Egyéb kategória

Új módszer, ahogy a párotok manipulál: Weaponized incompetence

Néha úgy érezheti az ember, hogy felhalmozódnak otthon a feladatok. Bár együtt vagytok a párotokkal, olyan mintha mindent ti csinálnátok - de mi van ha tényleg így van? Így manipulál a párotok, ti pedig észre sem veszitek.

vous - 2022.01.01.
Új módszer, ahogy a párotok manipulál: Weaponized incompetence

A TikTokon robbant be a “weaponized incompenece” kifejezés, ami szó szerint fordítva “fegyveres hozzá nem értést” jelent. Ebben a viselkedésformában az adott partner úgy tesz, mintha nem tudná, hogy kell elvégezni egy adott feladatot, hogy a következő alkalommal inkább magára vegye a másik, és egyedül végezze el. Mintha minden alkalommal azt mondanák “Én ezt nem tudom, hogy kell megcsinálni, inkább meghagyom neked.”

Pedig teljesen tisztában vannak vele, csak inkább a manipulációt választják a feladat elvégzése helyett.

A TikTok hasteget megnézve tökéletes példákat látunk erre. Az egyik videóban egy nő a párját kérte meg, hogy vigyázzon a gyerekekre. Mire hazaért, a házban mintha bomba robbant volna: eldugult mosdó, kihúzott fiókok, játék és festék mindenhol.

Objektum doboz

Egy másikban a feleség arra kérte a férjét, hogy a megmaradt ételt tegye el. Rendesen elcsomagolt maradék helyett másnap viszont az egész elektromos főzőedényt találta a hűtőben.

Objektum doboz

Emily Mendez pszichoterapeuta és író a Bustle-nek azt mondta, sokan ezt viselkedést ténylegesen kihasználják a párkapcsolatukban, ami azt a veszélyt hordozza, hogy ennek hatására egyenlőtlenek lesznek az erőviszonyok, hiszen az egyik mindig többet fog adni a másiknál. Ez pedig egyenes út lehet neheztelésre és végül eltávolodásra, ami szakításhoz vezethet.

Mi a megoldás, ha ilyen emberrel álltok szemben?

Bármennyire is nehéz szembenézni a valósággal, nem kell egyből feladni, ha rájöttök, hogy a párotok így viselkedik! Ha szeretnétek rendbe hozni és kiegyensúlyozottabbá tenni a kapcsolatotokat, akkor fontos tudni, hogy sok türelemre lesz szükségetek!

Először beszéljetek velük, hiszen a manipuláción kívül más oka is lehet ennek a viselkedésnek. Lehet, tényleg úgy érzik, hogy képtelenek rendesen elvégezni egyes feladatokat, vagy nincs elég önbizalmuk hozzá.

Ez főleg akkor fontos, ha gyerekeitek vannak, hiszen az duplán megnöveli a mindennapi teendőket, és lehet a partneretek tényleg úgy érzi, nem tud eleget hozzátenni a neveléshez. Viszont segíteni és megtanítani meg lehet nekik egyes feladatokat (összepakolni a másnapi uzsonnás dobozt), hogy ezzel is hozzá tudjanak tenni az elvégzendő feladatokhoz.

Ne vegyétek félvállról az érzéseiteket!

Ne vegyétek félvállról az érzéseiteket!
Forrás:
Pexels

Viszont az is fontos, hogy határokat szabjatok, és tartsátok is hozzá önmagatokat. Ha úgy érzitek, túl sokat tesztek meg a másikhoz képest, akkor ne vegyétek félvállról az érzéseiteket! Emlékeztessétek magatokat, hogy a viselkedésük ellenére egy felnőttel vagytok együtt, aki igenis képes egyszerű feladatok elvégzésére. Semmi sem fog változni, ha újra és újra elfogadjátok a párotoktól ezt a viselkedést.

Egyes esetekben szakemberhez is fordulhattok, aki segíthet javítani a kettőtök közötti kommunikáción. Ha pedig mélyebb problémák lapulnak a kapcsolatotok mögött, azokat is felszínre tudja hozni, hogy kezelni lehessen.

Forrás / Bustle

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.