Egyéb kategória

Milyen őrült nevezi el magáról a saját cégét? Hát az IKEA alapítója!

Ingvar Kamprad örökre megváltoztatta a lakberendezés világát, amikor megalapította az IKEA-t. Valószínűleg ő sem gondolta mit indított el vele, de a jelek már akkor is árulkodóak voltak.

vous - 2022.01.14.
Milyen őrült nevezi el magáról a saját cégét? Hát az IKEA alapítója!

A fiatal párok áldják, az asztalosok átkozzák a nevét Ingvar Kampradnak, amiért megalapította az IKEA-t. Azt mindenki maga dönti el, hogy melyik oldalra áll a vitában, most lássuk, hogy kezdte karrierjét a sikeres svéd bútorkereskedő cég atyja.

Ötletes kisgyerekből üzletember

Kamprad 1926-ban született egy ici-pici svéd faluban. Már kiskorában is vérbeli kereskedő volt, már ötévesen gyufákat árult, hétéves korára már biciklijével járta a környéket vevőket keresve. 17 éves korára már karácsonyfadíszekkel, ceruzákkal és minden más aprósággal is kereskedett.

Ekkor, 1943-ban, még kiskorúként alapította meg az IKEA-t, a nagybátyja konyhaasztalánál. A név első két betűje a monogramja, a második az Elmatyrd farm kezdőbetűje, ahol született, az utolsó betű pedig annak a falunak a kezdőbetűje, ahol felnőtt (Agunnaryd).

Az IKEA első bemutatóterve.

Az IKEA első bemutatóterme
Forrás:
IKEA

Hihetetlen, hogy hetven évig, 1943-tól 2013-ig részt vett a cég vezetésében. Csak nyolcvanhét évesen érezte úgy, hogy ideje visszavonulnia és átadnia a gyeplőt a fiataloknak. Ezalatt az idő alatt a világ egyik leggazdagabb emberévé vált, amivel párhuzamosan azért a botrányokból is kijutott neki.

Adócsalás és fajgyűlölet

Kampradnak két igazán nagy botránya volt, az egyik az IKEA zűrös adóügyeivel volt kapcsolatos, a második pedig a svéd náci mozgalommal. Utóbbihoz tizenéves korában csatlakozott, és aktív tagja volt 1945-ig. Életének ez a fejezete 1994-ben látott napvilágot, ami után nyilvánosan bocsánatot kért, és élete legrosszabb döntésének nevezte, amit ekkoriban tett.

Ingvar Kamprad

Ingvar Kamprad
Forrás:
Wikimedia

Kamprad 91 évesen, álmában hunyt el 2018-ban. Vagyonának felét Svédország ritkán lakott, északi régiójának támogatására hagyta hátra, hogy vonzóbbá tegyék a fiatalok számára.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.