Egyéb kategória

Mikortól ciki, ha a gyerek a szülőktől pénzt kér?

Munka nélkül, diákként nem mindig egyszerű megoldani, hogy pontosan hogyan oszd be a zsebpénzed, vagy a nyári melódból összeszedett fizudat. Ez azonban nem adhat okot arra, hogy mindenre otthonról kunyerálj, mert akad, amire igenis kínos pénzt kérni.

vous - 2021.12.19.
Mikortól ciki, ha a gyerek a szülőktől pénzt kér?

Anyagilag hosszú ideig a szüleidre vagy utalva, hisz nem egyértelmű, hogy az egyetem mellett lesz időd gyakornoki, esetleg diákmunkát vállalni. Bár ez azt jelenti, hogy több esetben kell pénzt kérni a szülőktől, bizonyos dolgoknál nem túl szerencsés ezt megtenni, nem azért, mert biztosan nem adnának, hanem mert van az a szint, amikor már kellemetlen.

1. Drága tech cuccokra

Egyértelmű, hogy tech cuccok nélkül még egy egyetemi órára sem lehet beülni például online oktatás alatt. Ez azonban nem jogosít fel arra, hogy a legújabb és legmenőbb tech holmikat kuncsorogd ki a szüleidtől. Nincs baj azzal, ha szükséged van ezekre a tárgyakra, és kérsz is ilyeneket, csak mérlegelj, a szüleid mennyit tudnak szánni erre.

2. Alkoholra, bulizásra

Nagyon gáz, ha az alkoholra valót  a szüleidtől várod. Ne csináld! Képzeld el a helyzetet, hogy épp nagyban bulizol, és amikor megkérdezik, hol dolgozol, annyit mondasz, hogy egyetemista vagy, és a szüleid támogatnak. A poharaddal a kezedben ezt elég ciki bevallani, szóval inkább az alkalmi meló, mint a megaláztatás. A méregdrága fesztiválokra pedig gyűjteni is lehet, ne várd el, hogy egyből megdobjanak egy bérlettel.

penz

Elég ciki bevallani, hogy a bulit is a szülők fizetik.
Forrás:
Unsplash.com

3. Influencer életstílusra

A szüleid nem a szponzorjaid. Nem az ő dolguk, hogy egy tarthatatlan életstílus fizetésében szerepet vállaljanak. Emiatt nem jogos, hogy ebben részt kell venniük, jobb, ha ezt el is felejted.

penz2

Az életstílusodért ne a szüleid pénztárcáját terheld.
Forrás:
Unsplash.com

Természetesen, nem tudod teljes mértékben függetleníteni magad anyagilag az egyetem alatt, de akár alkalmi munkákkal kiegészítheted azt a pénzt, amit kapsz, így akár nagyobb összeget is félre tudsz tenni. Ha erre sincs opció, akkor egyezz meg a szüleiddel egy havi összegben, amit mindenképp okosan ossz be.

Szabó Veronika

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.