Egyéb kategória

Mától kezdve csak így vásároljatok cipőt! – Ami kényelmes, az lehet divatos is

Egy-egy magas sarkúban eltöltött nap után bizony minden lépés olyan érzés, mintha törött üvegdarabokon járnánk. Ezen felbuzdulva cipőkisokosunkból kideríthetitek, hogyan válasszatok cipőt, mire figyeljetek vásárláskor és a viselete során.

vous - 2022.01.26.
Mától kezdve csak így vásároljatok cipőt! – Ami kényelmes, az lehet divatos is

A méret a lényeg?

Fontos, hogy nem szabad beadni a derekunkat. Ne vegyetek meg se túl nagy, se túl kicsi cipőt csak azért, mert beleszerettetek! A nem megfelelő méretű cipő úgyis csak fájdalmat okozna, az imádott lábbeli pedig bekerülne a szekrénybe, és soha többé nem vennénk fel. Érdemes mindig meggyőződni arról, hogy legalább egyujjnyi hely legyen a leghosszabb lábujjunk és a cipő orra között, ezáltal elég mozgásteret hagyva lábunknak. Azonban ne essünk át a ló túloldalára se! A túl nagy cipő is egészségtelen, hiszen nem támasztja alá eléggé a lábunkat.

Álljunk a sarkunkra!

A sarkainkat sem szabad elhanyagolni, hiába érezzük kényelmesnek a bő cipőket, inkább mellőzzük őket. Fontos ugyanis, hogy a saroknál is megfelelően illeszkedjen a cipőnk, ezzel is megfelelő tartást biztosítva. Ha tehetjük, ne viseljünk hátrész nélküli cipőket sem, mert ezekkel a fazonokkal a lábujjunkat kapaszkodásra kényszerítjük járás közben, és ez deformációt okozhat.

A talp vastagsága

A cipő talpának vastagságát illetően is fontos megtalálni az arany középutat. A túl vékony cipőtalp az Achilles-ín fájdalmát okozhatja, míg a túl vastag talpban nem tudjuk jól hajlítani a lábunkat járás közben. Úgy pedig hogyan is mozoghatnánk kényelmesen, igaz?

Tű- vagy törpesarok?

Hiába imádjuk a magas sarkú cipőket, jobban tesszük, ha megtartjuk őket különlegesebb alkalmakra. A túl magas sarok esetében a lábunk egy-két óra után elfáradhat, ami a derék, a hát vagy a medence deformitásához és fájdalomhoz is vezethet. Ráadásul a talpunk és a lábujjaink is megsínylik a szexisséget, ugyanis ilyenkor ezekre a pontokra nehezedik a testsúlyunk.

Ha az egész napot mégis magas sarkúban szeretnétek tölteni, válasszatok 2-4 centis sarokmagasságú cipellőt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy bármennyire is kényelmesnek gondoljuk a lapos talpúakat, azért teljesen ezekben sem pihenhet a lábunk, sőt!

Sportcipőt csak sportoláskor?

Mint tudjuk, már jó pár éve divat sportcipőket, futócipőket és tornacipőket hordani a rohanós hétköznapokon. Sokszor felreppent a hír, hogy ezek viselése nem célszerű, és tartsuk meg őket inkább a sportpályára. De aggodalomra semmi ok! Viseljetek nyugodtan sportcipőt, ha annak a kialakítása megfelelő, egészséges és a láb számára a legalkalmasabb. Ha pedig inkább csak futásra használjátok, akkor 2000 kilométer után cseréljétek le!

Nem, nem enged az anyag!

Hiába szerettünk bele az álomcipőbe, ha túl rövid, túl szűk, akkor bizony hagyjátok a boltban! Igen, mindannyian szeretjük magunkat azzal nyugtatni, hogy hazavisszük, és majd kitágul. Majd vizes zoknival hordva jobb lesz, és különben is, enged az anyaga. Nem, a túl szűk cipő túl szűk is marad! Ha már mégis megvettétek, akkor próbáljátok ki ezt a fagyasztós módszert!

Irány a bolt, de csakis délután!

Habár egész napokon át szeretünk vásárolgatni, a cipővásárlást mégis hagyjuk meg délutánra! Hogy miért? Mert akkor van a lábunk a legmegfelelőbb állapotban. Nem túl pihent, nem túl fáradt. Ráadásul a mérete is változik napközben, így délután éri el azt a formát, amire már bátran megvehetjük álmaink cipőjét! Ha megtaláltátok, ne felejtsétek el, hogy mindenképp hagyjátok próbálás közben pár percig a lábatokon, és ne féljetek sétálni benne! Csak így tudhatjátok meg, hogy valóban elég kényelmes-e. 

Óvjuk, védjük, tisztítsuk!

Ha van elég cipőnk, akkor érdemes betartani azt a szabályt, miszerint 2-3 naponta viseljünk másik cipőt, ha pedig elázunk, akkor hagyjuk rendesen megszáradni. A lábbelik tisztítása nincs kőbe vésett szabály, mindig az állapotától, anyagától és a viselőjétől függ. Érdemes azonban vigyázni, kímélni, megfelelően gondozni a cipellőinket, hogy elkerülhessük az állandó mosást, súrolást, fényezést és cipőjavítást. Na meg persze hogy minél tovább gazdijai lehessünk kedvenc darabunknak!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.