van.