Egyéb kategória

Újévi fogadalmak – Ezért lehetetlen betartani bármit, amit „majd elsejétől kezdesz”

Mióta az eszünket tudjuk, az újév közeledte egyet jelent az elmúlt évre való visszaemlékezésről, értékelésről, hogy mégis mi történt velünk a mögöttünk álló időszakban, de legfőképpen néhány világmegváltó újévi fogadalom kitalálásával. A legkevésbé sem szeretnénk negatívnak tűnni, de élt valaha valaki, aki ezeket ténylegesen elkezdte január elsején, és nem is adta fel a hónap második hetére?

vous - 2021.12.29.
Újévi fogadalmak – Ezért lehetetlen betartani bármit, amit „majd elsejétől kezdesz”

Szinte mindenki elmondhatja magáról, hogy megfogadta már, hogy az újév eljöttével elkezd rendszeresen edzeni, megszabadul attól a pár kiló feleslegtől, soha többé nem eszik gyorskaját, vagy csak egészséges ételeket fog enni. Bár ez mind nagy elhatározást igényel, mégsem lehetetlen egyik sem – miért van akkor az, hogy az újévi fogadalmakat szinte lehetetlen betartani?

Miért pont most?

Nem mondjuk, hogy az újévnek nincs némi szimbolikus jelentése, a dátum változása mégsem fogja meghozni varázsütésre azt a hiányzó motivációt, ami egy egészségesebb életvitelhez, kevesebb költekezéshez vagy igazából bármihez szükséges. Ha arcon ütött a felismerés, hogy valami bizony változásért kiált az életedben, akkor nem vársz vele az újévig, hanem simán belevágsz másnap.

Dőzsölésből a szigorba

A bejglitől édes és pezsgőtől mámorító ünnepek után 180 fokos fordulatot venni és zabkásán, salátán és csirkén élni abszolút nem reális és fenntartható. Olyan érzést ad az embernek, mintha a mennyből a pokolba zuhant volna, ennek következtében pedig pikk-pakk elfogy a kezdeti lendület. A hónap tizedik napján már a csokiautomata előtt toporog, és eldönti, hogy majd hétfőn „újrakezdi”.

Nem mondjuk, hogy az újévnek nincs némi szimbolikus jelentése, a dátum változása mégsem fogja meghozni varázsütésre a hiányzó motivációt.

Nem mondjuk, hogy az újévnek nincs némi szimbolikus jelentése, a dátum változása mégsem fogja meghozni varázsütésre a hiányzó motivációt.
Forrás:
Pexels

Irreális célok

Nagy célokat is elérhet az ember, efelől nincs is kétség, azonban ne csapjuk be magunkat: nagyobb célok eléréséhez fokozatosság és türelem is kell. Ha az eddigi testmozgásod a boltig való séta volt, akkor nem reális célkitűzés a heti öt kondizás – ugyanez igaz minden gyökeres változásra, amivel minél előbb, de lehetőleg azonnal akarsz eredményt elérni. Az életed teljesen megváltoztató, brutális erőfeszítést igénylő fogadalmakat betartani nem életszerű, így az ilyesfajta elhatározásokra valószínűleg január végén már emlékezni sem fogsz.

De más sem csinálja

A kezdeti lendülethez gyakran hozzájárul, hogy látod, mások is csinálják – nehogy már csak rajtad maradjanak fent a karácsonykor felkapott kilók – azonban a napok teltével egyre üresedik a konditerem, szóval már téged sem izgat, és inkább megrendeled azt a régóta kívánt pizzát, a fogadalmakat pedig majd betartod jövőre.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.